Kredi kayıt bürosu Trabzonlulara anlatıldı

Kredi Kayıt Bürosunun işletmelerin, ticaret yaptığı veya yeni iş bağlantısı kuracağı firmaların risk ve çek raporlarına ulaşılmasına imkân sağladığı belirtildi.Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ve Trabzon Ticaret Borsası ortaklığında düzenlenen etkinlikte K

Kredi kayıt bürosu Trabzonlulara anlatıldı

Kredi Kayıt Bürosunun işletmelerin, ticaret yaptığı veya yeni iş bağlantısı kuracağı firmaların risk ve çek raporlarına ulaşılmasına imkân sağladığı belirtildi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ve Trabzon Ticaret Borsası ortaklığında düzenlenen etkinlikte Kredi Kayıt Bürosu’nun hizmet ve faaliyetleri tanıtımı yapıldı. Toplantıya Kredi Kayıt Kurumu Genel Müdürü Kasım Akdeniz de katıldı. Toplantının açılışında konuşan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Kredi Kayıt Bürosu’nun sistemin piyasalardaki güven unsurunun güçlenmesine katkı sağlayacağını söyledi. Sisteme dahil olan işletmelerin karşısındaki kişi yada kurumun risk ve çek raporları ile bankalarca hesaplanan ’’Kredi Notu’’ bilgilerini de ulaşarak finansal güvenirlik analizleri yapabilecek ve piyasadaki riskler önemli bir oranda azalacağını kaydeden Hacısalihoğlu, ayrıca işletmeler bankacılık sektöründeki kendi bilgilerinin doğru olmadığı da kontrol edebilecek ve yanlış girilen bilgileri düzeltebileceğini vurguladı.

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, sermayenin yeterli olmadığı Türkiye gibi ülkelerde çek kullanmanın büyük bir avantaj olduğunu belirtti. Zaman içerisinde çeklerin karşılıksız olmasının da ticari itibarı etkilediğini işaret eden Hacısalihoğlu “Bu durumda çeki verende, alanda çok zor durumda kalıyordu.

Kredi Kayıt Bürosunun bu anlamda hizmete geçmesi çok iyi oldu. Ticaret yapmış olduğumuz firmaların gerçek durumlarını rahatlıkla görebileceğiz, ticaret yapıp yapmamaya bizler karar vereceğiz. Rapor elimizde olmadığı sürece doğru karar veremeyeceğimiz aşikardır. Bu önümüzdeki dönemde kullanmamız gereken bir sistemdir. Aksi takdirde ticarette yaşayacağımız sıkıntılarda kimseye kabahat bulamayacağız” dedi.

Trabzon’da düzenlenen toplantıda, ‘Reel Sektörde Alacak Riskinin Yönetimi’ konusunda Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz ise katılımcılara sistemin işleyişi hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Reel sektörün kredi riskini yönetme konusunda dikkatini çeken Akdeniz, Kredi kayıt Bürosu’ndan faydalanmaları gerektiğini söyledi. Sistemden bankaların yararlanmakta olduğunu, reel sektöre açılan bu imkanı değerlendirmeleri gerektiğini vurgulayan Akdeniz “Ticari hayatta her bir adım bir risk. Daha fazla satış yapmak istiyorsanız, rakipleriniz ile daha uygun platformda rekabet etmek istiyorsanız, rakiplerinize göre daha fazla avantajlı imkanlar sunmanız gerekiyor.

Bunların başında da vadeli ürün satmak ve vadeleri daha uzun hale getirmektir. Diğer taraftan vadeli satılan her bir malın karşı tarafa açılan bir kredi olduğu gerçeği var. Bir banka müşterisine nakit kredi açarken ne tür bir risk alıyorsa, reel sektör firmalarımız, tüccarımız, esnafımızda vadeli ürün sattığında aynı riski alıyorlar. Ancak bankaların kredi değerlendirme, izleme ve takip süreçlerinin ne kadar sistematik bir şekilde kurulduğunu görüyoruz ama aynı şey reel sektörümüzde yok. Bu nedenle reel sektörümüzün kendi riskini yönetme konusundaki farkındalığını arttırmak adına bu toplantıları yapıyoruz” diye konuştu.

Alacak yönetiminin önemine dikkat çeken Akdeniz, 2013 yılında toplam 21.4 milyon adet çek ibraz edilirken, 2014 yılının ilk 3 ayında 5.4 milyon adet çek ibraz edildiğine vurgu yaptı. Akdeniz, “2013 yılında ibraz edilmiş çeklerin karşılıksız çek oranı yüzde 3,5 olarak gerçekleşmiş, 2014 yılı ilk 2 ayında bu oran yüzde 2.8’e gerilemiştir.. Mart’14 döneminde ibraz edilen çeklerin yüzde 2.7’si karşılıksız çıkmış, aynı dönemde karşılıksız çek keşide eden müşterilerin tüm müşteriler içindeki oranı yüzde 4, olarak gerçekleşmiştir. Mart ayında toplam 818 bin 320 adet Kredi Kayıt Bürosu’ndan çek raporu alındı. Şubat 14 döneminde karşılıksız çek keşide eden 13 bin 163 kişinin yüzde 59’unun son 1 ay içinde, yüzde 71’inin son 12 ay içinde karşılıksız çeki bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

Akdeniz, bu zamana dek yalnızca bankaların kullanımına açık olan kredi ödeme performans bilgilerinin sicil sahibi gerçek ve tüzel firmalarla bir rapor ortamında paylaşılmaya başlandığını ve rapor ücreti ve teyidi konusunda yapılan her sorgulama için üyeden 2,3 TL ücret alınmakta olduğunu sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler