Kredi kartına otomatik ödeme verenler aman dikkat!

Bankalar yıllık aidat aldıkları özellikli kredi kartı üzerinden verilen doğalgaz, su ve elektrik otomatik ödeme talimatlarından işlem başına kesinti yapmaya başladılar. 0.75 kuruş ile 1 .5 TL arasında ücret alınıyorMilliyet'ten Kadife Şahin'in haberine gö

Kredi kartına otomatik ödeme verenler aman dikkat!

Bankalar yıllık aidat aldıkları özellikli kredi kartı üzerinden verilen doğalgaz, su ve elektrik otomatik ödeme talimatlarından işlem başına kesinti yapmaya başladılar. 0.75 kuruş ile 1 .5 TL arasında ücret alınıyor

Milliyet'ten Kadife Şahin'in haberine göre bankalar kredi kartı üzerinden verilen otomatik ödemelerden ücret kesmeye başladılar. Mayıs ayında yürürlüğe giren Tüketicileri Koruma Yasası’ında kredi kartından faiz dışında bir kesinti yapılmasının yasak olmasına karşın bankalar müşterilerinin kredi kartı üzerinden verdikleri doğal gaz, elektrik, su gibi otomatik ödeme talimatlarından işlem başına 0,75 kuruş ile 1.5 TL arasında para kesiliyorlar.
Banka müşterilerinin kredi kartı hesaplarından otomatik ödeme emri verdiği elektrik, doğalgazve su faturası ödemelerinden işlem başına 0,75 kuruş alınıyor. Otomatik ödemeden 1 liranın üstünde para alan bankalar da var.

Bankalar kampanya düzenlemelerinde öne çıkardıkları otomatik ödeme talimatlarından uzun süre para almayarak müşteri kazanmaya çalıştılar. Kredi kartı ödemelerinden başlayan işlem ücretlerinin normal hesaplar üzerinden verilen emirlerde de uygulanması bekleniyor.

Gri alanlar var

Bankacılar kampanya ve puan özelliği olan kredi kartından yapılan otomatik ödeme kesintilerini netleşmemiş gri alan olarak yorumluyor. Kimi bankacı kendi bankalarının müşterilerinden böyle bir kesinti yapmayı uygun bulmadığını ifade derken, kimileri ise bankaların bu tür kesintilere yapmaya hakkı olduğunu ifade etti.

Bankacılar, “Kredi kartı üzerinden verdiğiniz otomatik ödeme talimatlarını banka anında, gününde ödüyor. Oysa müşteri kredi kartı borcunu neredeyse bir ayı geçen bir süre içinde ödüyor. Bunun bir maliyeti var” dedi. Mayısta yürürlüğe giren yasada şu ifadeler yer almıştı:

“Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin yürürlüğe konulması ile finansal ürün ve hizmetlerin ücretlendirilmesinde, finansal tüketicinin korunduğu yeni bir döneme girilecektir. Ücretler 20 kaleme indirildi. Yönetmelik ile vatandaşlarımızın bankalar ve diğer finansal kuruluşlar ile olan ilişkilerinde karşılaştıkları ücret, komisyon ve benzeri masraf kalemleri sadeleştirilerek sayıca azaltılmıştır.

Yönetmelik ekinde yer alan 20 ücret kalemi dışında hiçbir ücretin alınamayacağı bir model oluşturulmuştur. Bu listede yer alanlar dışında hiçbir ücret tahsil edilemeyeceğinden, makul olmayan ücret taleplerinin önüne geçilmiştir.

Yeni bir ücret konulabilmesi için Kurumumuzdan izin alınması zorunluluğu getirilmiştir.”

Yasal düzenlemeye göre bankalar yaptıkları uygulamalar hakkında müşterilerini bilgilendirmek zorundalar. Düzenleme şöyle diyor:

“Finansal kuruluşlarla yapılacak sözleşmelerde yer alan her türlü faiz ve ücret kaleminin tutarı ve diğer önemli bilgilerini topluca tek bir sayfada gösteren bilgilendirme formları hazırlanacak.
Böylece olası tüm faiz ve ücret kalemleri bir arada görülebilecek ve karşılaştırmaya müsait olacaktır.
Finansal tüketicinin onayı aranacak. Ücret talep edilebilecek her ürün ve hizmet için finansal tüketicinin ayrı ayrı onayının alınması zorunlu olacaktır. Bu suretle vatandaşın haberi olmadan herhangi bir işlem yapılmasının önüne geçilecektir.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler