Kendi elektriğini üreten üniversite

Gediz Üniversitesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik bilimsel çalışmalarını çevreci bir projeyle taçlandırıyor. Seyrek’teki kampüse, rüzgar ile güneşin birlikte kullanılarak bu 2 kaynaktankesintisiz ve daha verimli elektrik elde edil

Kendi elektriğini üreten üniversite
Gediz Üniversitesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik bilimsel çalışmalarını çevreci bir projeyle taçlandırıyor. Seyrek’teki kampüse, rüzgar ile güneşin birlikte kullanılarak bu 2 kaynaktankesintisiz ve daha verimli elektrik elde edilmesini sağlayan hibrit santral kuruluyor.İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı kapsamında 1 milyon TL ile desteklediği proje toplam 2.2 milyon TL’ye mal olacak. Öğrenci otoparkının üzeri yaklaşık 3 bin metrekarelik güneş panelleriyle kaplanacak, ayrıca bir de rüzgar türbini yerleştirilecek. Güneş ve rüzgar enerjisi birleştirilerek saatte 500 kilovat elektrik elde edilecek. 50 bin metrekare kapalı alana sahip kampüsün tüm elektrik ihtiyacının yarısı bu hibrid santral sayesinde karşılanacak. Bu alanda ülkemizin sayılı yatırımlarından biri olacak doğa dostu tesis, araştırma ve eğitim laboratuvarı olarak da kullanılacak. 
 
Öncü bir adım atıldı
 
Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Batar,hibrit santral kurarak bu alanda öncü bir adım attıklarını açıkladı. Prof. Dr. Batar, 2 ay içinde tamamlayıp düğmeye basacaklarını dile getirdi, şunları söyledi: “Güneşten ve rüzgardan genellikle ayrı ayrı santrallar yardımıyla elektrik elde ediliyor. Hibrit santral sayesinde ise her 2 kaynaktan aynı anda, daha etkin şekilde elektrik üretmek mümkün. Geliştirdiğimiz yeni projeyle işte bunun yolunu açacağız. Aynı zamanda kampüsümüzdeki otoparkı daha işlevsel hale getirmiş, araçları olumsuz iklim koşullarından korumuş da olacağız. Ülkemize kazandıracağımız yeşil kampüs, yenilenebilir kaynakların değerlendirilmesinde de örnek teşkil edecek, benzer girişimleri özendirecek. Ülkemizin sahip olduğu çevreci kaynakların ekonomik değere dönüştürülmesinde Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi olarak öncülük üstlenmeye devam edeceğiz.” 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler