Karadeniz Müziği Kaderine mi terk edildi?

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Devlet Konservatuvarı, Karadeniz müziği ve dansları için Doğu Karadeniz Bölgesi Geleneksel Müzik ve Dans Günleri düzenleyecek. KTÜ Müzikoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Abdullah Akat,  Doğu Karadeniz'in bugüne dek geleneks

Karadeniz Müziği Kaderine mi terk edildi?
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Devlet Konservatuvarı, Karadeniz müziği ve dansları için Doğu Karadeniz Bölgesi Geleneksel Müzik ve Dans Günleri düzenleyecek.
 
KTÜ Müzikoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Abdullah Akat,  Doğu Karadeniz'in bugüne dek geleneksel müzik ve danslarına ilişkin olarak akademik ortamda yeterli derecede çalışma yapılamadığını vurguladı.
 
Yerel kültürün bu çok önemli iki dinamiğinin bilim dünyası tarafından adeta kendi kaderine terk edildiğini savunan Akat, "KTÜ Devlet Konservatuvarı, kuruluşundan sonra ülkemizde ve uluslararası alanda ses getirecek etkinlikler düzenleyerek bu boşluğu doldurmaya çalışmaktadır" dedi.
 
KTÜ Devlet Konservatuvarı'nın, geleneksel müzik dinletilerinden çalıştaylara, yurt dışı bildirilerinden makalelere kadar birçok alanda bölge kültürünü tanıtım çalışmaları yaptığını ve sırada geleneksel müzik ve dans günleri organizasyonu bulunduğunu vurgulayan Akat, bu noktada Karadeniz müziği ve dans figürlerinde uzmanları ve ilgilileri bir araya getirme hedefinde olduklarını dile getirdi.
 
Yaşayan kemençe ustaları adına saygı geceleri düzenlenecek
 
"Doğu Karadeniz'in geleneksel müzik ve danslarına ilişkin akademik ortamda yeterli çalışmalar yapılamamış, adeta yerel kültürümüzün bu çok önemli iki dinamiği bilim dünyası tarafından kendi kaderine terk edilmiş" diyen Akat, planlanan çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:
 
"Burada sağlanacak birliktelik sayesinde ortaya çıkacak fikirler, bölgenin müzik ve dans kültürünün geleceği için neler yapılabileceğinin de bir anlamda göstergesi olacak. Konservatuvarımızın bölgenin müzik kültürünün geçmişini ortaya koyma ve geleceğe aktarma yönündeki çabalarını da bu çalışmayla taçlandırmış olacağız. Bölgedeki tüm müzik okullarından yöneticilerin ve akademisyenlerin davet edileceği etkinliğe Batum Sanat Eğitimi Üniversitesi de katkı verecek. Bu arada oluşturulacak kurul tarafından yaşayan kemençe ustaları arasından seçilecek isimler adına da saygı geceleri düzenlenecek."
 
"Değişim sürecinde ortaya çıkan kavramlar anlamlandırılmamış"
 
Doç. Dr. Akat, Doğu Karadeniz'in geleneksel müzik ve danslarının, özellikle geçen yüzyılın ikinci yarısından itibaren oldukça hızlı bir değişim süreci geçirdiğinin altını çizerek, "Bu durum akademik ortamda yeterince tartışılmamış ve süreç tanımlanmamış, ortaya çıkan kavramlar anlamlandırılmamıştır. Burada bölge müzik ve dans kültürünün uzmanlar tarafından performans, kimlik, eğitim, medya teorileri gibi birçok açıdan ele alınması, incelenmesi ve çözümlenmesine ivedilikle ihtiyaç vardır" ifadesini kullandı.
 
Akat, "Bölgedeki farklı performans şekillerini, farklı ekol ve kuşaklardan müzisyenleri, Karadeniz Bölgesi müzik ve danslarını araştıran akademisyenleri, eğitmenleri, ilgilileri ve öğrencileri bir araya getirerek fikir paylaşımını sağlamak amacındayız. Karadeniz Bölgesi müzik kültürüne ilişkin tespitlerin yapılması, bölge müzik kültürünün korunması, yaşatılması ve geleceğe aktarılması konusundaki farklı görüşlerin ortaya çıkarılması, müzik eğitiminin çeşitli açılardan ele alınması, elde edilen önerilerin değerlendirilmesi öncelikli hedefimiz olacak" diye konuştu.
 
Doğu Karadeniz Bölgesi Geleneksel Müzik ve Dans Günleri, KTÜ Devlet Konservatuvarı tarafından 13-15 Nisan'da Trabzon KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Kültür/sanat