İtalya "Türkiye haklı gelmiyor"

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına destek veren Papa Franciscus’a Türkiye’nin sert tepki göstermesinin, "kendisine çok haklı gibi görünmediğini" söyledi.Barcelona’da, AB ile Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin

İtalya "Türkiye haklı gelmiyor"

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına destek veren Papa Franciscus’a Türkiye’nin sert tepki göstermesinin, "kendisine çok haklı gibi görünmediğini" söyledi.

Barcelona’da, AB ile Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin dışişleri bakanları toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Gentiloni, Papa Franciscus’un sözleri ve Türkiye’nin tepkisine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Gentiloni, "15 yıl önce Papa 2. Ioannes Paulus’un (Jean Paul) benzer ifadeler kullandığına dikkat edersek Türklerin sert tonu bana haklı gibi gelmiyor" dedi.

Gentiloni, Türkiye ve Ermenistan’ı bu konuda engelleri kaldırmak için diyaloğa davet ettiklerini belirtti.

Diğer yandan, İtalya'daki göçmen karşıtı aşırı sağ partilerin liderleri, Türkiye’ye Ermeni iddialarını tanıma çağrısı yaparak bu olmadan Türkiye’nin AB’ye kabul edilmemesini talep etti.

İtalya Temsilciler Meclisi,  2000 yılındaki karar tasarısıyla hükümete Ermeni iddialarını kabul etmesini tavsiye etmişti. Bu tavsiye kararının birçok yerde İtalya’nın Ermeni iddialarını kabul etmesi olarak geçmesine karşı İtalya’nın Ankara Büyükelçiliği 2010 yılında yaptığı açıklamayla İtalya’nın Ermeni tezlerini kabul etmediğini bildirmişti.

Papa Franciscus, Vatikan’da 12 Nisan'da Ermeniler için düzenlenen ayinde, selefi Papa 2. Jean Paul döneminde imzalanan deklarasyonda yer alan, 1915 olaylarıyla ilgili "20. yüzyılın ilk soykırımı" ifadesine atıfta bulunmuştu. Bunun üzerine Vatikan'ın Ankara Büyükelçisi Antonio Lucibello Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler