İşte AK Parti'de vekillerin adayı

Ak Parti’de, Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin ilk kez milletvekillerinin eğilimi bir anketle ölçüldü. Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, parti genel merkezinde düzenlenen AK Parti Milletvekilleri İstişare Toplantısı’nd

İşte AK Parti'de vekillerin adayı
Ak Parti’de, Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin ilk kez milletvekillerinin eğilimi bir anketle ölçüldü. Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, parti genel merkezinde düzenlenen AK Parti Milletvekilleri İstişare Toplantısı’nda vekillerin çok büyük bir bölümünün Cumhurbaşkanı adayı gösterdiği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Nefsi arzularıma göre karar vermeyeceğim, istişarede bulunacağım. Yukarı çıkarsam partide sorun olmaz. Partinin başında kalmaya devam edersem de millete, davamıza hizmet etmeye devam edeceğim. Bu dava meselesidir. Bu dava kıyamete kadar devam eder. Köşk’e çıkarsam da halkın Cumhurbaşkanı olurum, tam yetki kullanırım” dediği öğrenildi.
 
Genel merkezde kahvaltılı toplantıya 300’ü aşkın vekil katıldı; 23 milletvekil görüşünü sözlü olarak dile getirdi. Vekillerin çok büyük bir bölümü, Erdoğan’a, “Cumhurbaşkanlığı sizin hakkınız” mesajını verdi. Toplantıda vekillere Milliyet’in önceki gün gündeme getirdiği yazılı anket dağıtıldı. Ankette vekiller Cumhurbaşkanlığı için 3 aday önerdi; 3 dönem kuralıyla ilgili sorulan soruya görüşlerini yazdı. Anketlerde isim hanesi olmasına rağmen bazı vekillerin ismini yazmadığı öğrenildi.
 
‘Henüz kararımı vermedim’
Erdoğan, toplantıda “Cumhurbaşkanı olsam da Başbakan olarak kalsam da paralel yapı ve çetelerle mücadele devam edecek” dedi. Erdoğan, Köşk adaylığı konusunda ise kesin bir ifade kullanmadı. Erdoğan, “Kesinleşmiş bir kararım yok, istişare edeceğim. Ama nefsi arzularım doğrultusunda karar vermeyeceğim. Düşünceleriniz önemli. Sayın Cumhurbaşkanı ile de görüşeceğim. Sonra kararımı vereceğim” diye konuştu.
 
Erdoğan, aday olması halinde partinin zayıf düşeceği endişeleri için de, “Yukarı çıkmam halinde partide sorun olmaz; endişe taşımıyorum. Partinin başında kalmaya devam edersem, millete davamıza hizmet etmeye devam edeceğim” dedi.
 
‘Necdet Sezer’den çok çektim’
Erdoğan, eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile yaşadığı kanunların vetosu ve atamalardaki sıkıntıları anlatıp “Sezer’den çok çektim” dedi. Erdoğan, halkın seçtiği Cumhurbaşkanı’nın önemine işaret ederek partili Cumhurbaşkanı sistemine geçilmesi arzusunu yineledi. Söz alan vekiller ise Erdoğan’a “Cumhurbaşkanlığı sizin hakkınız. Aday olmanız gerekir” mesajı verdi. Birkç vekil Erdoğan’ın başbakan kalmasının daha yararlı olacağını söyleyip Turgut Özal’ın Cumhurbaşkanı olması sonrası dağılan ANAP örneği verdi. Vekiller “ANAP’a döner miyiz?” diye sordu.
 
Birçok milletvekili ise Erdoğan’ın adaylığını desteklerken aynı zamanda Başkanlık sistemine geçilmesini savundu.
 
Bir milletvekili, “Cumhurbaşkanı halkın oyu ile seçildiğinde parlamentoyu sallar mı? Sallamaz. Yüzde 50 oyla Cumhurbaşkanı seçilse, Başbakan’ı takar mı? Bu yeni Haşim Kılıçlar doğurur. Tayyip Bey aday olursa Gül son Cumhurbaşkanı, Erdoğan da ilk devlet başkanı olur” dedi.
 
Toplantıda Erdoğan Cumhurbaşkanı olursa başbakanın kim olacağı da tartışıldı; bazı vekiller “Tayyip Bey gibi paralel yapıyla mücadele edecek bir isim” görüşü belirtti.
 
3 dönem şartı kalksın
Vekiller arasında 3 dönem yasağı da tartışma yarattı. Çok sayıda milletvekili 3 dönem yasağının kalkması talebini “siyasette tecrübe” fikriyle destekledi; bazı vekiller ise buna karşı çıkarak yasağa destek verdi. Bazıları 3 dönem yasağının sadece Başbakan için kaldırılmasını savundu.
 
Telefonlar toplatıldı
 
Toplantıda dinleme önlemi alınarak, bakanların ve milletvekillerinin cep telefonuyla salona girmesine izin verilmedi. Ayrıca jammer önlemi de alındı.
 
‘Gönlümüzden geçen adayımız o’
 
- Oya Eronat (Diyarbakır): Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’na adaylığı konusunda kendisini destekleriz.
 
- Ekrem Çelebi (Ağrı): Gönlümüzden geçen aday Sayın Başbakanımızdır.
 
- Naci Bostancı (Amasya): Sayın Başbakan, Cumhurbaşkanı adayı olduğunda doğrudan seçilir.
 
- Feramuz Üstün (Gümüşhane): Benim gönlümden geçen istişareyi devam ettirecek bir Cumhurbaşkanı adayı. Uzlaşma ile çıkacağına inanıyorum, en ufak kriz olacağını düşünmüyorum.
 
- Şamil Tayyar (Gaziantep): Benim Cumhurbaşkanı adayım Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dır.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler