İşsizlik rakamları korkuttu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2014'te işsizlik oranı yüzde 9,9'a yükselen Türkiye'de okuma-yazma bilmeyenlerin işsizlik oranı yüzde 6,3 olarak belirlendi. Okuma-yazma bilen fakat bir okul bitirmeyenlerin işsizlik oranı yüzde 11,1'i bul

İşsizlik rakamları korkuttu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2014'te işsizlik oranı yüzde 9,9'a yükselen Türkiye'de okuma-yazma bilmeyenlerin işsizlik oranı yüzde 6,3 olarak belirlendi.

 Okuma-yazma bilen fakat bir okul bitirmeyenlerin işsizlik oranı yüzde 11,1'i buldu. İlkokul mezunlarının işsizlik oranı yüzde 7,8, ilköğretim, ortaokul ve orta dengi meslek okullarından mezun olanların işsizlik oranı yüzde 11,8, genel lise mezunlarının işsizlik oranı yüzde 11,9, meslek lisesi mezunlarının işsizlik oranı yüzde 10,6 olarak tespit edildi. Geçen yıl itibarıyla 5 milyon 691 bin yüksekokul ve üniversite mezunundan; 606 bini işsiz kaldı, yüksekokul ve fakülte mezunlarının işsizlik oranı yüzde 10,6 oldu.

Yükseköğrenim mezunların arasında işsizliğin en yüksek görüldüğü alan yüzde 29,1 ile 'gazetecilik ve enformasyon' oldu. Toplam 24 binlik iş gücüne rağmen, 17 bin gazetecinin istihdam edildiği sektörde, 7 bin gazeteci işsiz kaldı. Gazetecilik ve enformasyon alanından mezun olanların işsizlik oranı, yüksekokul veya fakülte mezunlarının ortalama işsizlik oranını neredeyse 3'e katladı. İşsizlik sıralamasında ikinci sırada yüzde 16,6 ile 'bilgisayar' alanı yer aldı. Bu alanda işsiz kalanların sayısı 20 bini buldu. Bunu yüzde 16,3 ile 'sanat', yüzde 15,1 ile 'yaşam bilimleri', yüzde 14,4 ile 'fizik bilimleri', yüzde 14,1 ile de 'sosyal ve kişisel hizmetler' izledi. Öte yandan 'güvenlik hizmetleri' yüzde 2,5 ile işsizlik oranının en düşük olduğu alan oldu. 119 binlik iş gücünün sağlandığı alanda sadece 3 bin kişi işsiz kaldı. 'Sağlık' da yüzde 3,2 işsizlik oranı ile şanslı alanlar arasında yerini aldı. Bunu yüzde 7,2 ile 'beşeri bilimler', yüzde 7,3 ile 'veterinerlik', yüzde 7,5 ile 'hukuk', yüzde 8,8 ile 'mühendislik ve işleri', yüzde 9,7 ile de 'matematik ve istatistik' takip etti. İSTİHDAMA KAN VERDİ Mezun olunan alanlar arasında en yüksek istihdam oranının bulunduğu alanlar ise yüzde 83,1 ile 'sağlık', yüzde 83 ile de 'veterinerlik' oldu. İstihdam oranı 'mühendislik ve işleri'nde yüzde 79,7'yi, 'güvenlik hizmetleri'nde yüzde 79,4'ü buldu. İş gücüne katılımda da ilk sırayı yüzde 89,5 ile 'veterinerlik', yüzde 85,8 ile de 'sağlık' aldı. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler