IŞİD'de 80 ülkeden 15 bin yabancı savaşçı

Genel Sekreter Ban, BM Güvenlik Konseyi'nde terörizmle mücadele konusunda yapılan toplantıda yaptığı konuşmada, yabancı terörist savaşçılar konusunun sadece güvenlik sorunu olmadığını belirterek, terörizmin siyasi ve toplumsal yönleri ile istikrar ve kalk

IŞİD'de 80 ülkeden 15 bin yabancı savaşçı

Genel Sekreter Ban, BM Güvenlik Konseyi'nde terörizmle mücadele konusunda yapılan toplantıda yaptığı konuşmada, yabancı terörist savaşçılar konusunun sadece güvenlik sorunu olmadığını belirterek, terörizmin siyasi ve toplumsal yönleri ile istikrar ve kalkınmaya etkileri olduğunu söyledi.

Bu soruna sadece askeri açıdan bakılamayacağını ifade eden Ban, "Terörizmle mücadele ederken sorunu daha da büyütecek eylemlerden kaçınmalı, terörle mücadele adı altında tüm toplumu insan hakları konusunda mağdur edecek adımlardan sakınmalıyız" dedi.

Bu eylemlerin sadece gayri ahlaki olmadığını aynı zamanda ters de teptiğini vurgulayan Ban, terörizmle mücadelenin temel insan hakları ve uluslararası insancıl hukuka uygun olması gerektiğini kaydetti.

"80 ülkeden 15 bin savaşçı"

Ban, konuşmasında son dönemde IŞİD'e yönelik katılımları da değerlendirerek, "IŞİD tehdidiyle mücadelede artan çabalara rağmen, IŞİD'e katılmak için 80'den fazla ülkeden bölgeye giden yabancı terörist savaşçı sayısı 15 binin üzerine çıktı" dedi.

Kaçakçılık ve illegal petrol ticaretinin IŞİD ve benzeri örgütleri beslediğini de vurgulayan Ban, uyuşturucu kaçakçılığı ve uluslararası suçların terörizmle karşılıklı olarak birbirlerini desteklediğini söyledi.

Terör eylemlerinin toplumlarda derin yaralar açtığını ve sosyal dokunun büyük zarar gördüğünü anlatan Ban, milyonlarca insanın teröristlerin kontrol ettiği bölgelerde yaşamak zorunda kaldığını dile getirdi.
BMGK'dan finans ve insan kaynağı uyarısı

Toplantının ardından 15 ülkenin de onayı ile kabul edilen BMGK Başkanlık Bildirisi'nde IŞİD ve diğer terör örgütleri ile mücadele için terör örgütlerinin finans ve insan kaynaklarını kurutma gereği vurgulandı.

Bildiride, BM üyesi ülkelerden, petrol ticareti, fidye ödemesi gibi IŞİD'e maddi kaynak sağlayacak tüm unsurların engellenmesi ve yabancı savaşçıların bölgeye ulaşımına izin verilmemesi için kontrollerin sıkılaştırılması istendi.
Konsey'e sunulan BM raporuna göre, IŞİD'in petrol satışından günlük 846 bin ila 1 milyon 645 bin dolar arasında, fidyeden ise yıllık 35-45 milyon dolar arasında geliri olduğu tahmin ediliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler