İran Hazar’dan petrol çıkaracak

İran’ın Hazar Petrol ve Gaz Şirketi, Hazar Denizi’nde yapılan sondaj çalışmalarının sonuca ulaştığını ve yakında petrol çıkaracaklarını duyurdu.Mehr Haber Ajansı’nın haberine göre, Hazar Petrol ve Gaz Şirketi, Hazar Denizi’nde 3 bin 500 metre derinlikte y

İran Hazar’dan petrol çıkaracak

İran’ın Hazar Petrol ve Gaz Şirketi, Hazar Denizi’nde yapılan sondaj çalışmalarının sonuca ulaştığını ve yakında petrol çıkaracaklarını duyurdu.

Mehr Haber Ajansı’nın haberine göre, Hazar Petrol ve Gaz Şirketi, Hazar Denizi’nde 3 bin 500 metre derinlikte yapılan sondaj çalışmalarının tamamlandığını ve yakında petrol çıkarma işlemine başlanacağını açıkladı.

Söz konusu açıklamada, sondaj sonrası elde edilen petrolün Basra Körfezi'nden çıkarılan petrolle benzer özellikler taşıdığı da belirtildi.

Hazar Petrol ve Gaz Şirketi Genel Müdürü Ali Usuli, konuyla ilgili açıklamasında, "Şu anda rezerv oranını tespit etmek için test çalışmalarımız devam ediyor. Petrol Bakanlığı yakın zamanda gerekli ayrıntılar hakkında bilgi verecek" dedi.

İran, Ekim 2011’de Hazar Denizi’nde yaptığı keşif çalışmalarında 1,4 trilyon metreküplük gaz rezervi, Mayıs 2012’de de miktarı henüz tam olarak belirlenemeyen ancak yaklaşık 7 milyar varil olduğu tahmin edilen petrol rezervleri bulmuştu.

İran Petrol Bakanlığı da daha önce yaptığı açıklamada, yeni keşfedilen gaz rezervlerinin İran’ın deniz sahasında bulunduğunu dolayısıyla Hazar Denizi’ne komşu ülkelerin hiç birinin rezervler hakkında hak iddia edemeyeceğini savunmuştu.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, dünyanın gaz rezervlerinin yüzde 17’sini elinde bulunduran İran dünya sıralamasında doğalgazda Rusya’dan sonra ikinci, petrolde ise dördüncü sırada yer alıyor. Hem kara hem de denizde petrol ve gaz yataklarına sahip İran, rezerv yönünden oldukça zengin olsa da nükleer programı nedeniyle uygulanan uluslararası yaptırımlar sebebiyle üretim ve ihracatta bir dizi engellerle karşı karşıya kalıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya