Her Yönüyle Trabzon etkinliklerine dev açılış

Almanya’nın Dordmund kentinde düzenlenen 10. Her Yönüyle Trabzon etkinliklerinin açılışı yapıldı. Açılışa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Trabzon Milletvekilleri Ayşe Sula Köseoğlu, Adnan Günnar, Muhammet Balta, Salih Cora, Haluk Pekşen,

Her Yönüyle Trabzon etkinliklerine dev açılış

Almanya’nın Dordmund kentinde düzenlenen 10. Her Yönüyle Trabzon etkinliklerinin açılışı yapıldı.

Açılışa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Trabzon Milletvekilleri Ayşe Sula Köseoğlu, Adnan Günnar, Muhammet Balta, Salih Cora, Haluk Pekşen, CHP Genel Başkan Yardımcısı Akif Hamzaçebi, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Dordmund Belediye Başkanı Ullrich Sierau, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon eski milletvekili ve bakanı Faruk Özak, KTÜ Rektörü Süleyman Baykal, TTSO Başkanı Suat Hacisalihoğlu, AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi de katıldı. 
 
Ayrıca etkinlikte stantları bulunan Çarşıbaşı Belediye Başkanı Coşkun Yılmaz, Köprübaşı Belediye Başkanı Ahmet Teke, Sürmene Belediye Başkanı Rahme Üstün, Arsin Belediye Başkanı Erdem Şen, Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, Of Belediye Başkanı Salim Salih Saralioğlu, Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi de protokolde yer alırken Trabzon’da ve Dordmund’dan sivil toplum örgütleri temsilcileri de protokolde yerini aldı. 
 
Trabzon ve Rize’den gelenlerin olduğu programa Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu da katılırken
Büyükşehir belediye meclis üyeleri, Ortahisar ve diğer ilçelerin meclis üyeleri dinleyiciler arasındaydı. 
 
LOJİSTİK HAT OLACAK
 
Açılış konuşmalarında Dordmund Belediye Başkanı Ullrich Sierau, “Trabzon ve Dordmund arasındaki bağı güçlendirdik. Bu programın burada yapılması beni gururlandırdı ve onurlandırdı” derken ardından kürsüye çıkan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu şunları söyledi; “Bu etkinliklerde Trabzon insanı sevgisiyle yeşillik ve mavinin harikulade tablosuyla birlikte kendisini hem Dortmund’da hem Almanya’ya da tanıtmaya devam edecektir. İki şehir arasında büyük lojistik hat oradan İran-Afganistan hattına bir lojistik hatına dönüşmeyi karşılıklı hareket etmeyi hedefleyecektir.”
 
Eski Bakan Faruk Özak ise, “İlk defa yapıyoruz ve büyük bir organizasyon yapıyoruz.  Burada amcalarımızın teyzelerimizin alın terleri var. Birinci nesil işçi olarak geldi. İkinci nesil iş veren doktor siyasetçidir. Türk artık Avrupa’da vardır. Bizi buralara gelmemizi sağlayan büyüklerimize teşekkürlerimizi sunuyorum. Bunu Avrupa’da yapma cesaretini gösterdik.” diye konuştu.
 
TBMM Başkanvekili CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi de, “Dünya kenti Trabzon ilk kez bu kadar büyük bir organizasyonu Dortmund’da yaptı. Dortmund da Trabzon’un bir rengi var. Trabzon’da Dortmund’da spor şehridir. Bu dostluğun burada kalmamasını buradan daha da devam emesini istiyorum. Kentlerin yarışında bu dostluk takdire şayandır. Bundan daha güzel bir kardeşlik barış olabilir mi? İnsanlığın bu barışı ve kardeşliği kurtaracaktır. Buraya gelen sadece Dortmund’da yaşayan dışarıdan gelen hemşerilerimizin buluşma yeri değil Alman kardeşlerimizinde buluşma yeri olsun diliyorum” diye konuştu. 
 
TRABZON KENDİNİ HİSSETTİRİR
 
Son konuşmayı yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, “Türkiye’den iki kişini selamını getirdim. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’ndan selam getirdim. Bugün Trabzon’umun kurtuluşunun 98.yıldönümü bir şehrin sadece kendine ait coğrafyada bulunması değil dünyanın her yerinde kendini hissettiren ve yaşayan bir şehir olan. Kendi kültürünü değerlerini kendi medeniyetini bakışını ve heyecanını dünyanın her yerine nakleden bir şehrin evlatlarıyız biz. İstiklal Marşı okunduğu zaman her yerimiz titrer özgürlüğümüz için dua ederiz. Kimi şehirler vardır Kanuni’leri yoktur Fatihleri yoktur. Allah’a şükürler olsun bizim var. Yükümlülüklerimizi biliyoruz. Neye anlama geldiğini neyi hissettirdiğini biliyoruz. Bugün Alman dostlarımıza anlattık bir insanlık sınavından geçiyoruz. 2 milyon 600 bin Suriyeli benim ülkemde kendi topraklarında yaşama hakkını elde etmemeleri için sıcak bir yuva için bizim topraklarımızdalar. Sadece bugün değil biz Osmanlı’dan bu yana gelen ne olursa olsun Anadolu topraklarınızı açın diyen nesilden geldik. Neyi anlattığımızı biliyoruz. Nasıl bir medeniyet çizgisinden geçtiğimizi biliyoruz” şeklinde konuştu.
 
Konuşmalardan sonra kolbastı ekibinin gösterisi yapıldı ve stantlar gezildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem