Her yıl 14 milyon kişi kansere yakalanıyor!

Dünyada her yıl 14 milyon kişinin kansere yakalandığı ve 8 milyon kadar kişinin de hayatını kaybettiği belirtildi. Dünyada her yıl kansere harcanan para ise yaklaşık 1 trilyon dolar.    Trabzon Umut ve Yaşam Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki, ülkemizde yılda

Her yıl 14 milyon kişi kansere yakalanıyor!
Dünyada her yıl 14 milyon kişinin kansere yakalandığı ve 8 milyon kadar kişinin de hayatını kaybettiği belirtildi. Dünyada her yıl kansere harcanan para ise yaklaşık 1 trilyon dolar. 
 
Trabzon Umut ve Yaşam Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki, ülkemizde yılda yaklaşık 150 bin kişiye kanser tanısı konulduğuna dikkat çekerek, erken tanının çok önemli olduğunu söyledi. Kanser yükünün 30 yılda iki kat arttığını kaydeden Dr. Baki, "Kanser yükü geçtiğimiz 30 yılda iki kat artmıştır. Her yıl dünyada 14 milyon kişi kansere yakalanmakta ve 8 milyon civarında da ölüm görülmektedir. Böyle giderse sadece nüfus artışı ile kanserden ölenlerin sayısı yıllık 12-13 milyona çıkacak" diye konuştu.
 
Kadınlarda en sık meme, erkeklerde ise prostat ve akciğer kanserinin görüldüğünü kaydeden Dr. Baki, “Ülkemizde yılda yaklaşık 150 bin kişiye kanser tanısı konulmaktadır. Kadınlarda en sık meme ve rahim, erkeklerde prostat ve akciğer kanserleri görülmektedir. Kalın bağırsak kanserleri her iki cinste de üçüncü sırada yer almaktadır. Tüm kanserlerin üçte biri önlenebilir. Yani her yüz kanserin otuz üçünü erken tanı ile önleyebiliriz. Sıkı görülen dört kanser türü var ki erken tanı ve tedavi ile yüzde doksan beşlere yakındır. Bunlar kadınlar da meme, serviks(rahim ağzı kanseri), kolon(kalın bağırsak kanseri), erkeklerde prostat ve kolon kanserleridir. Kanser taramalarını yaygın yapan toplumlarda bu kanserler önlenebilir. Dünyada kanserde tedavi ile kurtulma şansı yüzde 7'lerden, günümüzde yüzde 70'lere gelinmiştir. Ancak yüzde 30'u kaybedilmektedir. Sigara içmek, alkol kullanmak, obezite, hareketsiz yaşam, stres, güneş, hava kirliliği, kimyasal maddeler, radyasyon, virüs ve bakteriler kanser riskini arttırmaktadır. Kanser, hasta, hasta yakınları ve toplum için ciddi psikolojik-sosyal sorunları ve iş gücü kayıplarını beraberinde getiriyor. Erken tanı önemlidir. Tedavideki yenilikler, tedavi başarısında da artış sağlar. Umut ve Yaşam Derneğimiz kanser taramalarına büyük önem vermektedir” dedi.
 
Kanserden ölümlerin üçte birinin önlenebilir olduğunu ifade eden Dr. Baki , 8 milyon ölümün 3-4 milyonunun gerekli yatırımların yapılması halinde önlenebileceğini savundu.
 
Dünya genelinde kanserin 2011'den itibaren bir numaralı ölüm sebebi haline geldiğine değinen Dr. Nimet Baki, hükümetlerin kanserin çözümü için kaynak ayırması ve politikalarda öncelik vermesi gerektiğini ifade ederek Küresel ölçekte kanser tedavisi için 458 milyar dolar harcandığını söyledi. Dr.Baki, "İşgücü kaybı gibi ekonomik analizler yaparsak kanserin bir yıllık bedeli yaklaşık 1 trilyon dolara kadar çıkıyor. Dünya her yıl yaklaşık 18 milyar doları kanserden korunmaya, kanseri önlemeye ve hizmete erişime ayırsa orta ve gelir düzeyi düşük ülkelerde yüzde 30 oranında ölümleri önlemek mümkündür” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler