Hem ’konuşulmuyor’ dedi hem eleştirdi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’de başkanlık sisteminin yeterince tartışılmadığını söyleyerek, "Böyle bir sistemi bireysel olarak kabul etmediğim gibi ciddi endişelerim var. Bunun hayata geçme şansının çok zor olduğunu düşünüyorum" dedi.CHP

Hem ’konuşulmuyor’ dedi hem eleştirdi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’de başkanlık sisteminin yeterince tartışılmadığını söyleyerek, "Böyle bir sistemi bireysel olarak kabul etmediğim gibi ciddi endişelerim var. Bunun hayata geçme şansının çok zor olduğunu düşünüyorum" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Line TV’de katıldığı programda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bursa ziyareti hakkında açıklamalar yapan Kılıçdaroğlu, vatandaşların bir çok konuda şikayetleri olduğunu söyledi. Bu şikayetlerin hükümetten kaynaklandığını söyleyen Kılıçdaroğlu, bu sıkıntıları gidermek için parlamentodan birkaç kişi görevlendireceğini vurguladı. Siyasetçinin görevinin zenginleşmek değil, halka hizmet olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, siyasete girenlerin ’bana ne verecek’ diye düşünmemesi gerektiğini açıkladı. Kendilerinin bunun için siyaset yaptığını ifade eden Kılıçdaroğlu, kişilerin özeline girmek istemediklerini söyledi. Seçimlerden önce ön seçim yaptıkları yerlerde daha başarılı olduklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, ön seçim oranını yüzde 85’lere çıkarttıklarını anlattı.

“BAŞKANLIK SİSTEMİ İLE İLGİLİ CİDDİ ENDİŞELERİM VAR”

Başkanlık sistemi ile ilgili soruya cevap veren Kemal Kılıçdaroğlu, “Başkanlık sistemi Türkiye’de yeterince tartışıldı mı? Hayır. Kişiye göre rejim olmaz, kişiye göre siyaset olmaz, politika üretilmez. Politika halk için, toplum için üretilebilir. 150 yıllık parlamenter deneyimimiz var. Aksaklıklar var ama giderilebilir. Peki, 150 yıllık geleneği neden birdenbire değiştiriyoruz? Birisi başkan olsun diye. Bunlar doğru değil. Siz eğer rejimi değiştirecekseniz bu ayrı bir şey. Ama siz otoriterleştiniz, toplumu baskıladınız, düşünce özgürlüğünü ortadan kaldırdınız, STK ile üniversiteleri susturdunuz. Şimdi topluma başka bir rejimi dayatıyorsunuz. Bunun sıkıntısı başbakan görevini yapamadığı için kaynaklanıyor. Daha önce başbakan olmadan başbakanlığı açıklandı. Böyle bir sistemi bireysel olarak kabul etmediğim gibi ciddi bir endişelerim var. Bunun hayata geçme şansının çok zor olduğunu düşünüyorum. Cumhurbaşkanın görevleri var. Anayasada tanımlanmış. Onun dışında başka bir işi yapamaz. Bu görevlere sağdık kalacağına dair TBMM’de yemin etti. Başkanlık sisteminden bahsettiniz nedir. 80 sonrası Kenan Evren’in kurduğu düzene bakın. O kendisini devlet başkanı olarak tanımlamıştı ama bu sistemden vazgeçemedi. Yeri geldiği zaman Evren’i ve 12 Eylül darbesini eleştiriyorlar ve sonra o sisteme uygun diyorlar. Böyle olmaz” dedi.

“İNSAN SUÇSUZLUĞUNU YARGIDA KANITLAR”

4 eski bakan ile ilgili soruya da cevap veren ana muhalefet lideri, “Hangi gerekçe ile siz bunu yüce divana göndermiyorsunuz? Gönderin yüce divana yargılansınlar. İnsan suçsuzluğunu yargıda kanıtlar. Hırsız da hırsız olmayanda bizim. Böyle bir anlayış olamaz. Eğer siz yolsuzluk yapanı kollarsınız, ahlaktan uzaklaşırsınız. Biz böyle tabloyu kabul edemeyiz. Ama şu gerçek, bir yolsuzluk, kasalar, kasaların içindeki paralar, ayakkabı kutuları, aldıkları gayrimenkuller var mı, var. Bunlar bilirkişi raporuyla onaylandı. Bu bilirkişiyi kendi mali bakanları atadı. Bu tablo ortadayken söyleyecek fazla bir şey bulamıyorum. Hırsızı yakalamışsınız hesap verecek masum insanlar suçlu gibi bağırıyor. Yüzde 54’ünü 1 kişi alıyor, geriye kalanı 99 kişi alıyor. Türkiye’nin manzarası bu” diye konuştu.

“BU DOSYA GELECEKTE AÇILACAK”

İran kadar yürekli olamadıklarını anlatan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Onlar soruşturma açtı, biz dosyayı kapattık. AB parlamentosundan bir kişi geldi, ‘Bu kadar yolsuzluk varken bu dosyanın kapatılmasını nasıl buluyorsunuz’ dedi. Bu saatten sonra AK Parti dosyayı kapattığı için şaibelidir. Ama bu dosya bugün kapanmıştır. Bu dosya gelecekte açılacak. Bu konuda benim sözün var. Hırsızlık, kul hakkı yiyeceksiniz, malı götüreceksiniz toplum ses çıkartmayacak. Bu olmaz. AK Parti’ye oy verenler, böyle bir tabloya izin vermeyin. Din, Kuran-ı Kerim üzerinden siyaset yaptırmayın. Herkesin oturup düşünmesi lazım. Bu ülkeye yazık ve günahtır. Bir ülkede hırsızları at koşturduğu, namuslu insanların köşeye çekildiği bir tablo oluşturursak gelecek kuşaklara bunun hesabını veremeyiz. Namusu, şerefi, itibari ayakta tutmak zorundayız. Hırsızların yönelttiği bir ülkeyi nasıl kabul edebiliriz. Siyasi görüşlerimiz farklı olabilir, ama bizim ortak paydalarımız olmak zorundadır. Farklı görüşlerimiz olabilir. O açıdan Türkiye’nin geleceği için 2015 seçimleri önemli. Temiz siyaseti egemen kılmalıyız.”

“EKONOMİ İYİYE GİTMİYOR”

Ekonominin iyiye gitmediğini belirten Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

“Bir ülkede 5 buçuk milyon işsiz varsa ekonomi iyi değil demektir. Türkiye’de işsizlik oranlarından başbakanın haberi yok. Ülke iyi yönetilmiyor. Bu kadar sorun varsa ülkenin iyi yönetilmediğini herkesin bilmesi lazım. Ekonomi konusunda üreten Türkiye’yi hep dile getirdim. Türkiye ürettiği zaman büyür, Ama neyi üreteceğiz. Katma değeri yüksek ürün üretmek zorundayız. Bizim Güney Kore’den önce otomobilimiz vardı. Biz onlardan önce ürettik. Ama onların dünya çapında 3 önemli markası var. Biz onlardan önce ilk 20’ye girmiştik. 14. sıradayken, 19. sıraya geriledik. Bu konuda güzel projelerimiz var. Önümüzdeki süreç içinde bu projeler tamamlanmak üzere. Bunları açıklayacağız. CHP eleştirir, hiç politika üretmez diyorlar. Bizim geçen seçimlerde ürettiğimiz 5 politikayı AK Parti hayata geçirdi. Üstelik bunları doğru dürüst geçiremediler. Bu seçimlerde de projelerimiz olacak. Doğrudan halkın sorunları çözecek projelerimiz olacak.”


“İŞSİZLİK BÜTÜN KÖTÜLÜKLERİN ANASIDIR”

İşsizliğin kötülüklerin anası olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Herkese aş, herkese iş olan Türkiye mutlu Türkiye’dir. Bir ülkede işsizlik varsa, uyuşturucu, kaçakçılık, yolsuzluk varsa her şey olabilir. İşsizlik bütün kötülüklerin anasıdır. Yıldırım’daki ailelerin en büyük şikayeti uyuşturucu. AK Parti’ye en çok oy veren bölgelerde uyuşturucu yaygınlaşıyor” açıklamasını yaptı.

“AYDA 150 LİRAYA GEÇİNEN 1 MİLYONUN ÜZERİNDE İNSAN VAR”

Yoksul kesimlere daha fazla gitmeleri ve ilgilenmeleri gerektiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, “Biz o insanlara neden oy vermediniz diye suçlamamız olamaz. Bizim o insanlara gidip kendimizi anlatmamız lazım. AK Parti, onların sürekli yoksul kalmasını istiyor. Biz ise yoksulluğun tamamen bitirilmesini istiyoruz. Yoksulluğu sıfırlayacağız. İşsizlik varsa, yoksulluk vardır. Ayda 150 liraya geçinen 1 milyonun üzerinde insan var. AK Parti milletvekillerine ayda 150 lira verelim buyurun geçinsinler. Kimsenin endişesi olmasın sosyal yardımlar artacak ve iş imkanları sağlanacak. Biz istihdam oluşturup, yoksulluğu bitireceğiz” şeklinde konuştu.

“4 YILLIK YETKİ İSTİYORUM”

Her siyasi partinin iktidar olmayı hedeflediğini belirten Kemal Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Oyumuzun arttığını biliyorum ama iktidar olamadık. Ancak bir gerçek ortaya çıktı. 12 yıldır tek başına iktidar var, hiç kimseyi suçlayamaz. İstediği yasayı çıkartabiliyor. Vatandaşın, ‘12 yıldır seni iktidar yaptım. Benim sorunumu neden çözmedin? Sorunu çözmediysen ben seni değiştireceğim’ demesi lazım. 4 yıllık yetki istiyorum. 12 yıldaki gibi sorunları arttırarak değil, sorunları çözmek istiyoruz.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler