HDP'li bakanlar kabine dışı kalabilir!

HDP’li Kalkınma Bakanı ve Avrupa Birliği Bakanı'nın “çizgiyi aştıkları” belirlenirse, anayasanın 109. maddesindeki bakanların azledilmesi yetkisi kullanılacak.   SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMINI KABUL ETTİ!   Bakanlar, ülkede alınacak terör önlemlere karşı çıkmal

HDP'li bakanlar kabine dışı kalabilir!
HDP’li Kalkınma Bakanı ve Avrupa Birliği Bakanı'nın “çizgiyi aştıkları” belirlenirse, anayasanın 109. maddesindeki bakanların azledilmesi yetkisi kullanılacak.
 
SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMINI KABUL ETTİ!
 
Bakanlar, ülkede alınacak terör önlemlere karşı çıkmaları ve Türkiye'yi uluslarası arenada zor durumda bırakacak söylem ve davranışlarda bulunmaları durumunda 109. madde uygulanacak.
 
AB Bakanı Ali Haydar Konca, dünkü tanışma toplantısında, sözde Ermeni soykırımı hakkında bir soru üzerine, "Bir katliam yapıldığı çok açık ve nettir. Bunu herkes kabul ediyor" demişti. Bu sözler kamuoyunda büyük tepki toplamıştı.
 
Başbakan Davutoğlu, “Çizgi dışına çıkamazlar açık söyleyeyim, ben Başbakanım. O bakanların buraya gelmesi anayasal bir zorunluluktur ama burada görev yaparken Türkiye Cumhuriyeti’nin ve milletin temsili bağlamında bizi zora sokmayacak bir tavır takınmaları görevlerinin gereğidir” diyerek, HDP’li 2 bakana bakışını ortaya koymuştu.
 
AZLEDİLİRLERSE NE OLACAK?
 
109. madde ne diyor; Bakanlar, (..) Başbakanca seçilir ve Cumhurbaşkanınca atanır; gerektiğinde Başbakanın önerisi üzerine Cumhurbaşkanınca görevlerine son verilir.
 
“Bakanların azledilmeleri durumunda yerlerine yine HDP’den başka isimler alınması gerekmez mi” sorusu da geldi. Ancak seçim hükümetinin bir ilk uygulama olduğu, 109. maddede yalnızca bakanın azledilmesi ve bunun “Başbakan’ın önerisi, Cumhurbaşkanı’nın onayına” bağlandığı belirtilerek, yerlerine gelecek isimler konusunda parti kontenjanlarının geçersiz olduğuna karar verildi.
 
Bu durumda iki bakan azledilirse yerlerine yine HDP'den değil bağımsız başka isimler bakan yapılabilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler