Hasip Kaplan: MHP’nin Başkanlık Divanı’nda fazla üye istemesi kıskançlık

HDP’li Hasip Kaplan, “Başkanlık Divanı milletvekili sayısına göre belirlenir. MHP’nin bir fazla üyelik istemesi  hazımsızlıktır; kıskançlıktır” dedi. HDP’nin geçen yasama dönemi milletvekili,  avukat Hasip Kaplan, AKP ve MHP’nin  2011 yılında  HDP ve CHP’

Hasip Kaplan: MHP’nin Başkanlık Divanı’nda fazla üye istemesi kıskançlık
HDP’li Hasip Kaplan, “Başkanlık Divanı milletvekili sayısına göre belirlenir. MHP’nin bir fazla üyelik istemesi  hazımsızlıktır; kıskançlıktır” dedi.
 
HDP’nin geçen yasama dönemi milletvekili,  avukat Hasip Kaplan, AKP ve MHP’nin  2011 yılında  HDP ve CHP’nin tutuklu milletvekili  protestosunda Genel Kurul’da yemin etmemelerini  fırsat bilerek komisyonları  kendilerine göre  şekillendirdiklerini  söyledi. 
 
Her iki partiye yeni dönemde buna göz yumulmayacağı mesajı gönderen Kaplan,  MHP’nin n Başkanlık Divanı’nda HDP’den bir fazla üyelik  baskısını “ MHP’nin yaptığı  hazımsızlıktır,  kıskançlıktır, Ayrımcılıktır” diye  değerlendirdi.  Başkanlık Divanı’nın partilerin milletvekili sayısına göre belirleneceğine dikkat çeken  Kaplan, “ HDP ve MHP  80 milletvekili  çıkardı.  Başkanlık  Divanında eşit oranda  temsil edilecek.  Bu  eşit oran esas  alınmazsa  bundan sonra  bütün komisyonlar kavgalı olur, gerilimli  olur. Meclis’in çalışması imkansız hale gelir” dedi.
 
TBMM Başkanlık Divanı 1 Başkan, 4 Başkanvekili, 3 İdare Amiri ve 7 Katip üye olmak üzere 15 üyeden oluşuyor. Ancak Danışma Kurulu’nda  guruplar uzlaşırsa  idare amiri ve katip üye sayısı; yani  divanın toplam üye sayısı arttırılabiliyor. Üyelikler de partilerin sandalye sayıları dikkate alınarak dağıtılıyor. Geçen dönem Başkanlık Divanı, 11 AKP , 4 CHP , 2 MHP ve 1  HDP'li üyeyle 18 üyeden oluşmuştu
 
Danışma Kurulu 15 üyeden oluşursa AKP'ye TBMM Başkanıyla birlikte  7, CHP'ye 4, MHP ve HDP'ye ise 2'şer üyelik  düşecek.
 
MHP’nin  17 ısrarı  HDP’den
 
Başkanlık  Divanı  17 olduğunda dağılımda sorun çıkıyor. Bu durumda AKP’ye 8,  CHP'ye 4, kalan 5 üyelik HDP ve MHP arasında dağıtılacak ve kura çekilmesi  gündeme gelecek. Ancak MHP Grubu, kura çekilmesine karşı çıkıyor ve seçimdeki oy oranını göstererek kendi sayısının fazla olmasını talep ediyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset