Hamsi o sektörü vurdu

Karadeniz’de bu günlerde bol avlanan hamsi avı özellikle kültür balıkçılarını olumsuz yönde etkiliyor.Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Salim Bayraktar, Karadeniz’de bugünlerde başta hamsi olmak üzere diğer balık çeşitlerinin avlanması kültür balıkçılarını eko

Hamsi o sektörü vurdu

Karadeniz’de bu günlerde bol avlanan hamsi avı özellikle kültür balıkçılarını olumsuz yönde etkiliyor.

Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Salim Bayraktar, Karadeniz’de bugünlerde başta hamsi olmak üzere diğer balık çeşitlerinin avlanması kültür balıkçılarını ekonomik olarak etkilediğini belirtti. Bayraktar “Bugünlerde hamsinin yanı sıra palamut, çinakopun piyasada olması kültür balıkçığını direk etkiliyor. Çünkü vatandaş genelde Palamut’u, Levreği, Çupra’yı tercih ediyor. Bu nedenle bugünlerde doğa balığının fazla olması kültür balığının önünü kesiyor. Kültür balığının maliyetleri fazla olduğu için marketteki satışları yüksek. Vatandaşın alım gücü de öyle yüksek değil. Toptan 8 TL'ye sattığımız balık, markette 17-18 TL’ye geliyor. Dolayısıyla hamsinin palamutun karşısına bu balığı koyamıyorsun. Milletin alım gücü hamsiye yöneliyor” dedi.

KÜLTÜR BALIKÇILIĞINDA YEM SORUNU

Bugünlerde malzeme bakımı yaptıklarını ifade eden Bayraktar, “Balıkları denize indirdik, şimdi malzemelere bakım yapıyoruz. Tekrar denize balık indireceğiz. Kültür balıkçılığında eğer dengeli bir iş yaparsan kendini döndürür ancak iyi ekibin, iyi balığın, iyi bir pazarın olacak. İyi yem kullanacaksın o şekilde dengeli bir üretim yaparsan işine hakim olursan kültür balığı kendini çevirir. Zarar etmezsin ama kar da etmezsin. Karadeniz'deki üreticiler özellikle Trabzon’daki üreticiler levrek üretimi yapmadığı için kışları genelde somon üretimine yöneliyor. Levrekte büyük sıkıntılar var balığı aşılayamıyorsun. Aşağı yukarı yüzde 50-60 kayıp veriyorsun. Bu durum üreticinin belini büküyor. Alabalıkta öyle değil genelde kış periyotuna indirildiği için pek hastalığı olmuyor. Hastalığı olmayınca da herkes kendi pazarına göre üretim yapıyor. O üretimle de alabalıklar kendi kendisini çevirmeye çalışıyor ama sıkıntıları büyük. Yemde büyük sıkıntılar yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

Kültür balığında henüz ihracat aşamasına gelemediklerini ifade eden Bayraktar, “Biz burada henüz daha ihracat aşamasına gelemedik. İhracatta öyle kolay bir olay değil. Çünkü balığı veriyorsun parasını alamıyorsun. Arkadaşlarımız Rusya’da Azerbaycan’da o taraflarda Pazar bakıyorlar. Pazar var ama sağlam pazar bulmanın peşindeler. Balığı yapıp gönderip peşinden koşmanın bir alemi yok. Şuanda ama Rusya pazarı irdeleniyor. Yavaş yavaş buradaki üreticiler yakın olduğu için Karadeniz’i tercih edebilirler” şeklinde konuştu.

"MALİYETİN ALTINDA SATIŞ YAPANLAR VAR"

Piyasada maliyetin altında satış yapanlar olduğuna dikkat çeken Bayraktar, “Sektör kendi kendini vuruyor. Bunun bir maliyeti var. Maliyetinin altında satan arkadaşlar var. İç Anadolu’da olsun Doğu'da olsun bu da direk Karadeniz’deki üretim yapan arkadaşları etkiliyor. Yani sektörde şu yok oturalım bunun maliyetini çıkaralım birlik olalım örneğin somonda fiyat bu olsun levrekte fiyat şu olsun diye belirleme işi yok herkes kendi kafasına göre günü kurtarmanın peşine gittiği için sıkıntı büyük.

Özellikle denizdeki maliyetleri yüksek. Kafes maliyetleri olsun halat maliyeti olsun ağ maliyetleri olsun. Sermayesi olmayan insanlar kolay kolay bu sektöre giremiyor. Sektörde de her yıl bir yerden patlak sesi gelince de yatırımcının kafasında her zaman bir acaba sorusu çıkıyor. Bugün bakıyorsun çok güçlü bir firma birkaç ay sonra ortadan kayboluyor. Millet tedirgin” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler