Hamsi kaçınca tezgah istavrit'e kaldı

Hava sıcaklıklarının artması üzerine Karadeniz'de Rusya ile Gürcistan karasularına göç ettiği sanılan hamsinin tezgahlardaki yerini istavrit aldı.Denizlerde av yasağının sona erdiği 15 Eylül'de av sezonu açan balıkçılar, son beş ayda levrekten palamuda, i

Hamsi kaçınca tezgah istavrit'e kaldı

Hava sıcaklıklarının artması üzerine Karadeniz'de Rusya ile Gürcistan karasularına göç ettiği sanılan hamsinin tezgahlardaki yerini istavrit aldı.

Denizlerde av yasağının sona erdiği 15 Eylül'de av sezonu açan balıkçılar, son beş ayda levrekten palamuda, istavritten mezgite, hamsiden zarganaya kadar birçok balık çeşidini avlayarak müşterilerine sundu.

Ancak son günlerde hava sıcaklığının artması ve deniz suyunun ısınması üzerine özellikle dar gelirli insanların protein deposu olan hamsinin, Türk karasularından ayrılarak Gürcistan ve Rusya karasularına geçtiği tahmin ediliyor.

Soğuk suları seven hamsi, tezgahlardaki yerini diğer balık türlerine devretti. Karadeniz'de son günlerde tezgahları, özellikle istavrit ve mezgit süslüyor.

Trabzon Balık Hali'nde uzun yıllardır balıkçılık yapan Sefa Yazıcı, Karadeniz'de en çok avlanan balık türü hamsinin hava sıcaklığı artınca denizin derinlerine indiğini ya da Karadeniz kıyılarından uzaklaştığını anlattı.

Karadeniz'de havaların ısınması yüzünden hamsinin Gürcistan ya da Rusya kıyılarına geçtiğini söyleyen Yazıcı, "Hava sıcaklığının yüksekliği ve deniz suyu sıcaklığının 10 dereceden fazla olması nedeniyle hamsi kayboldu. Hamsi zaten sıcağı seven bir balık değil ve kar yağmadığı için Rusya tarafına gittiğini biliyoruz. Soğuk hava gelirse hamsinin yeniden tezgahlarda yerini almasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Yazıcı, Karadeniz'de balık fiyatlarının da uygun olduğunu ifade ederek, "Barbun'un fiyatı 10-15 lira, çinakop 15 lira, mezgit 5-10 lira arasında satılıyor. Müşterilerimizden hamsiyi soran çok sayıda kişi oluyor. Hamsi sıcaklıklardan dolayı yok. Ancak istavrit çok güzel ve fiyatı da uygun" ifadesini kullandı.         

Şu sıralar tezgahlarda mezgitin de alıcısının çok olduğunu anlatan Yazıcı, "Mezgit de satıyoruz ama şu anda tezgahların gözdesi istavrit" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler