Orhan Çavuşoğlu

Orhan Çavuşoğlu

Gürkök kazanırsa bölge turizmi kazanır

TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu bugün Otel Usta’da yapacağı kongrede yeni başkanını seçecek.

Mevcut Başkan Suat Gürkök yeniden aday oldu.  Başkan Gürkök Trabzon’da turizmi en iyi bilen ve çok tecrübeli bir isim.
Bilgi birikiminin yanı sıra sorunları çözebilecek, en üst mercilere de anında ulaşma şansı fazla. Bürokrasiyi de çok iyi bilen bir isim, başkan Gürkök. Mesela bir çok kimse bilmez, mevcut başkan Gürkök TÜRSAB başkanlığının yanı sıra, aynı zamanda Slovakya'nın Trabzon Fahri Konsolosu.Yanı bırakın Türkiye'de bir isme ulaşmayı Slovakya'da bile üst düzey görevlilere anında ulaşabiliyor.. 

Uzman olduğu, yıllarını verdiği,belki de hayatını adadığı konudur turizm...Trabzon’da Turizmin T'si bilinmezken mevcut başkan Suat Gürkök bu işlerle ilgileniyordu. Şuan bırakın Karadeniz bölgesi turizminin sorunlarını, Türkiye’nin her hangi bir bölgesinde, turizmle ilgili bir soruna bile çözüm üretebilecek bilgi birikimine ve tecrübeye sahip.

Örneğin Sarp Sınır kapısı bu gün yıkılıp yeniden yapılıyorsa onun en az devlet yetkilileri kadar katkısı vardır.
İki kez Artvin'e birlikte gittik. Önce Artvin'e atanan ilk vali Muhterem İnce ile bir görüşme yaptı. Turizm ile ilgili sorunları tüm incelikleriyle valiye anlattı. Sn. Vali İnce  2 ay sonra İçişleri bakanlığında üst düzey göreve atanınca bu kez  Artvin’e yeni atanan vali Ömer Doğanay’a gitti.
Artvin valisi Doğanay'a  yaptığı sunum bir bilgi birikimi ve tecrübenin ürünüydü. Sn Vali turizm ile ilgili bilgileri sn Gürkök'ten aldıktan sonra, çözüm için her türlü desteği vereceğini söyledi ve kısa sürede de zaten hayata geçirildi.


Ayrıca Gürkök çok önemli bir sorunu tespit etti ve kısa sürede de sorunu çözdü.
Bilindiği gibi Arap Turistler direkt olarak Batum’a uçuyor. Sarp kapısındaki sıkışıklık nedeniyle Türkiye’ye özellikle Trabzon’a yapacakları seyahatler iptal ediliyordu. Başkan Gürkök uğraştı, didindi, Sarp kapısında Seyahat acentalanının direkt geçiş yapacağı özel bir hat açtırdı.Şimdi Batum’a giden Arap Turistler kapıda bekletilmediği için, Karadeniz bölgesine yapacakları seyahatte iptal edilmiyor.

Sarp Sınır kapısının yıkılmasıyla orda yaşanacak sorunlarıda  Muratlı kapısını da devreye sokturarak çözmek üzere.

 Türkiye’ye turist getiren uçaklara yakıt desteği veriliyordu. Trabzon ve bölgemiz bunun dışında bırakılmıştı.Başkan Gürkök bunun Karadeniz turizmine büyük  zarar vereceğini bildiği için  her yolu denedi. Sonunda Bakan Süleyman Soylu ile görüştü ona durumu anlattı.

STK'ların desteğinide arkasına aldı. Şimdi Trabzon’a turist taşıyan uçaklar da bu imkanlardan yararlanacak. Bölgemize  turist taşıyan uçaklara devlet tarafından yakıt desteği verileceği için  Karadeniz’e yüzlerce arap turistin gelmesi imkanını sağladı. Bununla da yetinmedi başkan Arap ülkelerine CARTER uçak seferleri koydurdu.Uçaklar direk Trabzon’a indi binlerce Arap turist bölgeye katkı sağladı.

Sümela manastırındakı tadilatdıda kendisine dert edindi. Sürekli bilgi alıyor konuşuyor ve bir an önce turizme açılması için gerekini yapıyor. Buranın bir an önce belirtilen tarihten önce bitirilmesi için yetkililerle sürekli görüşmeler yapıyor.

 Uzungöl'de yaşanan bir olay ise hayli ilginçti.

Başkan’a turizm sorunu dedin mi ne gece ne gündüz ne sabah ne akşam der koşar. Pazar sabahı Tur rehberlerine denetleyen TUR Rehberleri odasından bir heyet bölgeye geldi. Ancak tur rehberlerini denetlemek yerine acentelare ait araçları denetlemeye görev ve yetki alanlarının dışında inceleme yapmaya başladı.

Başkan Gürkök’e gelen bir telefon yetti. Apar topar Uzungöle gitti. Tur rehberleri denetim için Jandarmadan destek istemişti. Başkan Jandarma ya gitti ve denetimde TUR rehberlerinin yetki ve görev alanları dışında işler yaptığını anlattı. Uzunca bir süre mücadele etti. Sonunda yapılan yanlış uygulamayı durdurdu.

Kısaca Trabzon'da Turizmin "T" si konuşulmazken o Ülke ve Bölge Turizmi için didiniyordu. gelinen noktada artık herkes Trabzon Turizmini konuşuyor. Bölgesel Yürütme Kurulu yönetimlerine yönetici bulunamazken bugün Başkan adayları çıkıyor.
İşte Suat Gürkök'ün yıllarca uğraş verdiği ve neleri başardığının kanıtı.


Bu kadar bilgi birikimi deneyimi ve tecrübesi olan çalışkan bir isim kongrede yeniden aday oldu.
Aday olması bölge turizmi için bir şanstır.
Trabzon’da turizm denince ilk akla gelen isim başkan kongreyi kazanırsa Trabzon turizmi kazanır,bölge turizmi kazanır. Bölgemizde turizmin sorunlarını bilen tecrübeli bir isim. Bölgede Turizm yokken organize değilken kimsenin bu işlerin ne olduğundan haberi yokken başkan turizmle uğraşıyordu.

Sorunları biliyor etkin cevresiyle bakana bürokrata valiye kolayca uğraşıyor. Sorunu anlatıyor çözsene kadarda takip ediyor.
Gürkök  seçimleri kazanırsa Trabzon Turizmi  Bölge Turizmi kazanacak. Bölgede her taşın altında ne olduğunu bilen ender isimlerden biri o çünkü.
 
 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR