Zorunlu trafik sigortasının fiyatı arttı

Yıllık primler artarken, daha önce kaza yapanların primleri uçuşa geçti.

Zorunlu trafik sigortasının fiyatı arttı

Yıllık primler artarken, daha önce kaza yapanların primleri uçuşa geçti. İlk kez sigorta yaptıranlar bile 546 TL ödüyor.

Prim, kaza sicilinin olup olmadığına bağlı olarak 1.000 TL’yi de aşıyor.Karayolları Zorunlu Trafik Sigortası’nda 1 Haziran 2015 tarihinden itibaren başlayan yeni dönem etkilerini poliçe fiyatlarında göstermeye başladı. Teminatları yükseltilip, kapsamı genişletilen sigorta poliçelerinde fiyatlar tam anlamıyla uçuşa geçti. Süresi biten poliçesini yenilemek isteyenler yüzde 200’e varan artışlarla adeta şok yaşıyor.

KAZA YAPAN YANDI

Zorunlu Trafik Sigortası’nda Hazine Müsteşarlığı sigorta fiyatlarını 2014 yılından beri serbest bırakmış, ancak haksız rekabetin önüme geçebilmek için teminat oranlarını belirlemeye devam etmişti. Haziran ayındaki yeni düzenlemeyle birlikte teminatlar ve ödeme şartları değiştirilince sigorta şirketleri de poliçe fiyatlarını önemli derecede yükseltti.

Bilindiği gibi trafik poliçeleri, yaşanan kazalarda hatası bulunmayan tarafın maddi ve manevi hasarlarını ödüyor. Yeni düzenlemeyle birlikte poliçe fiyatları da yükselirken, kaza yapan ve sigorta şirketlerine hasar ödeten sürücülerin primleri daha da artış gösterdi. Örneğin 2015 için, İstanbul’da bir binek otomobil trafik sigortası alt limiti 546 TL olarak belirtiliyor.

EN PAHALI BATMAN EN UCUZ BURDUR

Zorunlu trafik sigortasındaki 'başlangıç fiyatı' illere göre değişiyor. Primlerden binek otomobiller için en yüksek olan şehir 696 TL ile Batman. Ardından 626 TL ile Erzurum ve 612 TL ile Mardin geliyor. En ucuz iller ise 287 TL’lik primle Burdur ve Çanakkale, 293 TL’ ile Balıkesir...

BUNLAR TEMİNAT DIŞI

Teminat dışında kalan hallerde de düzenlemeler yapıldı. Buna göre, ilgili Terörle Mücadele Kanunu'nda belirtilen terör eylemlerinde ve bu eylemlerden doğan sabotajda kullanılan araçların neden olduğu ve Karayolları Trafik Kanunu'na göre sigortalının sorumlu olmadığı zararlar teminat dışında olacak. Düzenlemeyle sigortalının, olayı ihbar süresi de 5 günden 10 güne çıkarıldı.

YENİLEME İSTEYENLERE BÜYÜK ŞOK

Yeni düzenleme sonrasında kaza yapan ve bunun karşılığında hasar ödemesini alan sürücü poliçesini yenilemek istediğinde, karşısına 900 ila 1.000 TL gibi prim çıkıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler