Zeytin severlere kötü haber

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik), 2014-2015 yılı ürün alım fiyatlarını belirledi. Birlik, kampanya döneminde taban fiyatı 1,80, tavan fiyatı ise 7 lira olarak uygulayacağını bildirdi. 2013-2014 zeytin sezonu için tavan fiy

Zeytin severlere kötü haber

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik), 2014-2015 yılı ürün alım fiyatlarını belirledi. Birlik, kampanya döneminde taban fiyatı 1,80, tavan fiyatı ise 7 lira olarak uygulayacağını bildirdi. 2013-2014 zeytin sezonu için tavan fiyat 6 lira olarak belirlenmişti. Üreticiden taban fiyat olarak 6 liraya alınan zeytinin tavan fiyatının bu yıl 7 liraya çıkması dikkat çekti.

Marmarabirlikten yapılan açıklamaya göre, zeytinin bu yıl erken olgunlaşması ve yaşanan rekolte düşüklüğü nedeniyle ürün alım kampanyasını 22 Ekim'de başlatan birlik yönetimi, 2014-2015 yılı ürün alım fiyatlarını karara bağladı. Birlik, kampanya çerçevesinde tavan fiyatı 7 lira, taban fiyatı ise 410 dane için 1,80 lira olarak tespit etti. Tepe yağlık da 1,5 lira olarak ilan edildi. Açıklamada görüşlerine yer verilen Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, devam eden ürün alımlarında bugüne kadar ortakları tarafından teslim edilen ürün miktarının 2 milyon 300 bin kilogram olduğunu belirtti.

Asa, fiyat belirlenmeden yapılan teslimatların, ortakların Marmarabirlik'e duydukları güvenden kaynaklandığına değinerek, şunları kaydetti: "Fiyatlar; tavan 180 dane 7 lira, 190 dane ürün 6,60 lira, taban 410 dane 1,80 lira, tepe yağlık 1,5 lira olarak belirlendi. Birliğin ürün alımlarına ilişkin ödeme takvimi de tespit edildi. Buna göre, Marmarabirlik'in 180-190 dane ve yağlık ürünlerin bedelleri 15 günlük ödeme takvimi dahilinde tamamı peşin ödenecek. Diğer kalibrede yapılan alımların yüzde 60'ı peşin kalan kısmı da kampanya bittikten sonra belirlenecektir."

180 DANE ÜRÜN

Bu yıl Türkiye ve bölgede rekolte düşüklüğü yaşandığını hatırlatan Asa, şöyle devam etti: "İri daneli ürünün çok fazla olmaması ve özel sektör temsilcilerinin genelde 170-190 dane ürüne talepleri olmasından dolayı Marmarabirlik stokları da gözetilerek, 180 dane ürün alımının yapılmasına karar verilmiştir. Ürün alım kampanyası başladığından bugüne 190 dane ürün 610 ton civarında alım yapılmış olup, 5 Kasım akşamına kadar teslimat yapmış olan ortaklarımızın haklarını korumak adına 0,20 kuruş fiyat farkı verilecektir."

Asa, Marmarabirlik'in günü kurtaran kısa vadeli politikalar yerine üretici ortaklarının menfaatlerini esas alarak uzun vadeli politikalar uyguladığını vurguladı. Rekoltenin bu yıl dane yapısı, ürün ve fiyat olarak özel bir dönem olduğunu, geçmiş ve gelecek yıllarla mukayese edilmemesi gerektiğini bildiren Asa, şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu yıldan ziyade esas kampanyanın gelecek yıl olduğunu çünkü bütün bölgelerde ürünün çok fazla olacağından dolayı da şimdiden 2015 yılındaki alımları düşünmekteyiz. Zira, ürün alım fiyatları belirlenirken piyasa koşulları, maliyetler, stok durumu, satış fiyatları, tüketici düşünülerek ve aynı zamanda bir sonraki yıl alım şartları da değerlendirilerek fiyatlandırma yapılmıştır. Sadece bir yılı düşünerek piyasa koşulları gözetilmeksizin yapılacak fiyat belirlenmesi hem ortaklarımıza hem de Marmarabirlik'e zarar verir. Marmarabirlik yüksek miktarda her kalibredeki ürünü almakta olup, zirai ilaç ve gübre yardımı yapmakta, geçtiğimiz yılın borçlarını da ertelemekte, kısaca her zaman ortağının yanında olmaktadır. Kampanyamız öncelikle sektörümüze, ortaklarımıza, kooperatiflerimize ve Marmarabirlik'e hayırlı olsun."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem