Zehir gibi gerekçeli karar!

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin, dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün de aralarında bulunduğu 8 sanığın yargılandığı Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesindeki davanın gerekçeli kararında, "Albay Öz ve diğe

Zehir gibi gerekçeli karar!

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin, dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün de aralarında bulunduğu 8 sanığın yargılandığı Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesindeki davanın gerekçeli kararında, "Albay Öz ve diğer 5 jandarma görevlisinin Dink'in öldürüleceğini en az 6 ay önce ayrıntılı olarak öğrenmelerine rağmen, bu istihbaratı ciddiye almayıp hiçbir çalışma yapmayarak görevlerini ihmal ettiklerini" belirtildi.

Gerekçeli kararda, davanın sanıklarından Albay Ali Öz'ün dönemin il jandarma komutanı, Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız'ın istihbarat şube müdürü, Uzman Çavuş Veysal Şahin ve Astsubay Başçavuş Okan Şimşek'in jandarmanın sivil istihbarat görevlileri, Astsubay Başçavuş Hüseyin Yılmaz ve Uzman Çavuş Hacı Ömer Ünalır'ın aynı şubede görevli olan ve aşırı sağ faaliyetleri takip eden unsur komutanı ve elemanı, Astsubay Gazi Günay ve Uzman Çavuş Önder Araz'ın ise yine istihbaratla ilgili birimde çalışan jandarma görevlileri olduğu ifade edildianlatıldı.

Bu kişilerden Şimşek ve Şahin'in, halkın arasına karışarak istihbarat topladıkları ve Coşkun İğci'den, Pelitli beldesinde oturan Yasin Hayal'in, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i öldüreceğine dair planlar yaptığını öğrenerek Yüzbaşı Yıldız'a bildirdikleri, Yıldız'ın da aynı bilgiyi Albay Öz'e aktardığı belirtilen kararda, konunun aktarıldığı Jandarma Unsur Komutanı Astsubay Başçavuş Yılmaz'ın ise kendisine iletilen bu bilgi hakkında istihbarat elemanı Uzman Çavuş Ünalır'a not aldırdığı vurgulandı.

Gerekçeli kararda, bu değerlendirmeler sonucu Dink'in öldürülmesine yönelik planlar yapıldığı ve suikast düzenleneceğinin, olaydan en az 5-6 ay önce tüm jandarma istihbaratınca ve Albay Öz tarafından öğrenildiğine işaret edilerek, söz konusu bilginin haber kayıt ve bildirim formu düzenlenerek Albay Öz tarafından üst mercilere bildirilmesi gerekmesine rağmen bunun yapılmadığı bildirildi.

-Mahkemenin dikkatini çeken ayrıntı-
Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de İstanbul'da öldürülmesinden bir gün sonra Dink'in öldürüleceğine ilişkin istihbaratın yeni alınmış gibi "görev sonuç raporu" ile "haber kayıt ve bildirim formu" düzenlendiği, bu belgeleri imzalayan Albay Öz'ün de durumu üst mercilere bildirdiği belirtilen gerekçeli kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Dink'in öldürülmesinden bir gün sonra düzenlenen 'haber kayıt formu'ndaki bir ayrıntı mahkememizin dikkatini çekmiştir. Formun 'b' ve 'c' bentlerinde, öldürmeyi tasarlayan kişilerin Dink'in eviyle Agos Gazetesi arasındaki güzergahta keşif yaparak kroki hazırladıkları, ayrıca suikastı planlayan Hayal'in 500 lira para temin ederek Ardeşen yapımı silah temin ettiği bilgisine yer verilmiştir.

İstihbarat elamanları Okan Şimşek ile Veysal Şahin'in ifadeleri bir bütün olarak değerlendirildiğinde Hayal'in suikastı planladığının jandarma istihbaratınca 5-6 ay önce öğrenildiği, Hayal'in Dink'in evine giderek keşif yaptığı, kroki hazırladığı, hatta suikastı gerçekleştireceği silahı bile temin ettiğinin jandarma istihbaratınca suikasttan önce öğrenildiği ancak sanıkların elde ettikleri bu bilgileri üst mercilere göndermeyerek görevlerini ihmal ettikleri sonucuna varılmıştır."

-"İstihbaratın gereğini yerine getirmediler"-
Kararda, sahte görev sonuç raporu ve haber kayıt formunda imzası bulunan Gazi Günay ile Önder Araz'ın, istihbaratı alan kişiler olmadığı ve muhtemelen üstlerinin baskısıyla böyle bir belgeyi düzenlemek zorunda kaldığı vurgulanarak, şöyle denildi:

"Sanıklar elde ettikleri istihbarat bilgilerinin gereklerini yerine getirmedi. Saldırı konusunda ayrıntılı bilgi almalarına rağmen bu bilgiyi yetkili makamlara bildirmedi. Cinayeti planlayan Hayal, Trabzon'da daha önce bombalama eylemine de karıştı, dolayısıyla sanıklarca elde edilen istihbarat bilgisi ciddiye alınarak üzerinde durulması gerekirken, ciddiye alınmadı ve hiçbir çalışma yapılmayarak ağır suretle görev ihmal edildi. İhmal edilen görevin sonucunda ağır bir netice meydana geldi."

Gerekçeli kararda bu nedenlerle, Dink'in öldürülmesi olayında "görevi ihmal" suçunu işledikleri kanaatine varılan Albay Ali Öz ile Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız'a 6 ay, astsubaylar Hüseyin Yılmaz, Okan Şimşek ve uzman çavuşlar Hacı Ömer Ünalır ile Veysal Şahin'in 4'er ay hapis cezasına çarptırılmasına, Astsubay Gazi Günay ile Uzman Çavuş Önder Araz'ın ise delil yetersizliğinden beraatına karar verildiği kaydedildi.

-Hayal ve İğci hakkındaki karar-
Dink cinayetine ilişkin ana davaya bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Yasin Hayal'i, "Hrant Dink'i tasarlayarak öldürmeye azmettirme suçundan" ağırlaştırılmış müebbet hapse, "Yazar Orhan Pamuk'u tehdit etmek" ve

"Ruhsatsız silah bulundurmak" suçundan da 1 yıl 3 ay hapse çarptırmıştı.

Mahkeme, Coşkun İğci hakkında Dink cinayetine katıldığına ve terör örgütü üyesi olduğuna dair kesin ve inandırıcı delil bulunamadığı gerekçesiyle beraat kararı vermişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem