Yürek yakan ihmaller zinciri

Askerî uzmanlar, operasyondaki hataları tek tek anlattı, sorumluların hesap vermesini istedi. Uzmanlara göre 40 kilo teçhizatla, hava desteği alınmadan 4 günlük operasyona gidilmez.Diyarbakır'ın Silvan ilçesi kırsalında 13 askerin şehit olması Türkiye'yi

Yürek yakan ihmaller zinciri

Askerî uzmanlar, operasyondaki hataları tek tek anlattı, sorumluların hesap vermesini istedi. Uzmanlara göre 40 kilo teçhizatla, hava desteği alınmadan 4 günlük operasyona gidilmez.

Diyarbakır'ın Silvan ilçesi kırsalında 13 askerin şehit olması Türkiye'yi yasa boğarken ihmal iddiaları gündeme damgasını vurdu. Askerlerin 40 kilo teçhizatla, 43 derece sıcak altında 4 gün boyunca yürütüldüğü ortaya çıkmıştı. Bu zafiyet terörist telsizine "Askerler sersem sersem geziyor, neden vurmuyorsunuz" şeklinde yansımıştı. Silahlı kuvvetler bünyesinde uzun yıllar görev alan emekli askerler, operasyon sürecinin birçok hata içerdiğini söyledi. İhmal ve koordinesizlik nedeniyle acı olayın yaşandığına dikkat çeken uzmanların görüşleri şöyle:

EN FAZLA 15 KİLO

Emekli Jandarma Kurmay Binbaşı Kemal Şahin: 1984'ten beri askerlerin tecrübesiz, amirlerinin de ihmalkar olduğunu konuşuyoruz. Askerlerin 40 kilo yük taşıdığına inanamıyorum. En fazla 10-15 kilo taşıyabilirler. Bu yükü de birkaç saat taşıtamazsınız. İhmaldir ve hesabı mutlaka sorulmalıdır. Ne kadar eğitimli olursa olsun bir asker bunu yapamaz. Dağlıca'da olduğu gibi burada da kasıtlı ihmal olabilir. Bir ya da birkaç kişinin işbirliği yapıp pusuya düşürme ihtimali de söz konusu. Artık eskisi gibi skandalların üstü kapatılamaz.

HAVA DESTEĞİ HAZIR OLMALIYDI

Emekli Pilot Binbaşı Mustafa Hacımustafaoğulları: Olay mahallinin bulunduğu yer önemli. Böyle bir operasyon yapıldığında helikopter olay mahallinde devamlı durmaz. Ancak en kısa sürede operasyona müdahale edecek şekilde konuşlandırılır. Çünkü bu tür operasyonlarda her an helikoptere gerek duyulacağı açıktır. Bunları dikkate aldığımızda, 1 buçuk 2 saatlik bir gecikme az değil. Burada hava desteğinin bölgeye ulaşması gecikmiştir. Bu gecikmeye baktığımızda bir ihmalin olduğu ya da yanlış karar verildiğinden söz edebiliriz. Çünkü bu durumlarda saniyeler dahi çok önemlidir. Sonuç olarak; hem komuta hem de hava harekatı konusunda ortada bir başarısızlık var.

1 SAAT GECİKME İHMALDİR

Emekli Jandarma Binbaşı İbrahim Töre: Vahim bir hata ve ihmal var ki, sonuç böyle oldu. Yani 13 şehit yanlışların bir tezahürüdür. Büyük çaplı bir operasyon olduğu zaman bütün birlikler helikopteri, komutanı ve eri operasyona katılır. Takviye olayı anında yapılır. 1-2 saatlik gecikme tabii ki ihmaldir. Bunlar geçiştirilmemeli iyi araştırılmalı. Genelkurmay'ın bir açıklamayla olayı geçiştirmemesi gerekir. Çünkü gencecik vatan evlatları gidiyor, komutanlara ise bir şey olmuyor. Bir suç varsa soruşturulmalı gerekli ceza uygulanmalı.

Emekli Binbaşı Şahin Akdoğan: TSK'nın bu hantal yapısından kurtulması lazım. Terör örgütünün cephe savaşına dayalı bir sistemi var. Biz bunu maalesef aşamadık. Termal kamera, Heronl'ar var. Hatta haritayı tarayıp bölge haritası üzerinde canlı hayvan yürüyüşünü ve ayak seslerini duyan sistemler var. Bu cihazlar, kullanması gerekenlere verilmiyor. Çünkü zayiat verilmeden 200 terörist öldürüldüğü oldu. Operasyon timi takım seviyesinde yani 40-45 kişi arasında olmalı. Burada koordinesizlik var. Helikopterin de böyle bir operasyona destek vermesi şart. Artık çoban sanmalarına gerek yok gerekli teçhizat var. Burada ihmal ve hata var.

Emekli Albay Mesut Ülker: Bu olayda karakol baskınlarındaki gibi bir zafiyet yok, Ancak, profesyonel anlamdaki personelin, o şartlara daha uygun askeri götürmek bu tarz zafiyetleri daha da minimize edebilir. Elektronik cihazlardan daha fazla yararlanılarak teröristlerin bulundukları yerleri belirleyebilirdiler.

Savcı komutanları sorgulayacak

Olay yerindeki incelemelerini tamamlayan Diyarbakır Savcılığı, hain saldırı ile ilgili soruşturma başlattı. Bu kapsamda, bazı askeri yetkililerle bölge halkının ifadelerine başvurulacağı öğrenildi. Olay yerinde yapılan incelemede kömüre dönmüş mermiler, Mehmetçik'in yanmış elbiseleri dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem