Yunanistan'ın cami ayıbı

 Göçmen karşıtı aşırı sağcılar, bayram namazını engellemeye çalıştı, ancak Atina polisi bu girişimlere izin vermedi.Müslümanların, Atina ile Pire kentlerini kapsayan Atika bölgesinin yaklaşık 15 farklı noktasında bir araya gelmeleri, ibadet etmeleri ve ay

Yunanistan'ın cami ayıbı

 Göçmen karşıtı aşırı sağcılar, bayram namazını engellemeye çalıştı, ancak Atina polisi bu girişimlere izin vermedi.

Müslümanların, Atina ile Pire kentlerini kapsayan Atika bölgesinin yaklaşık 15 farklı noktasında bir araya gelmeleri, ibadet etmeleri ve ayrılışları boyunca, aşırı sağcı gruplar tarafından rahatsız edilmemeleri için polis geniş güvenlik önlemleri aldı.

Atiki Meydanı'nda toplanan aşırı sağcı “Altın Şafak” örgütü üyeleri, göçmen karşıtı bir gösteri düzenlerken, meydanın çevresindeki bazı apartmanlardan göçmenlere yumurta atıldığı öğrenildi. Polis, göstericilerin namaz kılmaya gelenlere yaklaşmasına izin vermedi.

Başkent Atina'da ibadetlerini mescide dönüştürülen garaj ve bodrum katı benzeri yerlerde yapan göçmenlere geçen aylarda çeşitli saldırılar düzenlenmişti.

12 YILDIR TARTIŞILIYOR

Yunanistan'da son 12 yıldır başkent ve çevresinde yaşayan Müslümanların ibadetleri için bir cami inşası ve mezarlık yapımı tartışılıyor. Parlamento’nun karar alması ve Kilisenin desteklemesine karşın henüz bir ilerleme kaydedilmedi.

Hükümet Sözcüsü Yorgo Petalotis, başkent Atina'da 500 kişi kapasiteli bir cami yapımının kararlaştırıldığını söylemişti.

Yunan medyasının haberine göre Petalotis, caminin kentin “Votanikos”  semtinde inşa edileceğini, Deniz Kuvvetleri mülkiyetindeki bir arsaya yapılacak cami için devlet ödeneklerinden faydalanılacağını belirtmişti.

Cami projesinin ayrıntılarının Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangalos’un başkanlığını yapacağı, Din İşleri ve Eğitim, İçişleri, Dışişleri, Savunma ve Kamu Güvenliği bakanlarının katılacağı bir heyet tarafından belirleneceği kaydedilmişti.

Atina'da cami yapımı işlemlerinin hızlandırıldığına işaret edilen haberlerde, söz konusu proje tamamlandığında caminin Müslümanlara ait, iki asır sonra faaliyete geçecek ilk resmi ibadet yeri olacağı belirtilmişti.

MALİYETİ 2.5 MİLYON EURO

Eğitim Bakanlığı ile Atina Çevre Planlama Kuruluşu arasında varılan anlaşma sonucunda caminin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın tedarik edeceği 17 dönümlük bir alana inşa edilmesine karar verildiği kaydedilen haberlerde, Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı tarafından yapılacak masrafın 2.5 milyon euro tutarında olacağı belirtilmişti.

Harcamaların Devlet Yatırım Programından karşılanacağı, caminin toplam 840 metrekarelik bir alanı kaplayacağı ifade edilmişti. Hükümet yetkililerinin değerlendirmelerinde, “caminin Yunan inşaat şirketleri tarafından yapılmasının hedeflendiği ve yapının İslami gelenek ile Akdeniz ülkeleri kültürünü birlikte barındırmasının ümit edildiği” belirtilmişti.

BAĞIŞ'TAN YUNANİSTAN'A CAMİ ELEŞTİRİSİ

Fener Rum Patrikhanesi'ne bağlı Amerika ve Avrupa Ortodoks kiliseleri, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'a dini özgürlükler ödülü verdi.

Dini özgürlükler alanında yaptığı çalışmalar nedeniyle kendisine verilen ödülü, Amerika Ortodoks Kilisesi "Milli Komutanı" Anthony Limberakis'in elinden alan Bağış, burada yaptığı konuşmada, Atina'da camiye izin vermeyen Yunanistan'a göndermede bulundu.

Temaslarda bulunduğu Atina'dan dün gece Brüksel'e gelen Bağış, "Dün bir Avrupa başkentindeydim. Bu AB üyesinin cami izni vermemesi nedeniyle bayram namazı için gece geç saatte Brüksel'e uçmak zorunda kaldım. Çok açık ki bazı Avrupa ülkelerinin atması gereken adımlar var" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler