YSK Kararını verdi!

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), sandıkların taşınması tartışmalarına son noktayı koydu. Kurul, 1 Kasım’daki seçimde güvenlik nedeniyle bazı sandıkların başka mahallelere taşınması yönündeki talepleri oy çokluğuyla reddetti. YSK’nın kararı kesin, 1 Kasım’da her

YSK Kararını verdi!
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), sandıkların taşınması tartışmalarına son noktayı koydu. Kurul, 1 Kasım’daki seçimde güvenlik nedeniyle bazı sandıkların başka mahallelere taşınması yönündeki talepleri oy çokluğuyla reddetti. YSK’nın kararı kesin, 1 Kasım’da her seçmen bulunduğu yerde oy kullanacak.
 
Haziran seçimlerinden sonra terör olaylarındaki artış üzerine Şırnak, Hakkâri, Bitlis, Batman ve Diyarbakır’ın da aralarında yer aldığı bazı illerde ilçe seçim kurulları, 1 Kasım’daki seçimde kimi mahallele ve yerleşim birimlerinde sandık kurulmamasını kararlaştırmıştı. Olayların yoğunlaştığı Silvan ve Cizre gibi ilçelerde bazı mahallelerdeki sandıkların, ilçe merkezindeki sandıklarla birleştirilmesine hükmedilmişti. Kimi il seçim kurulları konuyla ilgili YSK’dan görüş isterken, bazı valilikler veya kaymakamlıklar da “vatandaşların oylarını daha güvenli noktalarda kullanmaları için sandıkların taşınması” talebiyle YSK’ya başvurmuştu. 
 
TÜMÜ REDDEDİLDİ
 
YSK, tüm bu talepleri dün yaptığı oturumda ele aldı. Toplantıda siyasi parti temsilcilerinin görüşünü de dinleyen YSK, ilçe seçim kurullarından gelen sandık taşıma veya birleştirme taleplerinin tamamını reddetti. 4’e karşı 6 oyla alınan kararda, “Güvenlik nedeniyle bir il ya da ilçenin bir kısım köy ve mahallelerindeki sandıkların diğer köy ve mahallelerdeki sandıklarla bir yerde toplanması biçimdeki genel uygulama isteği, mevzuata uygun görülmediğinden reddedilmiştir” denildi. 
 
KARAR KESİN 
 
Anayasa’nın 79. maddesi uyarınca, seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğüyle ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, şikâyet ve itirazları inceleme, kesin karara bağlama görevi YSK’ya ait. Aynı madde uyarınca, YSK kararlarına karşı başka bir merciye başvurulamıyor. Bu nedenle, YSK’nın sandık taşıma konusunda aldığı karar ‘kesin’ hüküm taşıyor. Bu karar sonrası Şırnak, Hakkâri, Batman ve Diyarbakır gibi illerde ilçe seçim kurullarınca alınan sandık birleştirme kararları hükümsüz kaldı. Bu yerlerde de seçmenler, önceki seçimlerde olduğu gibi bulundukları yerlerde oy kullanmaya devam edecek.
 
AK PARTİ’DEN FARKLI SESLER YÜKSELMİŞTİ
 
Sandık taşıma tartışmaları yaklaşık 2 aydır Türkiye gündemini meşgul ediyor. Bu konuda AK Parti’den de farklı görüşler yükselmişti. Son olarak AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin “Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) sandık taşıma yetkisi yok, yasal düzenleme şart” demiş, AK Parti’nin bir diğer genel başkan yardımcısı Ömer Çelik “1 Kasım’daki seçimde bazı mahallelerde sandıkların taşınmasına ilişkin nihai karar YSK’ya ait” açıklamasını yapmıştı.
 
‘TEDBİRLERİMİZİ ALDIK, BİR SORUNLA KARŞILAŞMAYACAĞIZ’
 
İçişleri Bakanı Selami Altınok: Biz seçimlerin güvenli bir şekilde yapılabilmesi noktasında her türlü tedbiri aldık. İnşallah 1 Kasım seçimlerinde de herhangi bir sorunla karşılaşmayacağız.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem