Yok olacaklar

 Uzmanlar küresel ısınmanın getireceği felaketleri yapılan bir araştırmada ortaya koydu. İngiltere'deki East Angelia Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı bu yüzyıl içinde küresel ısınma sonucunda yaygın bitkilerin yarısından fazlasının, hayvanların ise

Yok olacaklar

 

Uzmanlar küresel ısınmanın getireceği felaketleri yapılan bir araştırmada ortaya koydu. İngiltere'deki East Angelia Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı bu yüzyıl içinde küresel ısınma sonucunda yaygın bitkilerin yarısından fazlasının, hayvanların ise üçte birinin yok olacağını belirtti. 
 
Nature Climate Change dergisinde yayımlanan araştırmada 50 bin küresel olarak yaygın canlıya bakıldı. Araştırma sonunda eğer küresel ısınma hızının bu şekilde devam etmesi halinde 2080'e kadar bitkilerin yarıdan fazlasının, hayvanların da üçte birinin bu iklime dayanamayacağı belirtildi.
 
Uzmanlar bunun yaygın bitkilerin ve hayvanların çok hızlı bir şekilde yok olacağı ve biyoçeşitliliğin keskin bir şekilde bütün her yerde düşeceği anlamına geldiğini söyledi. 
 
Bitkiler, sürüngenler ve bazı amfibiler en büyük risk altında olan canlılar. Sahraaltı Afrika, Orta Amerika, Amazon ve Avustralya bölgeleri birçok bitki ve hayvan çeşitliliğini kaybedecek. En büyük bitki kayıplarının yaşanacağı bölgelerin arasında Kuzey Amerika, Orta Asya ve Güney Doğu Avrupa olacak. 
 
Ancak uzmanlar senaryonun tersine çevrilmesinin de mümkün olduğunu düşünüyor. Küresel ısınmanın hızının düşürülmesi durumunda kaybın yüzde 60 civarında azaltılabileceği ve 40 yıl sonra tekrar eski haline gelebileceği ifade edildi. Uzmanlar eğer küresel ısınma azaltılmazsa ya da yavaşlatılamazsa 2100 yılında küresel ısının 4 derece artacağını tahmin ediyor.
 
Araştırma East Angelia Üniversitesi Çevre Bilimleri'nden Dr. Rachel Warren başkanlığında bir ekip tarafından yapıldı. Dr. Warren "İklim değişikliğinin nadir ve nesli tükenmekte olan canlılara etkisi çok araştırıldı ama bu artışın yaygın canlılara ne tür etki yağacağı konusunda bilgimiz az. Bu geniş çaplı araştırma olası iklim değişikliğinin getireceği kaıpları ele aldı. Çalışmamız iklim değişikliğinin biyoçeşitliliği çok fazla azaltacağını öngörüyor" dedi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem