Yoğun Bakım'da bebek vurgunu

Hasta Hakları Aktivistleri Derneği, özel hastanelerle ilgili şok bir iddia ortaya attı. Dernek bazı özellerin yenidoğan bebekleri gereksiz yere yoğun bakıma alıp hem aileden hem de SGK’dan haksız kazanç elde ettiğini ileri sürdü. Özel hastaneler ise iddia

Yoğun Bakım'da bebek vurgunu
Hasta Hakları Aktivistleri Derneği, özel hastanelerle ilgili şok bir iddia ortaya attı. Dernek bazı özellerin yenidoğan bebekleri gereksiz yere yoğun bakıma alıp hem aileden hem de SGK’dan haksız kazanç elde ettiğini ileri sürdü. Özel hastaneler ise iddiaları reddetti.
 
Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Genel Başkanı Orhan Demir, özel hastanelerin yeni doğan bebekleri yoğun bakımda göstererek SGK’dan fazla ücret aldığını iddia etti.
 
Yeni doğan bebeklerin solunum yollarında sorun olduğu veya sarılığa yakalandığı gerekçe gösterilerek yoğun bakıma alındığını belirten Demir, “Sarılık tedavisi için fototerapiye (mavi ışık tedavisi) alınıyor. Bunu SGK karşılamıyor. Aileler her gün için ortalama 400 lira ödeme yapmak zorunda kalıyor” dedi.
 
‘10 GÜN TUTULUYOR’
 
Demir, sarılık olan çocuğun bu tedaviye alınmasına gerek bile olmadığını ifade ederek, “Buna rağmen çocukları 1 hafta 10 gün gibi hastanede tutuyorlar” diye konuştu. Kendilerine bu yönde çok sayıda şikayet geldiğini belirten Demir, bu durumun sebebinin yoğun bakım ücretlerinin devlet tarafından karşılanması olduğunu söyledi.
 
Demir, “Her gün için farklı ücret tarifesi olsa da SGK yoğun bakım için günlük ortalama 800 lira ödeme yapıyor” dedi. Özel Hastaneler Birliği Platformu Başkanı Dr. Mehmet Altuğ ise iddiaları reddetti. Altuğ, “Böyle bir uygulamanın çok nadir olduğunu düşünüyorum. Sarılık olan çocukların 10 gün gibi bir süre boyunca hastanede tutulması söz konusu değil. Tedavi süresi genelde 1-2 gündür” ifadelerini kullandı.
 
SGK: Bize de şikayet geliyor
 
SGK yetkilileri kuruma buna benzer şikayetlerin geldiğini ve konunun titizlikle incelendiğini söyledi. Suçu tespit edilen hastanelerle ilgili cezai işlemler yapıldığını belirten yetkililer, mağdur olduğunu düşünen vatandaşları da şikayetçi olmaya çağırdı. Böyle bir durumda vatandaşların SGK’ya, il sağlık müdürlüklerine, valilik ve savcılıklara şikayetlerini iletmeleri veya Sağlık Bakanlığı’nın ALO 184 hattını aramaları istendi.
 
‘Sarılık’ denip 12 gün yoğun bakımda tutuldu
 
Enes-Merve Aksoy çiftinin başından benzer bir olay geçti. Merve Aksoy geçen yıl Bağcılar’da özel bir hastanede doğum gerçekleştirdi. Bebeğe sarılık teşhisi konulduğunu söyleyen Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Akabinde 1 gün ışık tedavisi gördü. 3-4 gün kaldıktan sonra başka bir hastaneye gitmek istedik. Bakırköy’deki yine özel bir hastaneye gittik. Yoğun bakıma aldılar. ‘Ne zaman çıkar’ diye devamlı doktora soruyorduk. Hep ‘1-2 gün sonra’ dedi.
 
DOKTORLA TARTIŞTIK
 
Derken çocuk 12 gün yoğun bakımda kaldı. Doktorla tartıştık. Bu nedenle başka bir hastaneye sevkini istedim. Gittiğimiz üçüncü hastanede yapılan muayene sonrasında çocuğun yoğun bakımda kalacak bir durumunun olmadığı söylendi. Toplam16 gün çocuğu muzdan uzak kaldık.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler