Yılın Bakanı Çağlayan oldu!

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ilk çeyrekte yakalanan yüzde 11'lik büyüme rakamının dünya rekoru olduğunu belirterek, "Biz dünya rekorlarına alıştık. İhracatın ve yatırımın önü açık" dedi.Ekovitrin dergisince bu yıl 10'uncusu düzenlenen "Yılın Starları" öd

Yılın Bakanı Çağlayan oldu!

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ilk çeyrekte yakalanan yüzde 11'lik büyüme rakamının dünya rekoru olduğunu belirterek, "Biz dünya rekorlarına alıştık. İhracatın ve yatırımın önü açık" dedi.

Ekovitrin dergisince bu yıl 10'uncusu düzenlenen "Yılın Starları" ödül töreni, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nde gerçekleştirildi.

Törende "Yılın Bakanı" ödülünü alan Çağlayan, bu başarının AK Parti hükümetinin başarısı olduğunu belirterek, ödülü de hükümet adına kabul ettiğini söyledi.

Çağlayan, bugün açıklanan büyüme rakamlarıyla ilgili olarak, "Bu oran Türkiye'nin dünyada elde ettiği bir rekordur. Bu ülkenin bir bakanı olarak gurur duydum, şeref duydum, ülkemle iftihar ettim. Türkiye, siyasi istikrarın getirdiği ekonomik istikrar ve devletin kaynaklarını en rasyonel şekilde kullanarak ciddi manada büyüyen bir ülke oldu" dedi.

Haziranda yapılan seçimlere çok büyük katılım olduğunu, seçilen milletvekillerinin bir kısmı yemin etmemiş olsa da onların da zamanı geldiğinde yemin edeceklerini dile getiren Çağlayan, şöyle devam etti:

"Çünkü millet onları 'gidin yasama görevine katılın' diye gönderdi. Bir milletvekili yemin etmedimi yasama görevine katılamaz, oy kullanamaz, konuşma yapamaz, Meclis'in hiçbir etkinliğine, komisyonlara katılamaz. Ümit ediyoruz ki bunlar da çözülecek ama diğer taraftan bunlar ekonomiyi etkilemez hale geldi. Hükümet ortaklarının birbirlerine bakışından dolayı borsanın bozulduğu, faizlerin yükseldiğini çok iyi hatırlıyorum. 'Hükümet ortaklarından birinin aman ayağı takılmasın, faizler tekrar yükselir, döviz yükselir' diye herkesin korkusu vardı. Ama bugün o kadar sağlam bir ekonomik yapı oluşmuş ki, bu tür şeyler olsa bile bunlar demokrasinin bir parçası olarak görülüyor ve ekonomiyi etkilemiyor. "

Çağlayan, önlerindeki 4 yılda 2023 Türkiye'sini hazırlamak zorunda olduklarını belirterek, "500 milyar dolarlık ihracat ve dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde olmak, 2 trilyon Dolar milli geliri olan bir Türkiye'yi hazırlamak zorundayız. Gerçekleştirir miyiz? Bal gibi gerçekleştiririz. Niye gerçekleştirmeyelim" dedi.

-"TÜRKİYE İHRACATTA 65 MİLYAR DOLARI GEÇTİ"-

 

Türkiye'de siyasi istikrar ve bunun getirdiği "Özel sektör odaklı politikalar" ile özel sektörün büyümenin ve ihracatın motoru olduğunu, küresel krize rağmen ihracatı "Şampiyonlar ligi"nden aşağı düşürmediklerini ifade eden Çağlayan, şunları söyledi:

"Türkiye şu anda dün itibarıyla ihracatta 65 milyar doları geçmiştir. Bu gösteriyor ki, Türkiye bu yıl sadece büyüme rekoru kırmayacak, cumhuriyet tarihinin en büyük ihracat rekorunu da kırarak, bu yılı 135 milyar Dolar ihracatla kapatacağız ve tarihimize altın harflerle geçecek. Bu rakamlar gösteriyor ki, biz 2023'te 500 milyar Dolar ihracatı rahat biçimde yakalarız.

Bunun için gerekli şartları ve sistemleri de bugünden ortaya koyuyoruz. İhracat stratejisi ve cari açıkla ilgili önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalarda buna uygun teşvik sistemini gerçekleştirecek ve bu teşvik sistemini yakın zamanda sektörleri tek tek inceleyerek açıklayacağız. Türkiye dışardan ithal etmek zorunda kaldığı ürünleri ülkesinde çok rahat üretecek kabiliyet ve yeteneğe sahip. ve Türkiye, beğensinler beğenmesinler Avrupa ve Avrasya'nın mal ve hizmet üssü olacak.

İlk çeyrekte yakaladığımız yüzde 11'lik büyüme dünya rekorudur. Biz dünya rekorlarına alıştık. İhracatın ve yatırımın önü açık. Türkiye bugün dış ticaret dengesini pozitife çevirebilir. Normal performansımızı eksik kullanıyoruz. Bugünkü ihracatımızı en az yüzde 30 artırabilecek bir yapıya sahibiz. Hangi ülkeye hangi malı satarız, artık tek tek elimizde. Hangi ilimiz hangi ülkeye mal satıyor, hangi ülkeye mal satabilir, bunu çıkardık. Bunlar 2 yıldır yaptığımız çalışmalar. Sonuçlarını almaya başladık. "

 

Çağlayan, "Faiz lobisi"nin tekrar "Hortladığını" belirterek, "Faiz lobisi yeniden 'Türkiye'de faizleri nasıl artırırım?' arayışı içinde. Çünkü biraz daha sömürecekler. Kusura bakmasınlar, avuçlarını yalarlar. Artık Türkiye bu konuda ekonomide son derece dinamik bir yapıya sahip, ne yaptığını bilen bir Türkiye var. Emin ve kararlı adımlarla yürüyor" diye konuştu.

Ekovitrin Medya Grubu Başkanı Kamuran Abacıoğlu da Türk ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 11 büyümesinin büyük başarı olduğunu vurgulayarak, bu başarıda girişimcilerin yanı sıra bakanların da büyük rolü olduğunu söyledi.

-YILIN STARLARI ÖDÜLLERİ-

"Yılın Starları 2010" anketinde 28 kategoride 81 aday için yaklaşık 2 ay süren ve 225 bin 635 kişinin katıldığı oylamada, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan

 

"Yılın Bakanı" seçildi. Çağlayan ödülünü, Kamuran Abacıoğlu'nun elinden aldı.

 

Çağlayan'ın elinden ödül alan kişi ve kurumlar ise şöyle:

 

"Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir 'Türkiye'de Yılın İş Adamı', Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı 'Yılın Sanayicisi', Aras Holding Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras 'Yılın İşkadını', IC Holding İcra Kurulu Başkanı Serhat Çeçen 'Yılın Genç İş Adamı', Şahin Sucukları Yönetim Kurulu Başkanı Salih Fazlıoğlu 'Yılın Girişimcisi', Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu 'Yılın Belediye Başkanı', eski TOKİ Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Erdoğan Bayraktar "Yılın Bürokratı', Ağaoğlu Şirketler Grubu Genel Müdürü Hasan Rahvalı 'Yılın CEO'su', Denizbank 'Yılın Bankası', Albaraka 'Yılın Katılım Bankası', Kaşmir Halı 'Yılın Markası', Fonex 'Yılın KOBİ'si', İpek Mobilya 'Yılın İhracatçısı', Türkiye İhracatçılar Meclisi 'Yılın Meslek Örgütü', Toplumsal Gelişim Merkezi 'Yılın Sivil Toplum Kuruluşu', İstanbul Ticaret Üniversitesi 'Yılın Üniversitesi', Medical Park 'Yılın Sağlık Kurumu', Trabzonspor 'Yılın Spor Kulübü', Kaya İzmir Termal Otel 'Yılın Turizm Yatırımı', Forum Trabzon 'Yılın Alışveriş Merkezi', Scoda SüperB Combi 'Yılın Otomobili', Ege Türk'ün kurucusu Burhan Öngören 'Avrupa'da Yılın İş Adamı', Bulgaristan'da dev yatırımlar gerçekleştiren Şişecam'ın Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Kirman 'Balkanlar'da Yılın İş Adamı', Azerbaycan'daki Azerfon'un Genel Müdürü Cüneyt Türktan 'Kafkasya'da Yılın İş Adamı', Kırgızistan'da önemli yatırımları bulunan Beta Grup Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Uğur 'Orta Asya'da Yılın İş Adamı', turizm yatırımlarıyla tanınan Zeynel Atmacan 'Uzakdoğu'da Yılın İş Adamı', Mısır'daki yatırımlarıyla öne çıkan Colin's Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Eroğlu 'Kuzey Afrika'da Yılın İş Adamı. "

 

-JÜRİ ÖZEL ÖDÜLLERİ-

 

Bu yıl Ekovitrin jürisi tarafından 6 dalda da "Jüri Özel Ödülü" verildi.

Buna göre, Devlet Hava Meydanları İşletmesinin hayata geçirdiği Hava Trafik Yönetimi Kaynaklarının Sistematik Yönetimi Modernizasyonu Projesi (SMART) "Yılın Projesi", Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı "Yılın Yatırımcısı", İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın yönetimindeki üniversite "Yılın En İyi Meslek Ödülü Projesi", Türk Telekom'un 72 tesiste 30 bin öğrenciye öğrenim imkanı sağlayan projesi "Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi", Astaş Grubu'nun gerçekleştirdiği Maçka Recidence Armani Casa "Yılın Marka Proje Ödülü", Prof. Dr. Faruk Şen'in başkanlığını yaptığı Türk-Alman Bilimsel Araştırmalar Vakfı ise "Türk-Alman Dostluk Ödülü"nü aldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem