Yerli üretim dikey rüzgar gülü

 'İcon Wind Energy' adı verilen rüzgar türbini , maliyetini garantili en fazla 5 yılda çıkarıyor ve enerjiyi bedavaya getiriyor. Üstelik benzerlerine göre yüzde 50 daha fazla verim sağlıyor.Her geçen gün artan enerji tüketimine karşıyenilenebilir enerji t

Yerli üretim dikey rüzgar gülü



'İcon Wind Energy' adı verilen rüzgar türbini , maliyetini garantili en fazla 5 yılda çıkarıyor ve enerjiyi bedavaya getiriyor. Üstelik benzerlerine göre yüzde 50 daha fazla verim sağlıyor.


Her geçen gün artan enerji tüketimine karşıyenilenebilir enerji türüne bir yenisi daha eklendi. Üstelik yüzde 95 yerli tasarım.



Bugün gazetesinden Nesrullah Sonay'ın haberine göre, iki Türk mühendisin geliştirdiği dikey rüzgar türbini rüzgar gülüne (yatay türbin) alternatif olacak. İcon Wind Energy adı verilen rüzgar türbini benzerlerine oranla daha verim sağlıyor. Oldukça pratik kullanımlı ürün yere, açık araziye, çatıya, binaların üzerine, aşırı rüzgârlı alanlar gibi her yere kurulabiliyor. Üstelik dişli sistem olmadığı için 2 yılda bir kez servis yeterli.


2 SAATTE KURULUM


Özellikleri bununla sınırlı değil. Zemine yakın yapısı nedeniyle servis hem hızlı hem kolay hem ucuz maliyet sağlıyor. Her hâlükârda 1-2 saat içerisinde kurulum yapılabiliyor ve saniyede 2 metre rüzgar hızıyla başka hiç bir enerji katkısına ihtiyaç duymaksızın üretime başlıyor. Ortalama hız değeri için yatay türbinlerden en az yüzde 50 daha verim sağlıyor. Sessiz çalıştığı için insanları ve hayvanları rahatsız etmiyor. Bu nedenle yaşam alanlarını için oldukça ideal olan türbin, saniyede metre rüzgar hızıyla çalışıyor.


RÜZGAR GÜLÜ NASIL ÇALIŞIYOR?


Yatay türbinler yani rüzgar gülleri ise dişli sistem ve zayıf kanat yapısından dolayı yılda 3-4 kez servis gerektiriyor. Yerden yüksek seviyede kurulum yapıldığı için, maliyetli, zor ve uzun servis süresine ihtiyaç duyuluyor. Vinç ve gerdirme halatları ile kurulan rüzgar gülleri, 1 ay gibi bir sürede kurulumu yapılıyor. Ayrıca saniyede 4 metre ve üzerinde ve tek yönlü rüzgâr kaynağından elektrik üretmeye başladığı için verimi düşük kabul ediliyor. Üstelik gürültülü çalıştığı için insanları, hayvanları, göçmen kuşları rahatsız etme sorunu ortaya çıkıyor. Bu nedenle yaşam alanlarının yakınlarına kurulamayan rüzgar güllerinin geri dönüşümü minimum 10 yılda gerçekleşiyor.


3 KAT DAHA VERİMLİ

İcon Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Alkış, 5 yıldır üzerinde çalıştıkları projeyi ülke genelinde uygulamaya başladıklarını söyledi. Alkış, dünyada buna benzer çalışmaların yapıldığını hatırlatarak "Ancak bizim tasarımımız şuan 33 ülkede patentli. Ürünümüz benzerlerine göre 3 kat daha fazla verim sağlıyor" diye konuştu.


30 YIL BEDAVA ELEKTRİK


İcon Wind Enerjinin şirkete bağlı 2 mühendis tarafından tasarlandığın anlatan Alkış, "Ürünün en önemli özelliği yüzde 95 oranında yerli olması. Bugün 20'den fazla ayrı yerde kurulumunu yaptık" dedi. Alkış, rüzgar türbinlerinden elde edilen enerjinin bireysel olarak kullanılabileceği gibi ticari olarak da satışının yapılacağına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Bunun için yapılması gereken elde edilen enerjiyi en yakın enerji hattına vermek. Yasalara göre saatte 500 KW enerjiyi lisanssız üretmek mümkün. Maliyeti 5-100 bin euro arasında değişiyor. Yani büyük bir yatırım yapmak isteyen en fazla 100 bin euoru gözden çıkarmalı. Kaldı ki bu miktardaki yatırım 50-60 ev bulunan bir mahallenin elektrik ihtiyacını karşılıyor. Üstelik sistem en fazla 5 yılda kendini amorti ediyor. Bunu garanti veriyoruz. 5 yıldan sonra kişi 30 yıl bedava enerji kullanıyor." 


HEDEF TÜM DÜNYAYA PAZARLAMAK


Aynı zamanda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk Hint Konseyi Başkan Yardımcısı olan Erdal Alkış, hedeflerini şöye açıkladı: "Ürünü Türk malı olarak dünyaya pazarlamak. Devletimizin lokasyon anlamda çok ciddi desteğini görüyoruz. Ayrıca bugüne kadar MEB, MSB, Diyanet, Orman Bakanlığı, İl Özel idareler, KOBİ'ler, Belediyeler vs. görüşmeler yapıldı. Bütün bu kurumlar projeyi sahiplendi. Bu bizim için büyük bir övünç kaynağı."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler