Yeniden yargılama tartışması

CHP'nin "Yeniden yargılama"yla ilgili kanun teklifi hazır... Teklifin kısa süre içinde Meclis Başkanlığı'na verilmesi bekleniyor. CHP'nin teklifinin ana hatlarında özel yetkili mahkemelerin kapatılması ve görülen dosyaların mahkemelere devri öne çıkıyor.

Yeniden yargılama tartışması

CHP'nin "Yeniden yargılama"yla ilgili kanun teklifi hazır... Teklifin kısa süre içinde Meclis Başkanlığı'na verilmesi bekleniyor. CHP'nin teklifinin ana hatlarında özel yetkili mahkemelerin kapatılması ve görülen dosyaların mahkemelere devri öne çıkıyor. Savunma hakkını sınırlayan düzenlemelerin iptali ve gizi tanık uygulamasının kaldırılması da teklifin maddeleri arasında.

MHP yeniden yargılamaya şartılı da olsa destek veriyor. Oktay Vural konuyla ilgili "Girişimlere olumlu bakıyoruz ama rüşvet ve yolsuzluğun da üzerinin örtülmemesini istiyoruz. Türkiye önce bu haramzade çeteyi deşifre etmelidir" dedi.

Ancak MHP, CHP'nin yeniden yargılama kanun teklifine, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması yönündeki öneri nedeniyle sıcak bakmıyor.

AK Parti Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün'ün tepkisi ise Barolar Birliği'nin önerisine yönelik... Üstün'e göre bu öneri ile darbe suçu cezasız kalabilir.

Üstün, "Ciddi insan hakları ve demokrasiye karşı işlenen bir darbe suçunun cezasız kalmasını ihtimalıni izeren bir sürçle karşı karşıya kalırız" dedi

165 KİŞİ İÇİN UMUT OLACAK

Peki yeniden yargılanmanın yolu açılırsa hangi davalar ve hangi sanıklar bu düzenlemeden etkilenecek? Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, MHP Milletvekili Engin Alan ve Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım o isimler arasında...

Türkiye Barolar Birliği Başkanı metin Feyzioğlu'nun önerdiği yeniden yargılama düzenlemesi onlarca önemli davada yargılanan bin 165 kişi için umut olacak. Yeniden yargılama eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, MHP Milletvekili Engin Alan, emekli Orgeneral Çetin Doğan ve Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım gibi isimleri ilgilendirecek...

2012 yılında kapatılan özel yetkili mahkemelerin ellerindeki davaların görmesini sağlayan 2'nci maddenin kaldırılması, mahkumiyet kararlarının da CMK'ya eklenecek bir madde ile kaldırılarak yeniden yargılama zorunluluğu getirilmesi Metin Feyzioğlu'nun önerileri...

Böylece Balyoz, Ergenekon ve şike davalarında verilen kararlar kaldırılacak. Bu davalar ağır ceza mahkemelerinde yeniden görülecek.

Bu öneriler gerçekleşirse özel yetkili mahkemelerin kapatıldığı 5 Temmuz 2012 tarihinden sonraki tüm kararlar iptal olacak, davalar genel mahkemelere devredilecek.

Özel yetkili mahkemeler Hrant Dink, ODA TV, Zirve Yayınevi, 12 Eylül ve DHKP-C davalarına da bakıyor. Bu mahkemelerle ilgili atılacak herhangi bir adım bu davaların sanıklarını da ilgilendirecek.

Onlarca yıldan müebbete kadar hapis cezası verilen 254 Ergenekon sanığı ve 13 ila 20 yıl arasında hapis cezası alan 324 Balyoz sanığı yeniden yargılamadan faydalanabilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem