Yeni Savarona Deşifre oldu

Yeni Savarona'nın sistem ve donanım entegrasyonları Türk mühendisler tarafından geliştirildi. 54.5 metre uzunluğundaki yat, 1000 beygir gücünde ve 2 motoru var. Saatte 20 deniz mili hızla seyredebiliyor.Takvim gazetesinin haberine göre, askeri tersanede g

Yeni Savarona Deşifre oldu

Yeni Savarona'nın sistem ve donanım entegrasyonları Türk mühendisler tarafından geliştirildi. 54.5 metre uzunluğundaki yat, 1000 beygir gücünde ve 2 motoru var. Saatte 20 deniz mili hızla seyredebiliyor.

Takvim gazetesinin haberine göre, askeri tersanede gizli olarak yapılan yat, Google Earth'ün uydu fotoğraflarında açıkça seçiliyor.

Projesi Cumhurbaşkanlığı tarafından geliştirilen ve Deniz Kuvvetleri'ne bağlı İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda yapımı tamamlanmak üzere olan gemi, Türkiye'ye gelen devlet adamlarının ağırlanmasında kullanılacak. İstanbul'a gelen liderler, uçaklarından inip yata geçiş yapacak.

Gizli inşa edilen yatın hikâyesi 10 yıl öncesine dayanıyor. Proje 1999'da 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından başlatıldı, 17 Ağustos depremi nedeniyle ertelendi. Proje daha sonra Ahmet Necdet Sezer'in de önüne geldi ancak bir gelişme olmadı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de proje iletildi. Proje revize edildi, maliyeti aşağı çekildi ve geminin inşası için düğmeye basıldı. Toplamda 30 milyon dolara mal olan geminin inşası 2010'da hızlandı ve yüzde 95 oranında tamamlandı.

ATATÜRK, YATI 56 GÜN KULLANDI

Savarona, Türkiye'nin ilk devlet protokol gemisi olarak kayıtlara geçti. Toplam uzunluğu 136 metre olan yat, 1938 yılında yine yabancı devlet adamlarını ağırlamak üzere Atatürk tarafından satın alındı. Ancak Atatürk yatı 56 gün kullanabildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem