Yeni 'Kalekol'lar

 Van'ın Başkale İlçesi'nin İran sınırının sıfır noktasına TOKİ tarafından yaptırılan yüksek güvenlikli Koçdağı Karakolu'nda Mehmetçik, dosta güven düşmana korku veriyor. Van Valisi Münir Karaloğlu, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güve

Yeni 'Kalekol'lar

 

Van'ın Başkale İlçesi'nin İran sınırının sıfır noktasına TOKİ tarafından yaptırılan yüksek güvenlikli Koçdağı Karakolu'nda Mehmetçik, dosta güven düşmana korku veriyor. Van Valisi Münir Karaloğlu, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç ve askeri yetkililer geçen yıl teslim edilen ve güvenliği nedeniyle "Kalekol" diye nitelendirilen karakolu ziyaret ederek askere moral verdi.

KULELER 15 METRE

Helikopterle Başkale'nin İran sınırındaki 6. Hudut Alay Komutanlığı 4. Hudut Taburu'na bağlı 2918 rakımlı Koçdağı Sınır Karakolu'na inen Vali Münir Karaloğlu, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, 6. Hudut Alay Komutanı Kurmay Albay Bican Kırkyar ve askeri yetkililer Mehmetçiğe moral ziyaretinde bulundu.

Adeta sınırda bir kale gibi duran 15 metre yükseklikteki kuleler, kurşun geçirmez camlar ve en son teknolojiyle donatılan karakolda, Mehmetçik sınıra çevrilen namludan gözünü hiç ayırmıyor. 285 kilometrelik İran sınırının 54 kilometrelik bölümünün güvenliğini sağlayan 4. Hudut Tabur Komutanı Piyade Yarbay Cengiz Demir tarafından karşılanan Vali Karaloğlu ve beraberindeki heyet ilk olarak Mehmetçiğin yaşam alanları ve sosyal tesislerini gezip Mehmetçikle birlikte karavana yedi.

Vali Karaloğlu ve beraberindeki askeri yetkililer daha sonra Mehmetçiğin kullandığı araçlar hakkında bilgi aldı. 15 metre yüksekliğindeki kuleye çıkan Vali Karaloğlu'na buradaki cihazlar ve teçhizat hakkında bilgi verildi. Gece görüş özelliği de bulunan cihazlarla sınırın 24 saat boyunca izlendiğini belirten 4. Hudut Tabur Komutanı Piyade Yarbay Cengiz Demir, güvenliğin üst düzeyde tutulduğunu ifade etti.

"İRAN SINIRINA 37 KALEKOL"

Yeni karakolların sınıra çok yakın ve yüksek güvenlikte inşa edilmesinden sonra olaylarda büyük bir azalmanın olduğunu belirten 6. Hudut Alay Komutanı Kurmay Albay Bican Kırkyar, Karakolların yapılmasından sonra Mehmetçiğin etkinliği arttığını ve olayların azaldığını söyledi.

Van Valisi Münir Karaloğlu ise 285 kilometrelik İran sınırında yüksek güvenlikli aynı standartlarda 37 karakol inşa edildiğini söyledi. 27 karakolun inşaatının bittiğini belirten Vali Karaloğlu, yıl sonuna kadar 32 gelecek yıl sonunda ise 37 karakolun tamamının bitirileceğini ifade etti. Vali Karaloğlu,"Daha önceki karakollarımız bu nitelikte değildi.

Sınır hattına da daha uzak noktalardaydı. Şimdiki yeni karakollar coğrafi koşullar elverdiği müddetçe sınıra daha yakın hatlara konuşlandırıldı. Bu yeni karakollar neyi sağladı. Bir defa burada görev yapan Mehmetçiğin daha iyi koşullarda iskan edilmesini, daha iyi koşullarda iaşelerinin sağlanmasını ve sağlanan güvenlikle beraber daha iyi korunmuş mekanları kullanma imkanı verdi.

Bu karakollar hem inşaat teknolojisi bakımından hem de kulelerdeki kullanılan teknoloji bakımından güvenlikleri eski karakollara göre çok üst seviyeye çıkartıldı. Zırhlı araçlarla da personel nakillerinde mayın ve el yapımı patlayıcılara karşı son derece güvenlikli araçlarla personel, bölükler ve noktalar arası nakilleri güvenli bir şekilde yapılıyor. Yeni karakollar sınırdaki güvenlik imkanlarımızı artırdı.

Buna bağlı olarak hem kaçakçılığa karşı, hem yasadışı geçişlere karşı hem de teröre karşı ordumuzun askerimizin eli güçlenmiş oldu. 2010 yılı öncesine göre mukayese edilemeyecek oranda şu anda sınır hattında daha güçlüyüz.

Bizim inancımıza kültürümüze göre sınırı beklemek, sınırda nöbet tutmak görevlerin en kutsalıdır. Bizim karakollarımız genelde 2600 ve 3000 metre bandında. Bu ağır coğrafya koşullarda görev yapmak, ülke sınırını korumak kolay bir iş değil" dedi.

Vali Karaloğlu ve beraberindekilere Mehmetçik, sınıra çevrilen obüs ve havan toplarının nasıl ateşlendiğini gösteren bir tatbikat yaparken, askerlerin de zırhlı araçlarla nasıl sevk edildiğini gösterdi. Vali Münir Karaloğlu, daha sonra karakoldaki Mehmetçikle hatıra fotoğrafı çektirerek mayın arama üzerine eğitilmiş ve birçok mayını bularak faciayı önleyen Lusi adlı köpeği severek karakoldan ayrıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem