Yeni bir Kürt partisi daha kuruluyor

Sait Elçi ve arkadaşları tarafından 1965 yılında kurulan, kuruluşu sonrası Faik Bucak'ın genel başkanlığını yaptığı Kürdistan Demokrat Partisi 48 yıl sonra yasal alana çıkıyor. BAŞINA TÜRKİYE EKLENMEYECEK Milliyet gazetesinin haberine göre, kuruluş çalışm

Yeni bir Kürt partisi daha kuruluyor
Sait Elçi ve arkadaşları tarafından 1965 yılında kurulan, kuruluşu sonrası Faik Bucak'ın genel başkanlığını yaptığı Kürdistan Demokrat Partisi 48 yıl sonra yasal alana çıkıyor.
 
BAŞINA TÜRKİYE EKLENMEYECEK
 
Milliyet gazetesinin haberine göre, kuruluş çalışmaları Kürdistan Demokratlar Platformu adı altında süren Kürt partisinin, başına "Türkiye" eklenmeyecek. Yakın zamanda Kürdistan Demokrat Partisi kuruluşunu ilan etmeye hazırlanan partinin kurucu genel başkanlığına Faik Bucak'ın oğlu Sertaç Bucak'ın getirilmesi bekleniyor.
 
FİKİR BABASI MUSTAFA BARZANİ
 
Çözüm süreci kapsamında Güneydoğu bölgesinde "Kürt" ve "Kürdistan" adıyla bir çok oluşum  toplantılar yaptı. Geçmişte illegal faaliyet sürdüren siyasi gruplar ise bu kapsamda faaliyetlerini yasal alana taşımaya başladı. Irak'taki Kürdistan Demokrat Partisi kurucusu Melle Mustafa Barzani'nin fikir babası olduğu KDP adıyla bir süre önce kurulan partinin kuruluş dilekçesine İçişleri Bakanlığı onay vermişti. Mehmet Emin Kardaş'ın genel başkanlığını yaptığı Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi, Diyarbakır'da tabela asarak parti çalışmalarna başlamıştı.
 
48 YIL SONRA YASAL ALANA ÇIKTILAR
 
Bir süredir partileşme çalışmalarını Kürdistan Demokratlar Platformu adı altında sürdüren  Barzani'inin Türkiye kolu da 48 yıl sonra yasal alana çıkarak partileşme kararı aldı. 1965 yılında Sait Elçi ve arkadaşları tarafından kurulan, genel başkanlığını ise Faik Bucak'ın yaptığı Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi, 1961 yılında Melle Musta      fa Barzani'nin başlattığı "Kürt ulusal ayaklanması"ndan etkilenmişti. Parti, Türkiye'de bir Kürt oluşumundan öte Irak Kürdistan bölgesindeki Kürt mücadelesine destek verme amacına hizmet etti. Parti o dönem kitleselleşememesine rağmen faaliyetini sürdürdü.
 
"KÜRTLERE MERKEZE ALAN PARTİ"
 
Partileşme çalışmalarını Milliyet'e değerlendiren Kürdistan Demokratlar Platformu Genel Başkan Yardımcısı Fettah Karagöz, Türkiye'ye hitap etmeyeceklerini ve tamamen Kürtleri merkeze alan bir parti olacaklarını söyledi. Bu kapsamda partinin adına "Türkiye" adı koymayacaklarını ifade eden Karagöz, şu bilgileri verdi:
 
"Ortadoğu ve Türkiye'deki siyasi dengelerin değişmesi nedeniyle PKK ve sol ideolojik hareketlerin dışında kendisini merkezde gören, dindarları, muhafazakarları, liberalleri içinde barındıran bir parti olacak KDP. Parti 2013 Nisan'ında yaptığı kongre ile kendisini legalize ederek Türkiye'de yasal parti olma kararı aldı. Bu anlamda Kürt Demokratlar Platformu ile yasal zminde çalışma başlatıldı. Platformun hedefi KDP'yi resmi olarak Türkiye'de kurmaktır.
 
"TÜRKİYELİLEŞMEYE KARŞIYIZ"
 
Partinin amacı Türkiye'deki Kürtlerin merkez partisi olmaktır. Türkiye'deki demokratikleşme bizi sevindirir ama bizim önceliğimiz değil. Bu Türkiye'deki demokratlar ve aydınların sorunu. Türkiyelileşme ve entegrasyonculuğa bu parti kesinlikle karşıdır. Parti Kürtler arasında düşmanlık değil, barışçıl ve demokratik teamüllerle mücadele edilmesi gerektiğine inanıyor. Onun için partinin felsefesinde 'düşman Kürt' yoktur. Kürtleri birbirine düşman eden etmenlerle mücadele etme vardır.
 
"KÜRTLERİN KENDİ KENDİNİ YÖNETME  HAKKI VAR"
 
Bu parti dünyadaki diğer milletler gibi Kürtlerin de kendi kendisini yönetme hakık olduğuna inanan bir partidir. Bu hakkı da savunur. Dünyadaki siyasal duruma göre Kürt ve Kürdistan sorunun tartışır ve gündemleştirir. Ama bizim için şu anda sorunun çözümü için en ideal yolunun coğrafi federasyona dayalı bir çözüm biçimidir. Gerçek temelli coğrafi bir federasyon yapısı."
Partinin kuruluş ilanı için kurucular kurulunu belirlemeye çalıştıklarnı ifade eden Karagöz, "Eylül-Ekim aylarında partinin kuruluşu ile birlikte tabela asacağız. Platform Sertaç Bucak'ın başkanlığında çalışmalarını yürtüyor" dedi.
 
"BARZANİ İLE KARDEŞ PARTİYİZ"
 
Karagöz, Barzani'nin genel başkanlığını yaptığı KDP ile kardeş parti olduklarını ve aynı strateji temelinde hareket ettiklerini söyledi. Karagöjz, şöyle devam etti:
 
"Irak Kürdistan'ındaki KDP ile biz kardeş partiyiz. Fakat onlar defakto devlet oldukları için kendi devlet plitikalarını yürütürler. Biz ise Türkiye'deki Kürtlerle, bu partinin aydınları siyasetçileri ile birlikte hareket edeceiz. Stratejik anlamda genel politikamız aynıdır ancak parçalardaki (Türkiye, Irak, İran, Suriye) konjktürel durumlar farklı olduğu için her parça kendisine göre politika üretir. Her yönüyle duygusal birliğimiz var. Stratejik anlamda birlikteliğimiz var."
 
Kürdistan Demokrat Partisi adı ile kuruluşunu ilan ettikten sonra İçişleri Bakanlığı'na kuruluş dilekçesini verecek olan Kürt orjinli oluşum, faaliyetlerini daha çok Doğu ve Güneydoğu'da sürdürecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler