Whatsapp’tan SMS’e büyük darbe!

Geçtiğimiz günlerde Whatsapp'ın ücretsiz olması, birçok soruyu da beraberinde getirdi. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı. 900 milyondan fazla kullanıcısıyla dünyanı

Whatsapp’tan SMS’e büyük darbe!

Geçtiğimiz günlerde Whatsapp'ın ücretsiz olması, birçok soruyu da beraberinde getirdi. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.

900 milyondan fazla kullanıcısıyla dünyanın en aktif kullanılan çevrim içi mesajlaşma ağı Whatsapp geçtiğimiz dönemlerde ücretli abonelik sistemine geçtiğini duyurmuş kullanıcılarından yaklaşık 1 dolar yıllık ücret talep etmişti. WhatsApp CEO'su Jan Koum Almanya'nın Münih kentinde gerçekleştirilen DLD konferansında tartışmalara son noktayı koydu ve yıllık ücreti kaldıracaklarını beyan etti. Whatsapp'ın almış olduğu bu kararın gerekçelerini ve kullanıcıları gelecekte bekleyen tehlikeleri Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık açıkladı.

"WHATSAPP DAHA GENİŞ KİTLELERE ULAŞACAK"

2010 yılında kullanılmaya başlanan Whatsapp uygulamasının günümüzde giderek yaygınlaştığını ifade eden sosyal medya uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık; "Whatsapp 2012 yılının Ağustos ayında hızlı bir ivme kazanmaya başlamış ve kullanıcı sayısı bu dönem içerisinde %500 artış göstermiştir. Bugün kayıtlı kullanıcı sayısı bakımından dünyanın en büyük sohbet uygulaması Whatsapp'tır. Whatsapp'ın yıllık ücret almayacak olması diğer uygulamaları sekteye uğratacak ve kullanıcı sayısında yoğun artış meydana getirecektir." dedi.

Yrd. Doç. Dr. Kırık, her yaştan her kesimden kullanıcının Whatsapp'a yoğun ilgi gösterdiğini belirterek; akıllı telefonların anlık mesajlaşma uygulamalarının cazibesini arttırdığını sözlerine ekledi.

"WHATSAPP'TAN GSM OPERATÖRLERİ OLUMSUZ ŞEKİLDE ETKİLENDİ"

Ücretsiz olarak kullanıma sunulan Whatsapp uygulamasının GSM operatörlerini maddi anlamda büyük zarara uğrattığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Kırık; "GSM operatörleri geçmişte kısa mesaj servisi olarak bilinen SMS teknolojisinden oldukça önemli paralar kazanmaktaydı. Ancak Whatsapp'ın ortaya çıkması ve gelişim göstermesiyle birlikte operatör firmaların SMS gelirleri gittikçe düşmeye başladı. Akıllı telefonların günümüzdeki gibi yaygınlaşmadığı 2008 yılında toplamda 77 milyar 837 milyon olan SMS sayısı, Whatsapp sonrasında hızlı bir düşüş yaşamış ve 2015 sonu itibariyle 26 milyar 431 milyona kadar gerilemiştir. Bu istatistik bize önümüzdeki yıllarda Whatsapp'ın daha da güç kazanacağını açık bir şekilde ortaya koymaktadır." şeklinde konuştu. Sadece Whatsapp'ın değil, Tango, Viber, Line, WeChat gibi uygulamaların da sıkça kullanıldığını dile getiren Kırık; yakın gelecekte internet tabanlı sohbet uygulamalarının sayısının artacağını dile getirdi.

"WHATSAPP'IN ÜCRETSİZ OLUP OLMADIĞI HALA MUAMMA"

Whatsapp kullanıcılarının yıllık ücret noktasında farklı bilgiler aldığına dikkat çeken sosyal medya uzmanı Kırık, her ne kadar kurumsal blog üzerinden açıklama yapılsa da bizzat şirketten resmi açıklama yapılmadan konuya net bir bakış açısıyla yaklaşmanın mümkün olmadığını belirtti:

"Bugün Whatsapp kullanıcılarının bir kısmına ömür boyu ücretsiz kullanım mesajı iletilmekte, bir kısmına ise üyeliğin sona erme tarihi gönderilmektedir. Şu an Whatsapp'ta işleyiş anlamında büyük bir çelişki bulunmaktadır. Özellikle kullanıcı potansiyeli yüksek olan Hindistan, Brezilya ve Çin gibi ülkeler Whatsapp'ın ücretsiz kullanıma sunulmasından olumlu bir şekilde etkilenecek ve kredi kartı sahibi olmayan kişiler de Whatsapp kullanıcısı durumuna gelebilecektir.

"WHATSAPP REKLAM ALMAYA BAŞLAYACAK MI?"

Whatsapp'ın ücretsiz bir şekilde kullanılacağının ortaya çıkması üzerine uygulamanın reklam alıp almayacağının tartışma konusu meydana getirdiğini belirten akademisyen Kırık, "Whatsapp'ın kurucusu ve CEO'su Jan Koum reklam konusunda oldukça hassas. Koum, faaliyete geçtiği ilk günden bugüne değin geçen süreçte Whatsapp'ın reklam almayacağını sürekli vurgulamıştı. Ancak şirketin farklı stratejileri mevcut. Online sipariş, marka ortaklıkları ve sanal destek gibi hizmetlerle iş ortaklığına yönelik girişimleri bulunmakta. Bu sayede Whatsapp'ın iyi bir gelir elde etmesi ve kullanıcıları reklam derdiyle karşı karşıya bırakmaması kuvvetle muhtemel" şeklinde sözlerini noktaladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem