"Veto edilen yasayı aynen geçirin"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, “Suç ve ceza dengesi ölçüsüz” gerekçesiyle veto ettiği Şike Yasası için TBMM’de iki gündür müthiş bir kulis yapıldı. Başbakan Erdoğan, grup yöneticilerini arayarak, “Partilerin desteği sürüyorsa, aynen geçirin” talimatı verd

"Veto edilen yasayı aynen geçirin"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, “Suç ve ceza dengesi ölçüsüz” gerekçesiyle veto ettiği Şike Yasası için TBMM’de iki gündür müthiş bir kulis yapıldı. Başbakan Erdoğan, grup yöneticilerini arayarak, “Partilerin desteği sürüyorsa, aynen geçirin” talimatı verdi.

Gül’ün aynen kabul edilen yasayı 2’nci kez veto etme hakkı bulunmuyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün düzenlenen Şike Yasası’nı veto etmesi Ak Parti grubunda önce, Erdoğan’ın bilgisi dahilinde olduğu şeklinde yorumlandı. Ancak haftasonu yapılan görüşmelerde, Erdoğan’ın yasanın veto edileceğinden önceden haberdar olmadığı ortaya çıktı. Ak Parti yöneticileri, bundan sonrasına ilişkin tavırlarını netleştirmek için Erdoğan’la telefonda görüştü. Erdoğan, “Partilerin desteği sürüyorsa aynen geçirin” dedi.

Bu açıklama üzerine iktidar partisinin yöneticilerinin “inisiyatif almayan” tavrı değişti. İlk sinyal Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’tan önceki gün geldi.

Gizli destek teması

Elitaş, “Cumhurbaşkanının görüşlerine saygılıyız ancak Meclis’in iradesi öne çıkar” sözleriyle, yasayla ilgili yeni sürecin sinyalini verdi. Bu açıklamanın ardından Ak Parti, CHP ve MHP yöneticileri arasında görüşme trafiği yaşandı. Görüşmelerden, “Ortak hareket edeceksek, parti sözcüleri düzenlemeye karşıymış gibi görünen açıklamalardan vazgeçsinler” kararı çıktı.

Gül Anayasa Mahkemesi’ne gitmez

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan’ın, “Hukukçu olarak imzamın arkasındayım. 18 yıl hapis cezası, sportif bir suçta bu kadar yüksek tutulması toplum vicdanıyla bağdaşmıyor” açıklaması ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de imzasına sahip çıkmasından sonra Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, iktidar partisinin tavrını açıklayarak, “AK Parti Grubu olarak, yasayı aynen Köşk’e göndermekten yanayız. TBMM’deki mutabakata sadık kalacağız. Cumhurbaşkanı’nın yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götüreceği yönünde bir beklentimiz yok” diye konuştu.

Yasa yarın Adalet Komisyonu’nda

Yasanın yarın Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülmesi ardından da pazar günü yasalaştırılması planlandı. Şike Yasası normal takvim işlerse pazartesi günü yeniden Çankaya Köşkü’ne gönderilecek.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün aynen kabul edilen yasayı 2’nci kez veto etme hakkı bulunmuyor. Ancak Gül, anayasa aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne götürebilir.

Fakat Ak Parti yöneticileri, Anayasaya aykırılık olmadığı için Gül’ün bu yolu tercih etmeyeceğini belirtiyorlar.

MHP Genel Başkanı, yasa için attıkları imzaya sahip çıktı

Bahçeli: Sözümüzün arkasındayız


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün şike yasasını veto etmesine ve şike iddianamesine tepki gösterdi. Gül’ün yaklaşımını çifte standartlı bulan ve “Türk futbolu artık soluk almalı” diyen Bahçeli şöyle konuştu:

“Dört partinin işbirliğiyle çıkartılan Kanun değişikliği, tekrar Meclis gündemine aynı haliyle gelirse, biz sözümüzün ve kararlılığımızın sonuna kadar arkasında duracağız. Köklü kulüplerimizin hırpalanmasını şiddetle reddediyoruz. Mahkeme aşaması gerçekleşmeden, birçok kişinin peşinen suçlu gibi gösterilmesi büyük bir haksızlıktır.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler