Vekil olmak için kaç oy gerekli?

12 Haziran genel seçimlerinde milletvekillerinin almaları gereken oy oranları illere göre yüzde 400'e varan oranlarda farklılıklar gösteriyor. Seçimlerde her partinin eşit olması için bir kentte, yurt geneli barajı ve il barajını aşan partilerin baraj sın

Vekil olmak için kaç oy gerekli?

12 Haziran genel seçimlerinde milletvekillerinin almaları gereken oy oranları illere göre yüzde 400'e varan oranlarda farklılıklar gösteriyor.

Seçimlerde her partinin eşit olması için bir kentte, yurt geneli barajı ve il barajını aşan partilerin baraj sınırına kadar olan oyları değerlendirmeye katılmıyor. Barajı aşan partilerden en fazla oya sahip olan partinin ilk sıradaki milletvekiline ilk milletvekilliği veriliyor. İkinci milletvekili ise ortalamanın üzerinde oy alan partiye veriliyor. Buna göre il için belirlenen milletvekili sayısı, oy oranları dağıtılarak veriliyor.

2007 milletvekili seçimlerinde Türkiye ortalamasında 78 bin oy alan bir aday milletvekili olmuşken, nüfusu çok az olan Şırnak, Hakkâri, Bayburt gibi illerde 20 binin üzerinde oy alan adaylar Meclis'e girmişti.

12 Eylül 2010 referandumuna göre bazı iller incelendiğinde ilginç bir tablo ortaya çıkıyor. 8 milyon 829 bin 393 seçmenin bulunduğu İstanbul'da bir adayın vekil olabilmesi için 103 bin seçmenin oyunu alması gerekiyor. 3 milyon 237 bin 446 seçmenin bulunduğu Ankara'da da bir aday en az 104 bin oy almak zorunda. Adana'da 1 milyon 350 bin 817 seçmen oy kullanmıştı. Kentte bir adayın milletvekili olması için 96 binden fazla oy alması şart.

AK Parti ve BDP'nin desteklediği adayların kıyasıya yarıştığı Diyarbakır'dan ise 11 milletvekili seçilecek. 801 bin 778 seçmenin bulunduğu kentte 72 binin üzerinde oy alan aday Meclis'in yolunu tutacak. 2 milletvekili seçilecek olan Tunceli de ise 55 bin 404 seçmen bulunuyor. Burada 27 bin oy alabilen aday milletvekili olacak. 119 bin 775 seçmenin bulunduğu Hakkari'de ise adayların seçilebilmek için 40 bin oy alması gerekiyor

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler