Ve Marmaray açıldı!

Türkiye'nin 153 yıllık rüyası bugün gerçek oldu. Devlet zirvesinin tam kadro hazır bulunduğu törene, dünyadan da aralarında Japonya Başbakanı Abe'nin de bulunduğu çok sayıda konuk katıldı. Konuşmaların ardından Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez dua oku

Ve Marmaray açıldı!

Türkiye'nin 153 yıllık rüyası bugün gerçek oldu. Devlet zirvesinin tam kadro hazır bulunduğu törene, dünyadan da aralarında Japonya Başbakanı Abe'nin de bulunduğu çok sayıda konuk katıldı. Konuşmaların ardından Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez dua okudu. Devlet erkanının katıldığı duada Japonya Başbakanı Abe'nin de bulunması dikkat çekti. Duanın ardından açılış yapıldı.


"ÇİFTE BAYRAM"
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, konuşmasında şunları söyledi:

"Tarihe tanıklık ediyoruz. Bugün çifte bayram yaşıyoruz. Cumhuriyetin 90. yılı Marmaray ile taçlanıyor. Marmaray asırların projesi. Sadece İstanbul ve Türkiye için değil, dünya için de önemli bir proje. Tarihe, medeniyete yeni bir kapı açıyoruz."


"MARMARAY'DAN ÖNCE, MARMARAY'DAN SONRA"
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, konuşmasında şunları söyledi:

"Bugün Türkiye iki bayramı birden kutluyor. Cumhuriyetimzin 90. yıldönümünü kutluyoruz. Cumhuriyetimizin 90. yaşına Marmaray'ı armağan ediyoruz. Bugün çok heyecanlıyız, haklı bir gururu yaşıyoruz. Çünkü Marmaray Projesi üzerinden yüzyıllar da geçse Türk milletinin hayallerini gerçeğe dönüştürdüğü projedir.  Marmaray Türkiye'ye hayırlı olsun. Projenin temel atmasında, her tüpün indirilmesinde, ilk sürüşün gerçekleşmesinde bizzat gelerek tünellere gelerek hemen hemen projenin her kademesinde çalışmaları takip eden Marmaray'ı ülkemize armağan eden sayın cumhurbaşkanım ve başbakanıma şükranlarımı arz ediyorum.

Nasıl Üsküdar fethi yüzyıl beklediyse, Marmaray projesini de 150 yıl bekledi. Bu proje sadece istanbul'un projesi değil, bu proje uzakdoğu ile Avrupa'yı, medeniyetleri birleştiren en derin tüp tünel projesidir. Mühendislik çalışmalarının son noktaya geldiği bir projedir. Bu proje İstanbul'un bilinen tarihini değiştiren bir projedir. İstanbul artık Marmaray'dan önce Marmaray'dan sonra diye anılacak. İstanbul'un tarihi Marmaray'la yeniden yazıyoruz.

Bu projenin temelini 9 Mayıs 2004 tarihinde burada atmıştık. Allah'a şükrediyorum, en güzel yıllarını bu şehirde geçirmiş bir kardeşiniz olarak bu projenin bittiğini görmeği bana nasip ettiği için Allah'a hamd ediyorum."

CUMHURBAŞKANI GÜL: GURUR DUYUYORUZ

Bugün cumhuriyetin 90’ncı yaş gününü kutlarken hükümetimiz çok büyük bir hediyeyi de vatandaşlarımıza sunuyor. Marmaray projesi sadece İstanbul için değil dünya için sayılı büyük projelerden birisi. Bunun da açılışını yapmaktan gurur duyuyoruz. Önce hayal edilir, sonra da iş bilen kararlı vizyon sahibi insanlar çıkar ve bunları gerçekleştirirler. 153 sene önce hayal edilen proje bugün ne mutlu ki hükümetimiz tarafından gerçekleştirildi.

Hep beraber Üsküdar meydanda temelleri atmıştık. Çok şükür bugün yine hep beraber açılışını yapmanın gururunu yaşıyoruz. Son yıllardaki istikrar ve gücen ortamı büyük projelerin yapılmasına imkan vermiştir. Önümüzdeki dönemde de muhakkak daha büyükleri de hizmete girecektir.

Başbakan Erdoğan büyük bir kararlılıkla bu projeyi takip etti. Bakan Binali Yıldırım, sadece bu değil diğer projelerde gayet kararlı bakanlık sorumluluğu çerçevesinde takip etti.

Bununla ilgili çok yazılar konferanslar verilecektir. Bu projeyi gerçekleştiren ekip, başta TCDD yönetimi olmak üzere her kademede bunu üstlenen yerli yabancı şirketlerimiz, burada çalışanlar, teknisyenler herkese tekrar teşekkür ediyorum.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem