Van'da doktorlar enkaz altında

700 ile 1000 arasında can alacağı tahmin edilen 7.2'lik felakette dün saat 19.00'a kadar enkaz altından Van kent merkezinde 25, Erciş ilçe merkezinde 59 ve Bitlis'in Adilcevaz İlçesi'ne bağlı Aydınlar Beldesi'nde 1 olmak üzere 85 kişinin cesedi çıkarıldı.

Van'da doktorlar enkaz altında

700 ile 1000 arasında can alacağı tahmin edilen 7.2'lik felakette dün saat 19.00'a kadar enkaz altından Van kent merkezinde 25, Erciş ilçe merkezinde 59 ve Bitlis'in Adilcevaz İlçesi'ne bağlı Aydınlar Beldesi'nde 1 olmak üzere 85 kişinin cesedi çıkarıldı. Yaralananların sayısı ise 500'ü buldu. En ölümcül hasarı alan ilçelerden Erciş ise tam bir enkaz yığını halinde. Erciş sağlık ocağı yıkıldı, görevli iki doktor enkaz altında kaldı

 Depremden en ölümcül hasarı alan Erciş'te can pazarı yaşandı. Çok sayıda bina yıkıldı ve kullanılamaz hale geldi. Erciş Sağlık Ocağı da yıkıldı. Görevli iki doktorun enkaz altında kaldığı öğrenildi. Erciş kent merkezinde büyük bir panik ve kargaşa yaşanırken; Devlet Hastanesi getirilen yaralılarla dolup taştı. Hastaneye vatandaşların çabalarıyla enkaz altından çıkarılan bine yakın yaralı geldi. Yaralılara hastane bahçesinde müdahale edilirken, bahçeye sahra çadırı kuruldu. Tomografi çekmekte zorlandıklarını ifade eden doktorların verdiği bilgiye göre, ilçe merkezinin yanı sıra çevre köylerden de çok sayıda yaralı hastaneye getirildi.

BİTLİS'TEN DOKTOR GETİRİLDİ
 Erciş'te hastanelerin yetersiz kalması nedeniyle, yaralılar askeri helikopterlerle bölgedeki diğer hastanelere nakledildi. Yaralıların bir bölümü Bitlis Devlet Hastanesi'ne getirildi. Deprem nedeniyle, Bitlis'teki tüm doktorlar görev başına çağırıldı. Hastanede bazı servisler boşaltılarak, depremden gelen yaralılara ayrıldı. Bitlis'ten Erciş'e 23 ambulans, 8 pratisyen, 3 uzman doktor ve 26 iş makinesi gönderildi. İlçedeki kız meslek yurdu da yıkıldı. İçinde öğrencilerin bulunduğu yurttaki öğrenci sayısı hakkında henüz bir bilgiye ulaşılamadı.

 Erciş'te en çok hasar, işlek caddelerden Van Yolu Caddesi'nde meydana gelirken, çok katlı binalar da depremde tamamen yıkıldı. Caddede üzerindeki Van Yolu Camisi'nin her iki minaresi de yıkılarak, yandaki binaların üzerine düştü. Polis ekipleri de yaptıkları anonslarla kurtarma çalışmalarına katılmak isteyen gönüllü vatandaşları Hükümet Konağı'na çağırdı.

 Van -Erciş Karayolu'nun üç ayrı noktasında çukurlar bulunduğu, 30. kilometresinde üç metre boyunda çukur oluştuğu, bu nedenle ulaşımda aksamalar yaşandığı kaydedildi.

TOKİ KONUTLARI AYAKTA
Erciş'in girişindeki TOKİ konutlarının depremde ayakta kaldığı öğrenildi. Konutların hemen yanında bulunan otelde ise ağır hasarın bulunduğu açıklandı.

 Kızılay'ın çevre illerden Van ve Erciş'e ulaştırdığı ekipler depremzedelerin barınma ve gıda ihtiyaçlarını karşılamaya başladı. Gelen ilk çadırlar kurulurken, sıcak yemek dağıtımı da yapılıyor.

FAKÜLTE DE YURT DA YIKILDI
Van'da meydana gelen depremde zarar gören binalar arasında Erciş İşletme Fakültesi binası da yer alıyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne bağlı Erciş İşletme Fakültesi Mart 2010 yılında tören ile açılmıştı. Yaklaşık 2 yıldır faaliyet gösteren bina ise depremde ağır hasar gördü. Erciş İşletme Fakültesi'nin binası ise Yıldızlar Holding AŞ tarafından onarılarak faaliyete alınmıştı. Holdingin bağış yoluyla hizmete soktuğu iki bina bulunuyor. Bunlar derslik binası ve fakülte ana binası. Yıldızlar Holding daha önce Kütühya'daki maden kazasıyla gündeme gelmişti. Mayıs ayında meydana gelen kazada, holding çatısı altında faaliyet gösteren şirketlerden biri olan Eti Gümüş AŞ'ye ait siyanür barajlarından birinin duvarı çökmüş ve çevre felaketi tehlikesi yaşanmıştı. Erciş'te, 1999 Marmara depreminden sonra inşa edilen 130 öğrenci kapasiteli Cami Kebir Öğrenci Yurdu da yıkıldı. Ancak öğrencilerin tatil nedeniyle yurtta olmaması faciayı önledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem