Van'da çok sayıda ölü olabilir

Van’da bu gece meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.6 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen 4.5 ile 3.7 büyüklüğündeki artçı şoklar yıkıma neden oldu. İlk belirlemelere göre, 5.6 büyüklüğündeki depremle 2'si otel 18 bina yıkıldı. Enkazdan 23 kişinin ya

Van'da çok sayıda ölü olabilir

Van’da bu gece meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.6 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen 4.5 ile 3.7 büyüklüğündeki artçı şoklar yıkıma neden oldu. İlk belirlemelere göre, 5.6 büyüklüğündeki depremle 2'si otel 18 bina yıkıldı. Enkazdan 23 kişinin yaralı kurtarıldığı, 7 kişinin ise öldüğü bildirildi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Doğan Kalafat, yaşanan deprem sonrası 70-80 can kaybının olabileceğini söyledi.

 Van ve Erciş’te büyük yıkıma neden olan 23 Ekim’de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından bölge artçı sarsıntılarla beşik gibi sallandı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Entitüsü’nden merkez üssünü Edremit olarak saptadığı, saat 21.23’te meydana gelen deprem halkı sokağa döktü.

14 ARTÇI
Van'da, 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından saat 23.18 itibariyle sırasıyla 4.5, 3.7, 3.6, 3.5, 3.4, 3.5, 3.6, 3.1, 4.4, 3, 2.9, 2.8, 3.3 ve 2.7 büyüklüğünde 14 artçı sarsıntı daha tespit edildi.

Çevre il ve ilçelerden de şiddetli hissedilen depremler özellikle Van’da büyük korku ve paniğe neden olurken, merkezde bulunan ve içerisinde gelişmeleri izlemek üzere bölgeye giden gazetecilerin de kaldığı iki otel, 18 bina çöktü.

Kısa sürede otel ve yıkılan binaların enkazına ulaşan arama kurtarma ekipleri çevredeki vatandaşaların da yardımıyla çalışma başlattı. Ambulanslar da otel enkazının bulunduğu bölgeye gelerek çıkartılan yaralıları hızla hastanelere taşıdı.

ENKAZDA ÇOK SAYIDA KİŞİ VAR
Yıkalan Bayram Otel ve Aslan Otel’in dolu olduğu, aralarında iki DHA muhabiri ve gazetecilerin de bulunduğu 100’den fazla kişinin enkaz altında bulunduğu belirtildi.

Bayram Otel’de kalan iki DHA muhabirlerinden haber alınamadı. Deprem, arkadaşlarımız otelin lobisinde haber geçmeye çalışırken meydana geldi. Müşterilerinin çoğunluğu basın mensubu ve arama kurtarma görevlisi olan 4 katlı otel yıkılırken, arkadaşlarımızla da henüz irtibat kurulamadı. Arama kurtarma ekipleri otelin enkazında, aralarında arkadaşlarımızın da bulunduğu kişilere ulaşmaya çalışıyor.

7 KİŞİ ÖLDÜ
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Van'ın Edremit ilçesi merkezli 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından, enkazdan 23 kişinin yaralı kurtarıldığını, 7 kişinin ise öldüğünü bildirdi.

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, bölgeye 16 askeri, 3 THY kargo ve 3 yolcu uçağı olmak üzere toplam 22 uçak ile arama-kurtarma ve sağlık personeli sevkıyatına başlandığı kaydedildi.

İlk belirlemelere göre 25 binada hasar meydana geldiği belirtilen açıklamada, 104'ü sivil toplum kuruluş mensubu olmak üzerek toplam 783 arama-kurtarma personeli, 38 UMKE ekibi, 8 arama köpeği, 54 iş makinesi ve araç, 11 ambulans, 986 çadır ve 5 bin 280 battaniyenin bölgeye gönderildiği ifade edildi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, yıkılan Aslan Otel'in enkazında incelemede bulundu.


300 KİŞİLİK EKİP SEVK EDİLDİ
Depremin hemen ardından Erciş başta olmak üzere çevredeki ekipler ve ambulanslar hızla Van’da yıkılan binalara yönlendirildi. Enkaz altında kalanların çığlıkları duyulurken ilk anda 20 kadar kişiyi kurtaran ekipler, zamanla yarışarak kurtarma çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. Çeşitli illerden Van’a 300 kişilik arama kurtarma ekibi sevk edildi.

Enkazda arama kurtarma çalışmaları devam ederken, 2 saat içinde büyüklükleri 3 ile 4.5 arasında değişen 11 artçı şok kaydedildi.

KADIN DOĞUM HASTANESİNDE YANGIN ÇIKTI
Van’da bu gece meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.6 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen 4.5 ile 3.7 büyüklüğündeki artçı şoklar sonrası  kadın doğum hastanesinde küçük çaplı bir yangın çıktı. Yangın dolayısıyla bina boşaltıdı.

YARALILAR İÇİN 150 ÜNİTE KAN HAZIRLANIYOR
Türk Kızılayından yapılan yazılı açıklamaya göre, depremin ardından Erzurum Kan Merkezi'nden 400 ünite, Diyarbakır Kan Merkezi'nden 200 ünite kan bölgeye doğru yola çıkarıldı.

Van Bölge Kan Merkezinde de 550 ünite kan hazır tutulduğu belirtilen açıklamada, hastanelerden yaralıların tedavisi için gelebilecek tüm kan taleplerinin Türk Kızılayınca karşılanacağı bildirildi.

KIZILAY ÇADIR GÖNDERDİ
Van’da 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından Kızılay bölgeye lojistik depolarından 15 bin çadır gönderiyor.

Türk Kızılay’ından yapılan yazılı açıklamada ’5.6 büyüklüğündeki deprem ile bir kez daha sarsılan Van’a, Türk Kızılay’ı ülke genelindeki lojistik depolarında bakiye kalan 15 bin çadırın tamamını gönderiyor. Bölgedeki gelişmeler yakın takip edilmektedir’ denildi.

ERCİŞ’TE GÖREV YAPAN İSTANBUL İTFAİYESİ ARAMA KURTARMA BİRLİĞİ VAN’A SEVK EDİLDİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ercis’te görev yapan İstanbul İtfaiyesi arama kurtarma birliğinin Van’a sevk edildiğini bildirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, "Van’da saat 21.23’te meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından yıkılan otelin enkazında arama kurtarma çalışmalarına katılmak için 4 araç 10 arama kurtarma personeli bölgeye yönlendirildi" denildi.

9 UÇAK İLE ARAMA KURTARMA EKİBİ GÖNDERİLİYOR
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yetkilileri, Van ili Edremit ilçesi merkezli 5.6 büyüklüğündeki deprem sonrası Başkanlıkça ivedilikle yapılan hazırlıklar çerçevesinde; Van'a 9 uçak ile gönderilen arama ve kurtarma ekiplerinin gönderilmeye başlandığını bildirdi.

Van'a, İstanbul'dan 1 THY kargo uçağı, 2 THY yolcu uçağı, Ankara'dan 1 askeri, 1 THY, İzmir'den 1 askeri, Adana'dan 1 askeri, Diyarbakır'dan 1 askeri, Afyon'dan 1 askeri, olmak üzere toplam 5 askeri 4 THY uçağı ile arama-kurtarma ekipleri Van'a sevk ediliyor.

Bölgeye, Muş'tan 15 personel 2 arama-kurtarma aracı, Siirt'ten 9 personel, 2 arama-kurtarma aracı, 1 arama köpeği, Diyarbakır 34 personel, 2 arama-kurtarma aracı, 2 arama köpeği, Ankara;dan 20 personel, 2 arama-kurtarma aracı, İstanbul'dan 30 personel, 2 arama-kurtarma aracı, İzmir'den 30 personel, 2 arama-kurtarma aracı, Bursa'dan 60 personel, 2 arama-kurtarma aracı, Adana'dan 30 personel, 2 arama-kurtarma aracı, Bitlis'den 10 personel, 1 vinç, 1 arama-kurtarma aracı, Ağrı'dan 6 personel, 2 arama-kurtarma aracı, Iğdır'dan 7 personel, 1 arama-kurtarma aracı, Bingöl'den 6 personel, 2 arama-kurtarma aracı, Hakkari'den 5 personel, 2 arama-kurtarma aracı, Bitlis'den 10 personel, 1 vinç, 1 arama-kurtarma aracı, Erzurum'dan 32 personel, 1 kamyon, 1 arama-kurtarma aracı, Erzincan'dan 6 personel, 1 arama-kurtarma aracı, Kocaeli'den 15 personel Bölgeye sevk edildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler