'Van'a modern kent inşa edeceğiz'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar Van'da 4 milyon metrekarelik alanda modern bir kent inşa edeceklerini açıkladı.Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile birlikte

'Van'a modern kent inşa edeceğiz'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar Van'da 4 milyon metrekarelik alanda modern bir kent inşa edeceklerini açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile birlikte bilgilendirme toplantısı düzenledi. Atalay, Van ve Erciş'te kurulan 12 çadır kentte toplam 17 bin 85 kişinin barındırıldığını açıkladı. 68 bin 222 çadır dağıtıldığını belirten Atalay, "Acil çadır iskanının dışında bizim için konteynerlerin hızla üretilerek bunların Van'a gelmesi. Şu anda 19 bin 773 konteynerin siparişini verdik. Bin 115 konteyner yerleştirildi. Bu konuda önceliğimiz köylerde. Köylerde her evin yanına bir konteyner kuracağız. Ancak Van ve Erciş'te konteyner kentler kurarak vatandaşlarımızı buralara yerleştireceğiz. 30 Kasım'a kadar köylerimizde bu çalışmamızı tamamlayacağız. 15 Aralık tarihine kadar da kent merkezlerinde çalışmaları tamamlamayı planlıyoruz. Kalıcı konutlarla ilgili çalışmalar var. Yıl sonuna kadar devam eden TOKİ projelerini tamamlamayı planlıyoruz. 2 bin 944 konutun ihalesini yaptık. Bunların Ağustos 2012 tarihinde teslim edilmesini bekliyoruz"dedi.

14 BİN 500 VATANDAŞ BAŞKA İLLERE GÖNDERİLDİ

Hasar Tespiti konusunda 4 çalışma grubu bulunduğunu belirten Atalay, "Gruplar, eğitim birimlerinde, köylerde, Erciş ve Van'daki kamu binalarında çalışmalarını sürdürüyor. Enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Van'da 8, Erciş'te 8 enkaz kaldırma çalışması yapıldı. 14 bin 500 vatandaş başka illerde barındırılmak üzere gönderildi. Bu konuda hasta ve yaşlıları uçaklarla gönderiyoruz. 459 yaralının tedavisi sürüyor. Deprem sonrasında Van'da 50 bin ton kömür dağıtımı yapılıyor. KOBİ'lere de destek verilecek. Şu ana kadar yeni kredi imkanlarından yararlanmak için 242 kişi müracaat etti. Van'a depremden sonra 28 milyon 760 bin TL ödenek gönderildi. Şu anda bir sıkıntı yok. Çadır yangınında 3 çocuğumuzun ölmesi bizleri derinden etkiledi. Çok üzücü bir olay. Vatandaşları uyarıyoruz. Vatandaşların çadırlarda dikkatli olması gerekiyor" diye konuştu.

BAKANLIĞIN 3 BİNASI HASARLI

Bakan Atalay'ın ardından söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de Van'da kendi bakanlığına bağlı 3 kamu binasında incelemelerde bulunduğunu, binaların ağır hasarlı ve kullanılmaz halde olduğunu açıkladı. Yeni binaların yapılması için talimat verdiklerini ve bu binaların tamamlanmasına kadar geçici olarak kiraladıkları alanlarda hizmet vereceklerini belirten Çelik, "Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında şu ana kadar 4 bin kişiyi istihdam ettik. 9 bin müracaat oldu. Biz ihtiyaca göre bu rakamı arttırabiliriz. Ayrıca 400 gencimiz turistik bölgelerde otellere yerleştirildi. Burada mesleki eğitim alarak iş imkanı bulacaklar. 644 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu vatandaşlarımızın eş ve çocuklarına ölüm aylığı, iş yapamaz duruma düşenlere de malüllük aylığı bağlayacağız" diye konuştu.

YENİ BİR KENT İNŞA EDECEĞİZ

Toplantıda son olarak konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da, çok modern bir Van inşa edeceklerini belirtti. Van'da master yerleşim planını hayata geçireceklerini belirten Bayraktar, "Bu planı Van Valiliği ve Van Belediyesi ile hayata geçireceğiz. Van'ın köylerini yeniden inşa edeceğiz. Ayrıca Çevre yolunun yapılacağı 41 kilometrelik yol bölgesinde yeni ve çok modern bir kent inşa edeceğiz. En fazla 4 katlı binalar olacak. Çok modern bir Van için arkadaşlarımız geldi. İncelemeler yapıldı. 4 milyon metrekarelik alanda inceleme yaptık. Bunlarla ilgili çalışmalar çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Bu çalışmalarla birlikte kentte büyük bir canlanma olacak ve insanlar yeniden buralara gelecek" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler