Van Gölü'nde 25 yıllık çernobil izi!

Almanya'nın Bonn Üniversitesi, İTÜ ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin Van Gölü'nde yürüttüğü 'Paleo-Van'' araştırması kapsamında, gölün derinliklerinden alınan numunelerin analizlerinde, 1986'da Ukrayna'daki Çernobil nükleer kazası sonucu ortaya çıkan radyoa

Van Gölü'nde 25 yıllık çernobil izi!

Almanya'nın Bonn Üniversitesi, İTÜ ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin Van Gölü'nde yürüttüğü 'Paleo-Van'' araştırması kapsamında, gölün derinliklerinden alınan numunelerin analizlerinde, 1986'da Ukrayna'daki Çernobil nükleer kazası sonucu ortaya çıkan radyoaktif serpintiler tespit edildi.

Dünyadaki iklim değişikliğinin ve küresel ısınmanın sırrını araştırmak için 12 ülkeden 36 bilimadamının 7 yıl önce Van Gölü'nde başlattığı 'Paleo-Van Projesi'' çalışmaları sırasında bu bilgiye ulaşıldı.

1986'ya ait değerlerin yüksek çıktığına işaret eden Proje Koordinatörü Prof. Dr. Örçen şöyle konuştu: 'Van Gölü gerçekten sakin bir ortam. Tektonik açıdan çok fazla aktif olmasa da bu kayıtlarımızı sağlıklı tutabileceğimiz bir ortam. Bu 100 yıllık bir değerlendirme sonucunda, 1986 yılındaki değer yüksekliğini, Çernobil'in etkisi olarak değerlendiriyoruz"

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler