Valilik bile bunu yaparsa!

Serpil Eski'nin haklarını almak için yapmış olduğu mücadele, 'Valilik te bunu yaparsa' dedirtecek cinsten. Eski'nin vermiş olduğu hukuk mücadelesi, benzer davalara da örnek teşkil edecek cinsten. İşte Serpil Eski'nin vermiş olduğu mücadelenin öyküsü: Ordu

Valilik bile bunu yaparsa!

Serpil Eski'nin haklarını almak için yapmış olduğu mücadele, 'Valilik te bunu yaparsa' dedirtecek cinsten. Eski'nin vermiş olduğu hukuk mücadelesi, benzer davalara da örnek teşkil edecek cinsten.

 

İşte Serpil Eski'nin vermiş olduğu mücadelenin öyküsü: Ordu'da eşi inşaat işçisi olan Serpil Eski (33), 14 yıl önce Ordu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan (SYDV) yardım istedi.

 

İddiaya göre dönemin SYDV yetkilileri, Eski'ye "Seni çaycı olarak işe alalım. Yardıma ihtiyacın kalmaz, hem de sigortalı olursun" dedi.

 

28 Şubat 1997'de işe başlayıp Valilik binasında 4 yıl çaycı olarak görev yapan Eski, 2001'den 29 Mart 2006'ya kadar da İl İdare Kurulu Müdürü'nün yanında odacı olarak çalıştı. Bu süre içinde maaşını elden alan Eski, sigorta primlerini sorgulamak isteyince gerçekle yüzleşti.

 

19 BİN LİRA TAZMİNAT KAZANDI

Sigortası yapılmamıştı. Maaşı ise SYDV tarafından "yardım" olarak gösteriliyordu. Sigortalı olmak isteyen ve kayıplarını talep eden Serpil Eski olumsuz yanıt alınca İş Mahkemesi'ne başvurarak zararının tazminini istedi. 4 yıl süren davanın sonunda Eski'ye "ihbar tazminatı", "kıdem tazminatı", "ücret alacağı" ve "yasal faizi"yle toplam 19 bin lira ödenmesine karar verildi.

 

İKİNCİ DAVA AÇTI

Tazminatı alan Eski, bu kez sigorta primleri yatırılmadığı için, hak kaybına uğradığını savunarak ikinci bir dava açıp bu davada da toplam 80 bin lira talep etti. Valilik bir yandan ilk tazminat kararını temyiz ederken, bir yandan ödediği parayı, olayın sorumlularından tahsil etme yoluna gitti.

 

VALİLİĞE İCRA İŞLEMİ BAŞLATILDI

Mahkeme'nin ödeme emrini gerçekleştirmeyen Valiliğe, Ordu 2. İcra dairesi tarafından 2 bin liralık cebri icra emri geldi. 7 gün içerisinde 2 bin liranın ödenmemesi halinde ise icra işlemi başlatılacak.

 

Serpil Eski'nin avukatı Serdar Özgürel, 18 bin liralık tahsilatın gerçekleştirildiğini, 2 bin liralık alacağın ise tahsili için icra yoluna başvurulduğunu 7 gün içinde ödemenin yapılması gerektiğini belirtti.

 

VALİLİKTEN İLGİNÇ AÇIKLAMA

Ordu Valiliği ise savunmasında, Serpil Eski'nin, SYDV'den yardım alan muhtaç kimse olduğu, valilikte hiçbir görevi olmadığı, odacı olarak çalıştığının doğru olmadığı, sadece SYDV'den yardım alan kimse olduğu, vakfın kendi mütevelli heyeti olduğu, Valilikle iş paylaşımının olmadığını belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etti. Ancak mahkeme savunmaya rağmen cezayı onayladı.

 

DÖNEMİN BÜROKRATLARINDAN TAHSİL EDİLECEK

Vali Yardımcısı Halil Berk, müfettiş raporlarına göre olayın sorumlusu olan SYDV mütevelli heyetinden paranın tahsili için karar çıktığını söyledi. Valilik tarafından, dönemin SYDV mütevelli heyetinde yer alan tüm bürokratlara yazı gönderildi.

 

Dönemin Ordu Valisi Kemal Yazıcıoğlu, Emniyet Müdürü Ömer Sarıkaya'nın da aralarında bulunduğu 8 kişiye, ödenen tazminatın kendilerinden tahsil edileceği bildirilerek para talep edildiği öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler