Uzun çalışana fazla ücret!

Çalışanların emekli olduklarında alacakları maaşlara düzenleme geliyor. Artık çalıştıkça emeklilik maaşı düşmeyecek. Aylık brüt maaşı 2 bin 700 liranın altında olanların, çalıştıkça emeklilik maaşını düşüren emekli aylığı bağlama sistemi değişiyor. Yeni d

Uzun çalışana fazla ücret!
Çalışanların emekli olduklarında alacakları maaşlara düzenleme geliyor. Artık çalıştıkça emeklilik maaşı düşmeyecek. Aylık brüt maaşı 2 bin 700 liranın altında olanların, çalıştıkça emeklilik maaşını düşüren emekli aylığı bağlama sistemi değişiyor. Yeni düzenlemeyle uzun süre çalışan daha yüksek emekli maaşı alacak. Yaklaşık 13.5 milyon çalışanın kaderini etkileyecek düzeltme kararı, Türkiye'nin 2018'e kadar izleyeceği yol haritasını gösteren 10. Kalkınma Planı'nda yer aldı.
 
ORAN YENİLENECEK
 
Planda, yapılacak yeni düzenleme, "Aktif-pasif oranını ve aktüeryal dengeyi iyileştirmek amacıyla emekli aylığı hesaplamalarında kullanılan parametreler, kişilerin çalışma hayatında daha uzun süre kalmasını teşvik edecek şekilde düzenlenecektir" şeklinde ifade edildi. Buna göre, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda yapılacak değişiklikle, Ekim 2008'den bu yana sistemi bozan aylık bağlama oranı yeniden belirlenecek. Mevcut sistem, 2 bin 700 liranın altında brüt kazanç elde eden sigortalı çalışanların ileride alacağı emekli maaşını, çalıştığı her yıl başına düşürüyor. Asgari ücretle çalışanlarda düşüş her yıl için 23 lira, asgari ücretin üzerinde kazancı olanlardaki erime daha da büyük rakamlara ulaşıyor.
 
PARA HER YIL DAHA ÇOK ERİYOR
 
Çalışanların emekli aylıkları, aylık bağlama oranı ile ortalama kazancın çarpımı yoluyla belirleniyor. 31 Aralık 1999 öncesi dönemde çalışma süresine göre yüzde 70-76 olan aylık bağlama oranı 1 Ocak 2000-30 Eylül 2008 arası dönemde yüzde 65'e düşürüldü. Bu tarihten sonra ise oran yüzde 50'ye çekildi. 2008'den sonra uygulanan aylık bağlama oranı daha düşük olduğu için, bu tarihten sonra çalışılan her yıl emekli aylığını düşürücü rol oynadı.
 
FİŞ TOPLAMA GERİ DÖNÜYOR
 
Meclis'e sunulan yeni Gelir Vergisi Tasarısı, maaş ve ücretle geçinen milyonlarca vatandaşın, peşin vergi yerine beyanname yöntemiyle vergi ödemesinin önünü açıyor. Tasarıya göre geliri yıllık 188 bin lira ve üzerinde olanlar Maliye'ye beyanname verip vergisini ödeyecek. Ancak Bakanlar Kurulu'na gelir sınırını 26 bin liraya indirme yetkisi verildi. Sınır 26 bin liraya çekilirse milyonlarca çalışan yeniden fiş ve fatura toplayacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler