Uzaya uydu gönderip enerji elde edeceğiz

11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası'nın kapanışı Harbiye'deki İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Kapanış programın Bakan Binali Yıldırım, yabancı bakanlar ve çok sayıda davetli katıldı. Şurada Türkiye'nin hedeflerinden bir tanesinin

Uzaya uydu gönderip enerji elde edeceğiz

11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası'nın kapanışı Harbiye'deki İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Kapanış programın Bakan Binali Yıldırım, yabancı bakanlar ve çok sayıda davetli katıldı. Şurada Türkiye'nin hedeflerinden bir tanesinin de uzaya uydu gönderip enerji elde etmek olduğunu ifade eden Yıldırım, "Uzaya güneş enerjisinden elektrik üreten güneş panelleri yerleştirip buradan üretilecek elektrik enerjisini radyo frekans dalgalarıyla yeryüzüne ulaştıracak bir projeyi de gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu da bir vizyon projesi olarak bu şurada kararlaştırılan bir çalışmadır" dedi.

''HEDEF 10 BÜYÜK EKONOMİ ARASINDA YER ALMAK''

Daha sonra 2023 vizyonunu ve hedeflerini değerlendirdiklerini belirten Yıldırım, "Dayandığımız ana hedef, Türkiye'nin 2023 genel görünümüdür. Genel görünüm açısından 10 büyük ekonomi içerisinde yer alacağız. Bu ana hedefi ortaya koyduktan sonra bunun etrafında ulaşımla, eğitimle, iletişimle, şehirleşmeyle, ticaretle ve sosyal devlet olma ilgili hedeflerimiz var. Bu şura ile birlikte Türkiye'nin hatırı sayılır bir bölgede ülke haline gelmesi ve 10 büyük ekonomi içerisinde yer almasının gereği olan altyapısının hedefleri belirlendi. Bu 1.2 trilyon dolarlık Türkiye önümüzdeki 10 yıl içerisinde bir dış ticaret hacmine sahip olacak. Türkiye'nin bugün devam eden birkaç mega projesi İstanbul-İzmir otoyolu, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü 10 milyar dolarlık projedir. Bu tamamen kamu ve özel sektör ortaklığıyla başarılmış bir projedir. Bu proje ihalesi yapıldığı zaman 2009 Mart küresel kriz dibe vurmuş ve hiçbir yerde yaprak kıpırdamıyordu. Biz İstanbul-izmir otoyolu, dünyanın 3'üncü büyük köprüsünü de içeren İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün ihalesini başarıyla gerçekleştirdik. O zaman dünyanın en büyük tek seferde yapılan projesiydi, bugün de hala öyle. Yetmedi, bunun üzerinde dünyanın ilk 5 büyük havalimanı içerisinde yerini alacak İstanbul Havalimanı da 15 milyar dolarlık yatırım gereken projeyi gerçekleştirdik, onun da çalışmalarına başladık" dedi.

2023-2035 VİZYONU

2023-2035 vizyonundaki amaçlarına da değinen Yıldırım, "Bölgesel ve küresel ulaşım, iletişim faaliyetlerinin gelişmesine katkı sağlamak, yüksek kalitede kesintisiz konforlu hizmet sunmak, yenilikçi gelişmelerle bezenmiş bir altyapıyı oluşturmak, eşit dengeli sürdürülebilir kalkınma hamlelerine öncülük etmek, herkes için hızlı bir erişim anlayışıyla projeleri gerçekleştirmektir" diye konuştu.

"KAZALARIN SEBEBİ İNSAN UNSURUDUR, İHMALLERDİR"

Türkiye'nin en önemli sorunlarından bir tanesinin de kazalar olduğunu belirten Bakan Yıldırım, "Kazalarda yolları yapmakla tamamen kazaları yok etmenin mümkün olmadığını hepimiz biliyoruz. Yaşadığımız kazalar, karşılaştığımız olaylar da ne tedbir alırsanız alın, ne kadar güzel yol yaparsanız yapın, insan unsurunu ortadan kaldırmak mümkün değil. Yolların kazalardaki kusurunu ihmal edilebilir bir noktaya getirmemize rağmen yüzde 87 kazaların sebebi insan unsurudur, hatalardır ve ihmallerdir. İnsanımıza da yatırım yapacağız. Kuralların geçerli olduğu kralların hükmünün olmadığı bir anlayışı çocuk yaştan insanlarımızın kafasına yerleştireceğiz" dedi.

YERLİ UÇAK SİNYALİ

2023 hedefleri içerisinde uçak yapımı olduğunu da değinen Yıldırım şunları söyledi;

"Daha fazla zaman kaybına yol açan, daha fazla fosil yakıt yakılarak havaya çok fazla egzoz salınımı yapan bir sistemden daha az çevreyi kirleten daha az egzoz salınımı yapan yeni sistemlere geçiş yapacağız. 2023 hedefimiz bir bölgesel uçak yapımı ve uçurulmasıdır. Bu hedef kararlaştırılmış bir hedef ve adımları atılmış bir hedeftir. İnşallah 2023 yılında özgün projesi olan bir uçağı yapıp semalarda bölgesel olarak uçurmayı başaracağız."

''ÇANAKKALE 4 DAKİKADA GEÇİLECEK''

Bakan Binali Yıldırım, Çanakkale'nin 4 dakikada geçilir hale geleceğini de belirterek, "Çanakkale geçilmez, sözünün bizler için ne anlama geldiğini biliyorsunuz. O günlerde geçilemeyen Çanakkale, şimdi 4 bin metrelik asma köprüsüyle 4 dakikada geçilir hale gelecek. Bu projeyle de ülkemizin ulaşım ve iletişim altyapısı daha da farklı bir düzeye ulaştırılmış olacak" şeklinde konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem