Üniversite soruları TÜBİTAK’a emanet.

Kaldırılacak SBS’nin yerine konulacak sınav çalışmalarını tamamlayan TÜBİTAK şimdi de üniversite sınavları için devrede. Mevcut sistemde ösym’de hazırlanan sorular çalışmaların sonlanmasının ardından TÜBİTAK ile ortak hazırlanacak.Milli Eğitim Bakanlığı i

Üniversite soruları TÜBİTAK’a emanet.

Kaldırılacak SBS’nin yerine konulacak sınav çalışmalarını tamamlayan TÜBİTAK şimdi de üniversite sınavları için devrede. Mevcut sistemde ösym’de hazırlanan sorular çalışmaların sonlanmasının ardından TÜBİTAK ile ortak hazırlanacak.

Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte sınav sistemi, müfredatların yenilenmesi gibi eğitim alanında önemli çalışmaları yürüten TÜBİTAK, şimdi de üniversiteye giriş sistemi için devreye giriyor. TÜBİTAK’ın ÖSYM’nin “yükünü hafifletmek” için soru hazırlama sürecini devralması yönünde çalışma olduğu öğrenildi. BTYK’nın “olur” vermesi halinde ÖSYM soruları TÜBİTAK tarafından hazırlanacak. ÖSYM ise sınavı organize edecek, düzenleyecek, baskı ve güvenlik işlemlerini sürdürecek.
 
Milyonlarca gencin hayatını belirlemede büyük rol oynayan sınavlar artık TÜBİTAK’a emanet...
 
Bu ay sonunda toplanması beklenen Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nda (BTYK) öğretmenlerin durumunu ölçmek için öğrencilere uygulanacak ve Mart ayında yapılması planlanan sınav sistemi ile birlikte, liseye geçişte SBS’nın kaldırılmasının ardından uygulanacak sınav sistemi görüşülecek. Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında yapılacak toplantının bir de sürpriz gündemi olduğu öğrenildi.
 
Üniversiteye geçiş sınav sistemi TÜBİTAK’ın gündeminde. ÖSYM ile koordinasyonlu bir şekilde güvenlik çalışmaları yapan TÜBİTAK, eğer BTYK’da benimsenirse, soru hazırlama sürecini üstlenecek. Sorular, müfredat çalışmalarını da yapan TÜBİTAK tarafından hazırlanacak ve ÖSYM’ye sunulacak. Soru hazırlamada devredışında bırakılacak olan ÖSYM, sınav organizasyonu, sınavın düzenlenmesi, baskı ve güvenlik işlemlerinin yürütülmesi görevlerini yürütecek.
 
Son dönemde çeşitli skandallarla gündeme gelen ÖSYM’de soru hazırlama süreci de çok tartışılmış ve soru hazırlayan bazı kişilerin dershanelerde ortak olduğu ortaya çıkmıştı.
 
Mart sınavı görüşülecek
 
TÜBİTAK’ın gündeminde bu ay sonunda BTYK toplantısında da ele alınacak çalışmalar arasında MEB’e de sunulan ve eğitim sistemini ölçmeyi planlayan sınav bulunuyor. Daha önce açıklanan projeye göre 4’üncü sınıftan 12. sınıf sonuna kadar öğrencilere okullarında sınav yapılacak. Mart ayındaki bu sınavın liseye geçiş veya üniversiteye geçişte öğrencilere bir etkisi olmayacak.
 
TÜBİTAK’ın, SBS’nin yerine gelecek ve bazı liselerde girişte uygulanacak sınav sistemiyle ilgili çalışmalar ile üniversiteye girişte uygulanacak sınav sistemiyle ilgili de çalışmalar yürütüldüğü de öğrenildi. Bu çalışmaların MEB ve YÖK koordinasyonunda yürütüldüğü ifade edildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler