'Uludere’yle ilgim yok'

 Geleceğin Hava Kuvvetleri Komutanlığı için adı geçerken YAŞ kararıyla emekli edilen Korgeneral Ağar “Uludere olayının benimle ilgisi yok. Talimat gelir, biz görevimizi yaparız. Beni hedef tahtasına koydular, gelen giden vurdu. Bu iftiralar beni, çevremi,

'Uludere’yle ilgim yok'

 

Geleceğin Hava Kuvvetleri Komutanlığı için adı geçerken YAŞ kararıyla emekli edilen Korgeneral Ağar “Uludere olayının benimle ilgisi yok. Talimat gelir, biz görevimizi yaparız. Beni hedef tahtasına koydular, gelen giden vurdu. Bu iftiralar beni, çevremi, ailemi mahvetti. Bu iddialardan sonra emekli oldum ve hayatım tehlikede” dedi.

 

2013’te görev süresi dolacak Orgeneral Mehmet Erten’den sonra Korgeneral Abidin Ünal’la birlikte Hava Kuvvetleri Komutanlığı için adı geçen en güçlü adaydı. Önce NATO zirvesine katılmak üzere Lizbon’a giden Cumhurbaşkanı Gül’ü karşılamadığı iddia edildi. Hatay üzerinde İsrail’e ait bir Heron’un vurulmasını engellediği öne sürüldü. 34 sivilin öldüğü Uludere olayı ve Suriye açıklarında uçağımızın düşürülmesi olaylarının sorumluları arasında gösterildi. Ve o komutan Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Veysi Ağar, Yüksek Askeri Şura kararlarıyla emekli edildi. Ağar’ın temdit (uzatma) alması beklenirken emekli edilmesi, “Uludere emekliliği” olarak da değerlendirildi. Korg. Ağar, bugün Diyarbakır’da gerçekleştirilecek olan devir-teslim töreni öncesi konuştu.

 

Talimat gelir, yaparız

 

Ağar, Uludere’de sorumluluğu olduğu iddialarıyla ilgili olarak, “Bakan Bey’in (İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin) Uludere olayı sonrası havacı komutanlar diye bir ifade kullanmasının ardından çeşitli yerlerde bizim de adımız geçti. Ben nasıl sınır ötesi bir operasyona karar verebilirim. TSK’da Heron görüntülerini ihtiyacı olan herkes izler. Askeri ve sivil olarak bu konuda yasal süreç sürüyor. Bu nedenle bu konuda daha ayrıntılı konuşmak istemiyorum. Bu olayın benimle ilgisi yok, talimat gelir biz görevimizi yaparız” dedi.

 

Gül’ü karşılamama iddiası

 

Lizbon’a giden Cumhurbaşkanı Gül’ü ve Batman Hava Üssü’nde Milli Savunma Bakan İsmet Yılmaz’ı karşılamadığı iddialarıyla ilgili ise Korg. Ağar şunları söyledi: “Orada ne Cumhurbaşkanımız beni çağırdı ne de haberim oldu. Zaten karşılama heyetinde kimlerin olacağı belli o heyette ben yokum. Zaten olaydan sonra Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, benim ihmalim olmadığı ortaya çıktı. Milli Savunma Bakanımızı karşılamadığım da iddia edildi. Bu konuyu Bakan Bey de açıkladı. Rahatsızlandığım için gidemedim. Aksi nasıl olur, kimin haddine gitmemek.”

 

Heron iftirası attılar

 

Ağar, Hatay üzerindeki İsrail’e ait bir Heron’un “Kedidir kedi” diyerek vurulmasını engellediği iddiaları için ise şu açıklamayı yaptı: “Üzerime Heron iftirası da atıldı. İnternet sitelerinde benimle hiç ilgisi olmayan ses kayıtları yayınlandı. O kayıtlardaki sesin bana ait olduğu iddia edildi. Benim olduğum iddia edilen ses kayıtlarındaki bir hadisede ben hastanede yatıyorum, bunun belgeleri var. Orada bile adımı koyup, hiç ilgisi olmayan durumlarda beni ön plana çıkarttılar.”

 

Emeklilik sürpriz değil

 

Korg. Ağar, emeklilik konusunda ise “Emekliliğim sürpriz olmadı. Yüce Şura takdir etti. Terfi de olur, emeklilik de. Takdir devletin sivil otoriteye sonsuz saygı duyuyorum. Asker her ihtimale hazırlanır. Şura üyeleri değerlendirirler, hangi göreve kim uygunsa en uygun olanı seçerler. Bu çok tabi bir durum” dedi.

 

Görevime aşığım

 

Korg. Ağar şöyle devam etti: “Çoluk çocuk sahibiyiz. Ben inançlı, dürüst, insan canlı seven bir insanım. Adaleti temsil ederiz. Bunu çalıştığım birlikteki tüm askerler bilir. Sıradan bir insanım. Ben astsubay çocuğuyum. 38 yıldır pilotluk yapıyorum ben. Ben görevim dışında hiçbir şey yapmadım. Allah şahidim görevime aşığım. Hiçbir zaman terfi, üst düzey görev hırslarım olmadı. Ama bunlar kendiliğinden oldu. Hep vatan için çalıştım, görev sürem boyunca emir dışına çıkmam. Kurallara göre iş yaparım. Değişik olduğumuz için hedef olduk galiba.”

 

Hayatım tehlikede

 

Korg. Ağar, hedef tahtasına konularak, köşeye sıkıştırıldığını belirterek şunları söyledi: “Bu kadar üzerime gelindiğine göre beni sevmeyenler var galiba. İleri gitmemi istemiyorlardı herhalde veya bir ülkenin düşmanlığı vardı. Çünkü çok yurt dışı görevlerde de bulundum. Hedef tahtasında gelen giden vurdu, köşeye sıkıştırıldım. Ben bunu hak edecek hiçbir şey yapmadım. En sessiz, sahipsiz buldukları için mi bana bulaştılar bilemiyorum. 30 Ağustos’ta üniformayı çıkarıyorum, görevimi de çok değerli olan bir komutanımız olan Korg. Nejat Bilgin’e devrediyorum” diye konuştu.

 

Korgeneral Veysi Ağar sözlerini söyle tamamladı: “Hakkımdaki bu iddilar, beni, çevremi ailemi mahvetti. Genç pilotları da etkiliyor bu tür haksız yıpratmalar: Bir hatam olursa yazılırsa hiçbir sözümüz olmaz. Ama böyle bir durum yok. Bu iddialardan sonra emekli oldum ve hayatım tehlide. Ben göreve geldikten sonra terörle mücadelede Hava Kuvvetleri’nin katkısı arttı. Bunu bütün askeri çevreler bilir. NATO’da ve yurt dışı görevlerde bulunduğum için dünya uygulamalarını öğrendim. Burada uyguladık. Başarı oranımız arttı. Personelle ilişkilerim çok iyidir. Erlerin hepsi evlatlarım. Astsubaylara subaylara hep sahip çıktım” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem