Uludere ve Dink şehit sayılacak !

'Sivil şehitlik’ kavramına açıklık getiren Bakan Fatma Şahin, düzenlemenin geçmişe dönük olarak uygulanacağını belirterek, 1987’den sonraki olaylarda mağdur olanları kapsayacağını belirtti.Terör olaylarında ölen sivilleri de şehit kapsamına alan 19 maddel

Uludere ve Dink şehit sayılacak !

'Sivil şehitlik’ kavramına açıklık getiren Bakan Fatma Şahin, düzenlemenin geçmişe dönük olarak uygulanacağını belirterek, 1987’den sonraki olaylarda mağdur olanları kapsayacağını belirtti.

Terör olaylarında ölen sivilleri de şehit kapsamına alan 19 maddelik yasa tasarısının sahibi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, soruları yanıtladı.

‘Sivil şehitlik’ kavramına açıklık getiren Bakan Fatma Şahin, düzenlemenin geçmişe dönük olarak uygulanacağını belirterek, 1987’den sonraki olaylarda mağdur olanları kapsayacağını belirtti.

Şahin’in açıklamalarından dikkat çeken bölümler şöyle:

-İlk belirlemelerimize göre 4 bin 323 sivil şehit, bin 791 sivil gazi görünüyor ancak başvurular doğrultusunda bu sayı artabilir.

-2330 sayılı yasada muhtaçlık belgesi isteniyordu. Bunu alamayan eşler boşanıyordu. Bu kabul edilemezdi. Artık ailenin ‘şehidim var’ demesi yeterli.

-Bedelli askerlikle ilgili olarak başvurular beklentimizin altında. Maliye bakanlığıyla beraber buradan gelecek gelir değerlendirilecek.

-Sivil şehit yakınları ve yararlananlara geçmişe dönük maaş ödenmeyecek.

-Mali boyutu önemli değil. Önemli olan mağduriyeti gidermek, kalanların yanında olmak.

 

KIŞLALI, MUMCU VE ÜÇOK'UN DURUMU

-Aileler yeni düzenlemeden istifade etmek isterlerse valiliklere başvuracaklar. Komisyon olayları değerlendirecek ve terör mağduru olunup olunmadığını karara bağlayacak.

-Hrant Dink’le ilgili hukuki süreç devam ediyor. Fakat Dink ailesi 5233 sayılı yasadan istifade etmek için başvuru yaparsa, sivil şehitlikten doğan haklarını alabilirler. Ben aileyle konuşur, yeni düzenlemeyi anlatırım.

-Uludere’de ölen yurttaşlar sivil şehittir. Ölen kişilerin aileleri bu yasadan faydalanabilecek.

-Bu yasal düzenleme için süreci hızlandırıyoruz. İnşallah Nisan sonu itibariyle bu yasa çıkacak"

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem