Tweet atmak artık organize suç

İzmir'de sosyal medya üzerinden halkı isyana teşvik ettikleri ve propaganda yaptıkları ileri sürülen kişilere yönelik yapılan operasyonda çok sayıda kişi gözaltına alındı.Gezi Park’a destek eylemleri sürürken İzmir’de yaşları 19 ile 25 yaş arası değişen 2

Tweet atmak artık organize suç

İzmir'de sosyal medya üzerinden halkı isyana teşvik ettikleri ve propaganda yaptıkları ileri sürülen kişilere yönelik yapılan operasyonda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Gezi Park’a destek eylemleri sürürken İzmir’de yaşları 19 ile 25 yaş arası değişen 29 kişi hakkında dün akşam saatlerinde gözaltı işlemi yapıldı. 9 kişi daha aranıyor.
 
Gençlerin ailelerinin bekleyişi sürerken öğleden sonra ifadeleri alınmaları bekleniyor.  38 kişi hakkında hazırlanan dosyayı incelediğini söyleyen avukat İmdat Ataş, hurriyet.com.tr’ye konuştu, şu bilgileri verdi:
 
“Dosyanın içeriği Gündoğdu’da yaşanan olaylar sırasında birbirleriyle yazışmaları. İsyana ve kanunlara uymamaya teşvikle suçlanıyorlar. Eylemler sırasında twitter’a yazdıkları ‘Şu sokakta polis var’, ‘Şuraya gelmeyin’ gibi ifadeler. Bir de çoğu polisin Kordon’da bir genç kızı saçından sürüdüğü fotoğrafı paylaşıp yorum yapmışlar.  Suç unsuru taşıyan bir şey göremedik. Sadece az önce sözünü ettiğim bilgilendirme tarzı yazışmalar paylaşmışlar. Çocuklar birbirini tanımıyor. Ancak organize suçlara götürülmüşler. Dosyada hiçbir ciddi şey yok. Başbakan’ın twitter açıklamasından sonra böyle bir şeyin yaşandığını düşünüyoruz.”
 
İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş da dosyayı kendisinin görmediğini ancak inceleyenlerden öğrendiği kadar suç unsuru taşıyan bir fiil bulunmadığını zaten suçlandıkları (TCK) 214 ve 217. Maddelerin gözaltı ve tutuklamayı gerektiren bir suç olmadığını söyledi. 
 
Pekdaş, “Ortada suç yoktur. Aslında bu maddelerden gözaltına alınmalarına da gerek yoktur, soruşturması gereken bir takım fiiller varsa yargılamaya gidilebilir. 24 saat içinde bırakılmalarını bekliyoruz. Organize Suçlara da bazen gözaltındakiler götürülebiliyor. O yüzden olduğunu düşünüyoruz. Baro’da gözaltılarla ilgili detaylı çalışmaları yapıyoruz, avukat desteği sağladık” dedi. 
 
İZMİR'DE 29 KİŞİYE TWİTTER GÖZALTISI
 
İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, İstanbul Taksim Gezi Parkı eylemlerine destek vermek amacıyla İzmir'de düzenlenen gösterilerle ilgili sosyal medya üzerinden paylaşım yapan bazı kişilerin evlerine dün akşam satlerinde baskın düzenledi. Polis, "Halkı galeyana getirici, provakatif paylaşımlarla, olayların büyümesine sebep olma, kamu düzenini bozma, halkı kışkırtma, yalan haberlerle halkı suça tahrik etme" gerekçesiyle yaşları 19 ile 25 arasında değişen 29 kişiyi gözaltına aldı. Gençler ifadelerinin alınması için, Yeşilyurt Semti'ndeki Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Söz konusu suça karıştıkları ifade edilen 10 kişinin daha arandığı bildirildi.
 
AİLELER DURUMA TEPKİ GÖSTERDİ
 
Gözaltıların ardından aileler de çocuklarının götürüldüğü emniyet binasının önünde toplandı. Çocuklarının haksız yere gözaltına alındığını savunan ailelerden bazıları, hiç bir sosyal paylaşım sitesinde hesabının olmadığını belirtti. Gözaltına alınan İ.Ç.'nin babası Zafer Ç., "Dün akşam saatlerinde evimize 4-5 polis gelmiş. Ben Kuşadası'nda yaşıyorum, kızım da akrabalarımızın yanında İzmir'de kalıyor. Polisler, kızımın Twitter'de paylaştıklarıyla ilgili emniyete götürüleceğini söylemiş. Bu nasıl iş anlamıyorum. Zaten bu paylaşımları herkes yapmıştı. O zaman herkes suçlu herkesi gözaltına alsınlar" dedi.
 
Kızı E.Ö. gözaltına alınan Dilek Ö., kızının eylemlere dahi katılmadığını, kendilerine eziyet edildiğini savundu.
 
 
Gözaltına alınanların yakınları Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün önünde bekledi.
 
SOSYAL PAYLAŞIM SİTESİNDE HESABI YOK İDDİASI
 
Bazı aileler, çocuklarının sosyal paylaşım sitelerinde hesaplarının bile olmadığını iddia etti. Öte yandan aileler, "Suç' olarak kabul edilen mesajların Türkiye'de bir çok kişi tarafından paylaşıldığını, bu doğrultuda paylaşan herkesin gözaltına alınması gerektiğini savundu. Bu arada, gözaltında tutulan kişilerden bazıları sağlık kontrolü için hastaneye götürüldü.
 
ENGİN: "SERBEST BIRAKILACAKLAR"
 
CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin dün olduğu gibi bugün de ailelerin yanına gelip destek verdi. Engin, "Dün akşam da buradaydık, aileler tedirgin. Niye sadece bu kişiler için savcılık kararı verildi, bu tutarsız bir durum. Gözaltındakiler, ifadeleri alındıktan sonra adliyeye sevk edilmeden serbest bırakılacak. Aileler bu muameleyi hak etmiyor. Eğer bir suç işlendiyse bu suçu hepimiz işledik. Bu haksızlık ve hukuksuzluk. Bu durumu, İzmir Emniyeti'nin basiretsizliğini, becereksizliğini örtmesi olarak görüyorum. İzmir halkından özür dilenmesini bekliyoruz. Arkadaşlarımızın biran önce evlelerine dönmesini istiyoruz" diye konuştu.
 
İŞTE O TWEETLER
 
Eylemlere destek vermek amacıyla paylaşılan mesajlardan yola çıkılarak gözaltına alınanların kişisel sayfalarından gönderdikleri mesajlardan bazıları şöyle: 
"Direniş için kullanılabilecek Wi-Fi şifreleri", "19.30'da Gündoğdu Meydanı'nda buluşuyoruz", "Lozan Meydanı ve Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde polis var, gitmeyin", "Gündoğdu Meydanı'na biber gazı atıldı, buraya gelmeyin", "Tomalar gidiyor gaz sıkıyor, sopayla vuruyorlar". Öte yandan, gözaltına alınanların, eylemlerde yaralananların ulaşması için gönüllü doktorların, gözaltına alınanlar için de gönüllü avukatların cep telefonu numalarını paylaştıkları öğrenildi.
 
TABİP ODASI'NDAN TEPKİ
 
İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu da yaptığı açıklamada, sosyal medya gözaltılarını kınadı. Açıklamada, "Bir haftadır demokratik tepki hakkını kullanan yurttaşlarımız hemen her gün farklı yöntemler kullanılarak yıldırılmaya çalışılmaktadır. Öğrendiğimize göre sosyal medya iletişimi gerekçe gösterilerek 20'yi aşkın yurttaşımız göz altına alınmış bulunmaktadır. Göz altına alınanlardan birisinin Dokuz Eylül Tıp Fakültesi öğrencisi olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Attığı bir tweet nedeniyle kalmakta olduğu İnciraltı yurdundan emniyete götürülmüş olan genç hekim adayının savcılığa sevk edilmesinin beklendiği bilgisini almış durumdayız.
 
Halk hareketinin yükselmekte olduğu ve her geçen gün yerleşikleşme eğilimi gösterdiği bugünlerde tıp öğrencisi kardeşimizin başına geleni yakından izlemekte olduğumuzu kamuoyuna duyuruyoruz. Ayrıca, iletişim özgürlüğünü kısıtlama girişimi olarak algıladığımız bu durumu kınıyor, bu gerekçeyle göz altına alınmış olan tüm yurttaşlarımızın bir an önce özgürlüklerine kavuşması için gereğinin yapılmasını duyarlılıkla bekliyoruz" denildi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem