Türkler Rusya'yı fethetti!

Rusya'da Türk vatandaşlarının sayısı hızla artıyor. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yurt dışındaki Türkiye vatandaşlarının sayısı ile ilgili son resmi verileri açıkladı. Buna göre Rusya, Türkiye vatandaşlarının en fazla yaşadığı ülkeler sıralamasında 59 bi

Türkler Rusya'yı fethetti!

Rusya'da Türk vatandaşlarının sayısı hızla artıyor. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yurt dışındaki Türkiye vatandaşlarının sayısı ile ilgili son resmi verileri açıkladı. Buna göre Rusya, Türkiye vatandaşlarının en fazla yaşadığı ülkeler sıralamasında 59 bin 177 kişi ile 11'inci sırada yer alıyor.

Bakan Yılmaz, yurtdışında 3 milyon 920 bin 592 Tükiye Cumhuriyeti vatandaşının yaşadığını bildirdi. Yılmaz, Almanya’da 1 milyon 658 bin 83, Fransa’da 576 bin 691 ve Hollanda’da 383 bin 957 yurttaşın yaşadığını, Honduras’ta, Angola’da, Gine-Bissau’da ve Yeşilburun Adaları’nda ise birer Türkiye vatandaşının ikamet ettiğini kaydetti.

EN ÇOK VATANDAŞ AVRUPA'DA

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök’ün soru önergesini yanıtlayan Yılmaz, yurtdışında toplam 3 milyon 920 bin 592 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının yaşadığını belirtirken, Avrupa’da 3 milyon 186 bin 157, Asya’da 341 bin 594, Afrika’da 25 bin 899, Amerika’da 292 bin 512 ve Avustralya’da 74 bin 430 Türkiyelinin yaşadığını belirtti.

Verilere göre, Afrika’da bulunan Gine Bissau, Yeşilburun Adaları ve Angola ile Amerika kıtasında bulunan Honduras’ta birer Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yaşıyor. Bolivya’da 2, Burundi’de ve Paraguay’da 3, Sri Lanka ve Kongo Cumhuriyeti’nde 4, Nepal’de 5, Guatemala’da 6, Uruguay ve Surinam’da ise 10 Türkiyeli yaşıyor.

Federal Göçmen Servisi’nin 2013 başı kayıtlarına göre Moskova’da 27 bin Türk vatandaşı yaşıyor.

Böylece, son dönemde “Moskova’daki Türklerin sayısı yaklaşık 30 bin” şeklinde ifade edilen tahminin doğruya yakın olduğu anlaşıldı.

Ancak, St. Petersburg’dan Rostov’a, Novosibirsk’e kadar ülkeni her köşesinde çok sayıda vatandaşın yaşadığı, toplam rakamın 40 bine yakın olduğu düşünülüyordu.

Son dönemde inşaat faaliyetlerinin artmasıyla Rusya'da yaşayan Türklerin sayısının daha da arttığı ve 60 bine yaklaştığı anlaşılıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler