Türkiye'ye müjde!

Avrupa Birliği'ne üye 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanları, mülteci kriziyle mücadelede Türkiye'nin desteğini alma amacıyla hazırlanan taslak anlaşma metnini Brüksel'de ele alıyor.

Türkiye'ye müjde!
Avrupa Birliği'ne üye 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanları, mülteci kriziyle mücadelede Türkiye'nin desteğini alma amacıyla hazırlanan taslak anlaşma metnini Brüksel'de ele alıyor. Zirveye yarın katılacak olan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bu gece AB Konseyi Bakşanı Donald Tusk ile bir araya gelmesi bekleniyor. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Avrupa Birliğinin Türkiye ile sığınmacı krizi meselesinde anlaşmaya varacağını söyledi.

"TÜRKİYE İLE ANLAŞMAKTAN BAŞKA BİR ALTERNATİFİMİZ YOK"

Öte yandan AB Dönem Başkanı ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte, mülteci krizinin çözümü için Türkiye ile anlaşmaktan başa bir alternatiflerinin olmadığını söyledi.

"BİR ANLAŞMAYA ULAŞMAK ZORUNDAYIZ"

İki gün sürecek AB Zirvesi öncesinde açıklama yapan Mark Rutte, "Bir anlaşmaya ulaşmak zorundayız." dedi. Rutte, anlaşmanın önünde bazı yasal engellerin de bulunduğunu dile getirdi.

Avrupa Birliği'nin Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat imkanı sağlamaya hazır olduğunu belirten Rutte, fakat bunun için şartların yerine getirilmesi gerektiğini hatırlattı.

"TÜRKİYE, ANKARA PROTOKOLÜNDEKİ YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRİRSE PROBLEM KALMAZ"

Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Türkiye ile AB arasında anlaşmayı onay vermek için hangi şartı öne sürecekleri sorusuna cevap verdi.

AB Zirvesi öncesinde gazetecilerin konuyla ilgili sorusuna cevap veren Rum lider, "Bu çok kolay. Eğer Türkiye, Ankara protokolündeki ve müzakere çerçevesi kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirirse problem kalmaz. Aksi takdirde yapabileceğimiz bir şey yok." dedi.

Rum Kesimi, Türkiye'nin limanlarını ve havalimanlarını AB üyelerine açmayı kabul ettiği Ankara Protokolü'nü kendileri için de uygulamasını istiyor. Ancak bu şartlar 5 müzakere faslı üzerindeki blokajlarını kaldırabileceklerini belirtiyor. Türkiye de mülteci krizine karşı etkin işbirliği için fasıllar üzerindeki siyasi blokajların kaldırılmasını talep ediyor.

ANLAŞMA OLURSA NE OLACAK?

Anlaşma taslağı; mülteci sorununun çözümü için Ankara'ya 3 milyar euro daha mali yardım yapılmasını ve geri kabul anlaşmasının koşullarının yerine getirilmesi koşuluyla Türkiye vatandaşlarının en geç Haziran ayı sonundan itibaren Schengen Bölgesi'nde vizeden muaf tutulmalarını öngörüyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem