Türkiye'ye gelecek turist artacak

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, "2014 yılında Türkiye'ye gelecek olan turist sayısı en kötü ihtimalle geçen yılın aynısı olacak ya da yüzde 5 civarında bir artış gösterecek" dedi.AA muhabirine turiz

Türkiye'ye gelecek turist artacak

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, "2014 yılında Türkiye'ye gelecek olan turist sayısı en kötü ihtimalle geçen yılın aynısı olacak ya da yüzde 5 civarında bir artış gösterecek" dedi.

AA muhabirine turizm sektörünün 2013 yılı değerlendirmesi ve 2014 yılı beklentilerine ilişkin açıklama yapan Bayındır, bu yıl içinde yaşanan bölgesel ve küresel olaylar sebebiyle bir takım sıkıntıların yaşadığına dikkati çekti.

Sektörün, 2013 yılının mayıs ayı sonuna kadar gayet iyi gittiğini ancak 31 Mayıs sonrası, rezervasyon duraklamaları ve iptaller yaşandığını hatırlatan Timur Bayındır, şunları kaydetti:

"2013 yılı için öngörülerimiz İstanbul açısından yüzde 20'lik bir artış yönündeydi. Rakamlar, turizm gelirleri ve gelen turist sayısı açısından bir artış olduğunu gösteriyor olsa da otellerden aldığımız raporları incelediğimizde, yüzde 5-15 arasında bir kayıp yaşandığı fark edilmektedir. Tabii ki burada artan yatak arzı, alternatif konaklama hizmeti sunan günlük daireler ve gelen turistlerin arasında Suriye vatandaşlarının da bulunduğunu düşünürsek, otellerdeki doluluk oranı düşüşlerine bir bakış kazandırabiliriz. Dolayısıyla otel doluluklarında yaşanan düşüşlerin sebepleri her zaman gelen turist sayısıyla bağlantılı olmayabiliyor. Alternatif tesisler ve artan kapasite ile rekabet koşullarında da değişiklikler yaşanıyor."

Bayındır, 2014 yılının nasıl geçeceğini tahlil etmenin zor olduğunu ve gelecek yıl için beklentilerinin çok yüksek olmadığını dile getirerek, "2014 yılında Türkiye'ye gelecek olan turist sayısı en kötü ihtimalle geçen yılın aynısı olacak ya da yüzde 5 civarında bir artış gösterecek" dedi.

TÜİK'in 2013 yılı ocak-eylül döneminde elde edilen turizm gelirinin ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,4 oranında artarak 24 milyar 545 milyon 80 bin dolara geldiğine dikkati çeken Ulusoy, bu miktarın yurtdışında yaşayan vatandaşlardan elde edilen kısmının 5 milyar 16 milyon 84 bin dolar ve yabancı ziyaretçilerden elde edilen kısmının ise 19 milyar 350 milyon 469 bin dolar seviyesine ulaştığını söyledi.

Ulusoy, geriye kalan 178 milyon 526 bin doların ise GSM+Marina Hizmet harcamalarından gerçekleştiğinin altını çizerek, 2013 yılında Türkiye'ye gelecek olan yabancı ziyaretçi sayısının 34 milyon ve turizm gelirinin 32 milyar dolar gerçekleşeceği kanaatinde olduklarını dile getirdi.

"2014 yılında ülkemize gelecek olan yabancı ziyaretçi sayısının 38 milyon civarında ve turizm gelirinin ise 35 milyar dolar civarında olacağı tahmin edilmektedir" diyen Ulusoy, 2013 yılının Türkiye için genel itibariyle iyi bir yıl olduğuna işaret etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem