Türkiye'ye çok sert eleştiri!

Türkiye’de tutuklu öğrenci ve gazetecilere dikkat çekilerek insan haklarının giderek kötüleştiği yorumları yapılıyor. The Economist dergisi son sayısında "Türkiye komşularına insan hakları dersi verirken bile yurt içindeki sicili lekeli" yorumunu yaptı. B

Türkiye'ye çok sert  eleştiri!

Türkiye’de tutuklu öğrenci ve gazetecilere dikkat çekilerek insan haklarının giderek kötüleştiği yorumları yapılıyor. The Economist dergisi son sayısında "Türkiye komşularına insan hakları dersi verirken bile yurt içindeki sicili lekeli" yorumunu yaptı. Batılı ülkeleri de eleştiren dergi, "Türkiye’yi Arap Baharı için bir model olarak göklere çıkartan Batı, insan haklarındaki sürekli kötüleşmeyi fark etmiyor gibi" görüşü öne sürdü.

İngiliz haftalık dergisi The Economist, "Türkiye ve İnsan Hakları" başlığı ile yayımladığı analizde "Türkiye, komşularına insan hakları dersi verirken bile yurt içindeki sicili lekeli" spotunu kullandı.

Analizde Türkiye’deki insan hakları sorunlarının çeşitli örnekleri verilirken Karadeniz’de bir gösteri sırasında "biber gazı sıkılmasından sonra kalp krizinden vefat eden diğer bir aktivistin ölümünü protesto amacıyla Ankara’da bir zırhlı polis aracı üzerine çıkan 29 yaşındaki Dilsat Aktaş’ın şimdi koltuk değnekleriyle yürüdüğünü, kaçmaya çalışırken sol kalçasını kırıldığı" belirtildi.

-"MAHKEMELER AK PARTİ YANLISI YARGIÇLARLA DOLU"-

CHP’li Hüseyin Aygün’ün halen terör örgütü üyeliği suçlamasıyla 500’den fazla öğrencinin cezaevinde bulunduğunu öne sürdüğünü kaydeden dergi, birçok öğrencinin bedava eğitim ve sağlık, bazılarının da vicdani reddi ve Kürtçe eğitim gibi taleplerle AKP’ye protesto ettiğini, savcıların da "rutin" olarak öğrenciler hakkındaki iddianameleri, mahkeme önünde okunmadan üniversitelere gönderdiklerini, öğrencilerin de mahkum olmadan üniversitelerden kovulduklarını yazdı.

Dergi, bu bağlamla Aygün’ün "Mahkemeler, AK Parti yanlısı yargıçlarla dolu ve tüm sistem, her türlü muhalefete karşı harekete geçiyor" sözlerini de aktardıktan sonra "Genellikle Türkiye’nin gazetecilerinin sıkıntıları, öğrencilerinkini gölgeliyor. Halen 76 gazeteci, cezaevinde, Çin’den fazla ve birçoğu, iddia edilen terör suçlarından. Diğer büyük bir dava bu hafta başladı" diye yazdı.

-"ERDOĞAN GİDEREK SERTLEŞİYOR"-

İngiliz dergisi, son günlerde de, Abdullah Öcalan için çalışanları dahil 47 avukatın da gözaltına alındığına dikkat çekerken de "Bir zamanlar, köklü reformlardan dolayı övülen Türk Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, giderek daha sertleşiyor. PKK’ya karşı ordunun savaşını tırmandırırken binlerce sempatizanı yakalıyor" ifadelerini de kullandı.  

-"SUÇLAMALAR BAZEN ABSÜRT"-

KCK soruşturmaları kapsamında 2009 yılından bu yana en az 3,500 Kürt aktivistinin tutuklandığı savlarına da yer veren Economist, Türkiye’nin "muğlak" terörle mücadele yasalarına dayandırılan bu vakaların "baştan savma ve bazen absürt" olabileceğini savundu.  Çeşitli örnekleri arasında anayasa profesörü Büşra Ersanlı’nın BDP üyelerine Bask özerkliği gibi "huzur bozucu" konularda konferans verdikten sonra tutuklandığını yazdı.

-BATI’YA ELEŞTİRİ-

Dergi şöyle devam etti: "Arap Baharı için bir model olarak göklere çıkaran Batı, Türkiye’de insan haklarındaki sürekli kötüleşmeyi fark etmiyor gibi. Ankara’daki Avrupalı bir büyükelçi de, omuz silkerek ‘Avrupa, kendi sorunlarına saplanmış durumda Amerika’nın ise, bölgesel güvenlik için Türkiye’ye ihtiyacı var’ diyor. Kendi hakları için mücadele vermek Türklerin işi olacak, tabii ki cezaevi dışında kalabildikleri sürece."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem